Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Click aici pentru a afla mai multe detalii. ascunde mesajul
Site-ul sporturilor din România
Rugby
powered by Samurai Sports
Rugby-ul românesc a sărbătorit 100 de la ani de la prima medalie olimpică
11 Mai 2024

Rugby-ul românesc a sărbătorit 100 de la ani de la prima medalie olimpică

Exact în urmă cu 100 de ani, pe 11 mai 1924, naționala de rugby a României disputa ultimul meci la Jocurile Olimpice de la Paris, cel cu SUA, competiție la finalul căreia avea să cucerească prima medalie olimpică pentru sportul românesc, cea de bronz.

Astăzi, rugby-ul românesc a sărbătorit acel moment istoric printr-o serie de evenimente care au început la București. În dimineața acestei zile, oficiali ai Federației Române de Rugby, președintele Alin Petrache și secretarul general, Florinel Matei, alături de reprezentanții Asociației Internaționalilor de Rugby, președintele Marin Ionescu și vicepreședintele Mircea Muntean au depus coroane la Cimitirul Bellu, la mormântul lui Nae Mărăscu, căpitanul echipei naționale a României la JO 1924 și la capela familiei Caracostea, în onoarea lui Grigore Caracostea, primul președinte al Federației Române de Rugby, părintele fondator al rugbyului românesc, cel care a condus delegația României la JO.

Ziua a continuat cu meciuri de copii la categoriile de vârstă U8, U10, U12 și U14, organizate în cadrul Campionatului de MiniRugby al Asociației Municipale de Rugby București, peste 400 de copii jucând rugby pe terenul Florea Dumitrache din cadrul Complexului Sportiv CS Dinamo.

” Acesta este motto-ul tuturor celor pe care îi vedem în spatele nostru, tot înainte vom merge, de fiecare dată înainte. Cu un ochi plâng, cu un ochi râd, este și o zi frumoasă, este și o zi tristă pentru noi, suntem poate în aceleași momente în care eram când ne-am hotărât să participăm la Jocurile Olimpice, ne chinuim pentru a pregăti acest minunat sport, ne chinuim cu locurile unde să practicăm acest sport care ne-a adus de fiecare dată rezultate, de fiecare dată am fost calificați la majoritatea campionatelor mondiale și europene. Este o zi mare în care ne aducem aminte de fruntașii noștri, o zi în care România a obținut acum o sută de ani prima medalie olimpică, de bronz, a României. Depunerea de coroane a fost un moment solemn, greu, un moment puternic pentru mine, iar eu cred că ce s-a întâmplat atunci este un moment extrem de bun despre care vorbim de fiecare dată, un moment puternic de care ne aducem aminte și astăzi, în clipa în care cei mici sărbătoresc această minunată zi. De asemenea, doresc să le mulțumesc tuturor celor care ne-au fost alături și ne-au susținut și în această zi și doresc să îi amintesc aici pe prietenii noștri de la Metrorex, cărora le mulțumim că au apreciat și au marcat acest moment important pentru sportul românesc.”, a declarat Alin Petrache, președintele FRR.

Competițiile au continut întreaga zi, în Capitală având loc derby-ul CS Dinamo – CSA Steaua, câștigat de alb-roșii cu 32-17, dar și ultima etapă a Campionatului Național de Rugby 7s Juniori I, la finalul acesteia, CT Dinicu Golescu – CS Rapid fiind desemnată campioana națională.

Toate meciurile de seniori care s-au disputat astăzi, în ambele divizii valorice, Liga Kaufland și Divizia Națională de Seniori, au început cu un moment de reculegere în amintirea celor care în urmă cu 100 de ani scriau istorie pentru rugby-ul și sportul românesc.

De asemenea, echipele de seniori au jucat cu banderole albe pe brațul stâng în semn de protest pentru faptul că evenimentul care marchează centenarul primei medalii olimpice nu s-a putut organiza pe Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf, dar și pentru a sublinia situația pe care Federația Română de Rugby o întâmpină în ultimii ani cu stadionul.

Pentru a marca împlinirea a 100 de ani de la câștigarea primei medalii olimpice de către echipa națională de rugby a României, Metrorex și Federația Română de Rugby lansează o cartelă comemorativă specială. Aceasta va fi disponibilă începând de luni, în toate stațiile de metrou din București.

 

sursa: rugbyromania.ro

Alte știri din Rugby