Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Click aici pentru a afla mai multe detalii. ascunde mesajul
Site-ul sporturilor din România
Rugby
powered by Samurai Sports
Baia Mare – Steaua, marea finală a Ligii Naționale de RugbyRăzvan Păsărică / SportPictures.eu
27 Nov 2022

Baia Mare – Steaua, marea finală a Ligii Naționale de Rugby

CSM Știința Baia Mare și CSA Steaua sunt finalistele Ligii Naționale de Rugby ediția 2022, băimărenii câștigând semifinala cu SCM USV Timișoara, 11-9, iar militarii impunându-se în derby-ul cu adversara de tradiție, CS Dinamo, 25-15.  Finalele competiției au loc pe 4 decembrie, la București, pe Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf.

Prima semifinală a zilei a avut loc la Baia Mare, unde CSM Știința Baia Mare, campioana en-titre, a întâlnit pe SCM USV Timișoara. Meciul a stat sub semnul mizei uriașe, astfel că debutul partidei a fost marcat de numeroase greșeli de ambele părți. Bănățenii au fost mai prezenți în joc și în minutul 11 intră pentru prima dată în 22-ul maramureșean, cu o tușă la 5 metri de terenul de țintă. Baia Mare se apără bine și înlătură pericolul, însă jucătorii lui Valentin Calafeteanu presează și 10 minute mai târziu pun primele puncte pe tabelă, printr-o lovitură de pedeapsă transformată de Florin Vlaicu, 3-0. Gazdele reușesc să intre periculos în 22-ul advers abia în minutul 26, însă Timișoara gestionează foarte bine o grămadă pe repunerea zimbrilor. Cei care au iarăși inițiativa în atac sunt bănățenii care mai reușesc trei puncte, prin Vlaicu, tot dintr-o penalitate, 6-0. Baia Mare termină prima repriză în atac, însă nu reușește să treacă de apărarea adversă.

După pauză, cei care domină jocul sunt chiar maramureșenii care, la trei minute după reluarea partidei marchează primul eseu, prin Paul Popoaia, netransformat însă de Tu-te Grant, 6-5. Tot aceștia își trec în cont alte două acțiuni periculoase de a marca, însă nu reușesc să le transforme în puncte. În minutul 66, Grant își aduce pentru prima dată echipa în avantaj, după ce transformă o lovitură de pedeapsă, 8-7. Timișoara nu renunță la luptă și pressingul făcut se transformă în noi puncte, aduse de Vlaicu, care dă astfel un avantaj minim echipei sale, 9-8. Un minut mai târziu, Grant ratează o penalitate, dintr-o poziție favorabilă și astfel șansa de a-și aduce echipa în avantaj, ca în minutul 76, balonul trimis de el, tot dintr-o penalitate să treacă printre buturi, 11-9. Timișoara termină meciul în atac, însă fără a avea forța de a răsturna scorul, astfel că Baia Mare urcă în finala competiției, în timp ce bănățenii vor juca pentru medalia de bronz.

În cea de-a doua semifinală, la București, CSA Steaua a întâlnit pe CS Dinamo, un meci disputat pe Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf. În primele 20 de minute cele două echipe au mers cap la cap, prin duelul transformerilor care au pus puncte după puncte pe tabelă. Dinamo a deschis scorul în minutul 3 prin Helarius Kisting, care a transformat o penalitate, Steaua a egalat prin Taniela Ratu Maravunawasawasa, 3-3. A fost apoi 6-6, ca în minutul 20, Kisting să-și aducă din nou, echipa în avantaj, 9-6. Trei minute mai târziu, în urma unei altercații, ambele echipe aveau să rămână în 14 jucători, după eliminarea lui Keanan Murray de la Dinamo, respectiv Hinckley Vaovasa de la Steaua. Mai mult, alb-roșii aveau să mărească ecartul, tot prin Kisting, care a transformat o nouă penalitate, 12-6. Militarii forțează, pun presiune și intră periculos în 22-ul advers, Damian Strătilă culcând balonul în terenul de țintă, însă oficialii întâlnirii consideră că balonul a fost culcat pe un adversar și nu acordă încercarea. Câteva secunde mai târziu, după o grămadă la 5 m de terenul de țintă, balonul circulă pe la Vueti și Ratu Taniela Maravunawasawasa, ajungând din nou la Strătilă, care de această dată marchează un eseu valabil. Maravunawasawasa transformă pentru 13-12, Steaua trecând pentru prima dată în avantaj în această partidă. Tot steliștii au inițiativa, Surugiu reușind repede un nou eseu, la colț pentru 18-12. Prima repriză se termină cu Dinamo în atac, Gabriel Pop trimite un balon lung de urmărire pentru Ispir, care îl ajunge, însă balonul culcat de acesta atinge fanionul.

Dinamo a început în forță repriza secundă, Gabriel Pop marcând un eseu după o cursă spectaculoasă, încercare anulată însă după consultarea video, acesta scăpând balonul înainte de a-l culca în terenul de țintă. Alb-roșii continuă presiunea și mută jocul minute bune în 22-ul stelist, Kamil Sobota fiind eliminat pentru 10 minute.Kisting micșorează ecartul dintr-o nouă penalitate, 18-15. În minutul 57, Steaua reușește un nou eseu, după mai multe acțiuni succesive în 22-ul advers, Vaovasa pasându-i perfect lui Jone Nasalo Marawa, care culcă balonul în terenul de țintă. Maravunawasawasa transformă pentru 25-15. Elevii lui Sosene Anesi termină meciul în atac, forțând punerea de noi puncte pe tabelă, însă Tudor Boldor ratează cele două lovituri de pedeapsă primite. Meciul se termină astfel cu victoria echipei Steaua care se califică în finala Ligii Naționale de Rugby.

Finalele competiției vor avea loc pe 4 decembrie, ora 11 – finala mică, SCM USV Timișoara – CS Dinamo și ora 14:30 – finala mare, CSM Știința Baia Mare – CSA Steaua. Ambele meciuri vor avea loc pe Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf.

 

sursa: rugbyromania.ro

Alte știri din Rugby