Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Click aici pentru a afla mai multe detalii. ascunde mesajul
Site-ul sporturilor din România

Top news

Programul TV
  • 12:00
    Tenis de câmp
    WTA Roma: Irina Begu vs. Elise Mertens (live)
    Digisport 2
  • 16:00
    Handbal
    European League: HC Dunărea Brăila vs. Neptunes Nantes (live)
    Digisport 1
  • 17:00
    Baschet
    LNBM: U-BT Cluj-Napoca vs. CSM CSU Oradea (live)
    Digisport 2
  • 19:00
    Handbal
    EHF European League: Gloria Bistriţa vs. Storhamar Handball Elite (live)
    Digisport 2
  • 21:30
    Fotbal
    Superliga: Dinamo vs. UTA Arad (live)
    Digisport 1
  • 21:30
    Fotbal
    Superliga: FC Voluntari vs. Universitatea Cluj (live)
    Digisport 2
  • 21:30
    Fotbal
    Superliga: FCU 1948 Craiova vs. FC Hermannstadt (live)
    Digisport 3
  • 21:30
    Fotbal
    Superliga: Politehnica Iași vs. Petrolul / Otelul Galați vs. FC Botoșani (live)
    Digisport 4
Fotbal
Avancronicile sferturilor de finală ale Cupei Ligii AdeplastOctav Ganea / Mediafax Foto
13 Oct 2015

Avancronicile sferturilor de finală ale Cupei Ligii Adeplast

CONCORDIA CHIAJNA - ASA TÎRGU MUREȘ, miercuri, 14 octombrie, ora 18.15

Concordia s-a calificat în sferturi după ce a trecut de FC Botoşani cu 3-0, rezultat care a consemnat şi cea mai mare diferenţă de scor înregistrată în faza optimilor din sezonul 2015-2016 al Cupei Ligii Adeplast. Cristescu a marcat primul, golul său din secunda 16 fiind cel mai rapid din istoria competiției! L-au urmat tânărul Răducanu şi căpitanul Purece, ambele reuşite venind în ultimele cinci minute de joc. De partea cealaltă, ASA a beneficiat de statul de vice-campioană, graţie căruia a acces direct în sferturi.

De șase ori s-au întâlnit cele două echipe în meciurile oficiale, patru partide fiind câştigate de mureşeni, iar una de ilfoveni.

Primul meci a avut loc pe 28 noiembrie 2011, la Tîrgu Mureş. A fost 3-0 pentru ardeleni, marcatori fiind Robert Ilyeş, Sergiu Buş şi Florin Dan. Chiajna şi-a luat revanşa în retur, atunci când s-a impus pe teren propriu cu 4-1, rezultat decisiv în salvarea Concordiei de la retrogradare, dar şi în trimiterea mureşenilor în liga a doua. Cele două echipe erau antrenate de Laurenţiu Reghecampf, respectiv Ioan Ovidiu Sabău.

Următoarele confruntări au avut loc în sezonul trecut, cel în care ASA-ul s-a impus acasă cu 2-0 (Bruno Martins '90, Amauri '92). În primăvară, însă, tabela din Chiajna a arătat scor alb. Tot în stagiunea precedentă, cele două s-au duelat şi în Cupa României: ASA - Concordia 4-1.

Ultima dispută a avut loc în iulie, pe arena "Trans-Sil" şi s-a încheiat cu un singur gol, cel reuşit de Axente în minutul 51.

Cornel Ţălnar şi Cristiano Bergodi se vor afla pentru prima dată faţă în faţă din postura de antrenori. Tehnicianul oaspeţilor a mai întâlnit Chiajna doar în acest an, pe 20 aprilie 2015, în Rapid - Concordia 1-0.

Mediile de vârstă ale clor două loturi: Concordia - 27 ani şi 2 luni; ASA - 27 ani şi 8 luni.

 

FC DINAMO - CFR CLUJ, miercuri, ora 21.00

Două dintre cele mai în formă echipe din stagiunea curentă, Dinamo şi CFR Cluj se vor întâlni în sferturile Cupei Ligii Adeplast, la fix o lună distanţă de la ultima confruntare directă, cea din Liga 1.

Bucureştenii au trecut în optimi de Pandurii, cu 2-0 pe terenul acestora (marcatori Palic, Filippetto autogol), răzbunându-se astfel pe eliminarea din stagiunea trecută, atunci când gorjenii au mers în finală. De partea cealaltă, clujenii s-au impus la Iaşi cu 1-0, singurul gol al partidei purtând semnătura golgheterului Cristian Lopez.

Primul confruntare dintre cele două a avut loc pe 28 noiembrie 1948, Dinamo - CFR 1-0, gol Marin Apostol (antrenori Rudolf Wetzer, respectiv Nicolae Munteanu). Cele mai multe goluri s-au marcat pe 3 iulie 1949, CFR Cluj - Dinamo 2-5 (Candrea dublă / Bartha dublă, Ozon dublă, Naciu).

- Întâia victorie din contul trupei din Gruia s-a consemnat abia în al patrulea duel direct,  pe 15 iulie 1970, CFR - Dinamo 2-1. Succesul a contribuit decisiv la salvarea de la retrogradare, CFR terminând campionatul cu un punct peste Crişul Oradea, prima echipă de sub linie. Golul victoriei a fost, în fapt, un autogol al debutantului Petrică, fotbalist care a jucat un singur meci în tricoul „alb-roşilor” în campionat. Din 1970 până în 1975, au urmat 10 partide la rând fără înfrângere pentru bucureşteni: 7 victorii şi 3 remize. Seria a fost oprită în toamna lui 1975, CFR -Dinamo 3-1.

- O singură partidă s-a încheiat fără gol, pe 12 martie 1972, pe terenul bucureştenilor.

De multe goluri au avut parte spectatorii şi după revenirea clujenilor pe prima scenă. Astfel, pe 29 august 2004, CFR, cu Aurel Şunda pe bancă, a învins-o pe Dinamo cu 4-2 (Oncică dublă, Anca dublă / Iordache, Niculescu). Elevii lui Ioan Andone şi-au luat revanşa în retur, îmvingând categoric cu 4-0, toate golurile fiind izbutite de Claudiu Niculescu.

- Cea mai mare diferenţă de scor: 15 octombrie 2005, Dinamo -CFR 5 - 0 (Grigorie, Bălţoi, Zicu, Florentin Petre, V. Munteanu).

- 5 noiembrie 2006, CFR Cluj - Dinamo 2-1 (dublă Surdu / Radu Ştefan): clujenii au oprit atunci o serie de 13 victorii consecutive realizate de trupa antrenată la vremea respectivă tot de Mircea Rednic.

Primele confruntări eliminatorii au avut loc în primăvara lui 2010, Dinamo - CFR 1-1/1-2, rezultate care au calificat formaţia ardeleană în finala Cupei României.

Tot de numele gruparii ardeleane se leagă şi ultimul trofeu din vitrina "câinilor roşii", Supercupa României din 2012: Dinamo-CFR 2-2 la finalul timpului regulamentar, 4-2 după executarea loviturilor de departajare.

O singură victorie au reuşit dinamoviştii în precedentele 10 dispute directe din toate competiţiiile (6 aprilie 2013, CFR -Dinamo 0-1), în rest au două remize şi șapte succese clujenii, printre acestea numărându-se şi cel din 14 septembrie 2015, Dinamo - CFR 0 - 2 (Cristian Lopez, Voiculeţ).

În total, cele două s-au întâlnit de 43 de ori în toate competiţiile, 18 dintre partide fiind câştigate de bucureşteni, 17 de clujeni, în timp ce opt meciuri s-au terminat la egalitate.

Mircea Rednic a antrenat CFR Cluj pentru o scurtă perioadă în 2013-2014 (4 jocuri - 1 victorie - 2 remize - 1 înfrângere). De 10 ori i-a întâlnit însă ca adversari, iar palmaresul este negativ: 4 victorii - 1 remiză - 5 înfrângeri.

 

FC VIITORUL CONSTANȚA - ASTRA GIURGIU, joi, 15.10.2015, ora 18.15

Liderul Ligii 1, Astra, se va deplasa la Ovidiu, acolo unde va întâlni cea mai bună formaţie din campionat pe teren propriu, FC Viitorul. Cele două promit un meci spectaculos, la fel cum a fost şi cel de la începutul lunii august, atunci când au remizat la malul Dunării, scor 2-2.

- Cinci victorii şi trei remize este palmaresul dobrogenilor în meciurile oficiale disputate acasă, unul dintre rezultatele de egalitate consemnate în timpul regulamentar de joc fiind şi cel din optimile Cupei Ligii Adeplast, 0-0 cu CS U Craiova. Trupa lui Hagi s-a impus la penalty-uri cu 9-8, fiecare echipă executând câte 11 lovituri de departajare!

- Astra nu a mai pierdut în deplasările de pe plan intern din 18 aprilie, zi în care chiar Viitorul a învins-o cu 2-0. Au urmat două remize şi 10 victorii, printre succese aflându-se şi cel din optimile competiţiei organizate de LPF, FC Voluntari - Astra 0-2 (marcatori Ninos Gouriye, Alibec).

De nouă ori s-au întâlnit Viitorul şi Astra în competiţiile oficiale, de cinci ori s-au impus giurgiuvenii, în timp ce constănţenii au izbutit doar două succese.

Primul meci a avut loc pe 5 august 2012, la Galaţi şi a consemnat un scor alb. Gazdele erau antrenate la vremea respectivă de Cătălin Anghel (Viitorul), în timp ce pe banca oaspeţilor se afla Bogdan Stelea (Astra).

În returul ediţiei 2012-2013, gruparea de la malul Dunării s-a impus cu 2-0, marcatori fiind Budescu şi Fatai. Decarul "astralilor" avea să fie eroul principal şi în partidele din stagiunea 2014-2015, atunci când giurgiuvenii au învins la Chiajna cu 4-0 (triplă Budescu, Amorim), dar şi acasă cu 2-0 (Budescu, Yoda).

Viitorul şi-a luat revanşa în sezonul 2014-2015, în care şi-a trecut în cont toate cele șase puncte puse în joc, 1-0 în deplasare şi 2-0 acasă. În fine, ultimul meci din campionat s-a jucat pe 2 august 2015, Astra - Viitorul 2-2 (Găman, Budescu / Cernat - dublă).

Pe lângă cele șapte partide, acestea s-au mai confruntat în Cupa României (sezonul 2012-2013), Viitorul - Astra 0-3, dar şi în Cupa Ligii Adeplast (ediția 2014 - 2015), Astra - Viitorul 3-1 (Alibec - dublă, Cristescu / Florin Tănase).

Un duel spectaculos se anunţă şi la nivelul băncilor tehnice, asta deoarece ambele echipe au practicat un joc ofensiv de calitate, apreciat de către microbişti. În plus, precedentele întâlniri dintre Gică Hagi şi Marius Şumudică au consemnat de fiecare dată câte patru goluri pe tabelă: 2014-2015, Viitorul-Concordia 2-2 şi 2015-2016, Astra - Viitorul 2-2.

 

FC STEAUA - POLI TIMIȘOARA, joi, 15.10.2015, ora 21.00

Ultima confruntare din faza sferturilor programează întâlnirea dintre "roş-albaştrii" şi "studenţii" bănăţeni, o dispută care ne-a oferit de-a lungul timpului multe momente memorabile. În rândurile următoare, vom trece în revistă câteva dintre meciurile de poveste consemnate în cei aproape 70 de ani de dueluri directe.

Prima întâlnire a avut loc pe 5 septembrie 1948, CS U - Steaua 6-0, rezultat care a rămas drept ultima înfrângere la șase goluri diferenţă suferită de bucureşteni în toate competiţiile! Deşi l-au avut în teren pe legendarul Gică Popescu I, iar pe bancă s-a aflat Colea Vâlcov, "roş-albaştrii" nu au putut opri trupa antrenată de Ion Lăpuşneanu, o echipă care mai jucase doar două meciuri pe prima scenă. Petru Iovan, Andrei Rădulescu cu o dublă şi Raul Mazăre, ultimul cu o triplă în repriza a doua, au produs unul dintre cele mai ruşinoase rezultate din istoria "militarilor".

Întâia confruntare eliminatorie a avut loc în semifinalele Cupei României, pe 1 noiembrie 1951: 3-1 pentru CCA. Prima jumătate a anilor '50 a fost cea în care bucureştenii au dominat fotbalul intern, iar acest aspect s-a simţit din plin şi în duelurile cu bănăţenii. Astfel, din 1949 şi până în 1955, "roş-albaştrii" au legat 12 meciuri consecutive fără înfrângere în toate competiţiile: 9 victorii şi 3 remize. Seria a fost oprită în iunie 1956, 2-1 la Bucureşti, după care a urmat un 5-0 la Timişoara, două reuşite purtând semnătura lui Ioan Ciosescu, cel mai bun marcator "all-time" din istoria bănăţenilor în Liga 1 (69 de goluri înscrise).

Pe 7 mai 1978, suporterii bănăţeni au asistat la una dintre cele mai nebune partide dintre Poli şi Steaua. La ora meciului, vizitatorii ocupau locul 1, în timp ce gazdele se poziţionau pe 2. Timişorenii lui Angelo Niculescu s-au impus cu 4-1 (Dembrovschi dublă, Nucă, Giuchici / Marcel Răducanu) şi au preluat şefia clasamentului, pe care aveau să o pierdă până la final, chiar în detrimentul echipei antrenate de Emerich Jenei, mulţumindu-se în cele din urmă cu locul 3.

De referinţă au rămas şi întâlnirile din stagiunea 1979-1980, cea în care Steaua a câştigat dubla din campionat cu 10-2 la general (3-1, 7-1), dar a pierdut finala Cupei României, după ce Viorel Vişan şi Dan Păltinişanu, în prelungiri, au întors rezultatul şi au adus ultimul trofeul în vitrina unei echipe din Banat.

Trecem peste anii 80, cei în care diferenţa a fost net în favoarea Stelei, gruparea bucureşteană fiind ani buni o forţă europeană, şi ne oprim la finala Cupei României  din 24 iunie 1992. Elevii lui Victor Piţurcă, antrenor aflat la prima experienţă ca tehnician, au deschis scorul la finalul primului sfert prin Alexandru Andraşi, dar avantajul a ţinut doar până în minutul 20, atunci când Marcel Băban a restabilit egalitatea. Deşi ambele formaţii au avut ocazii, s-a ajuns la penalty-uri, acolo unde s-au impus bucureştenii, trupa condusă de pe bancă de Ion V Ionescu ratând de trei ori de la punctul cu var (Băban, Stoicov, Adrian Crăciun).

- 25 august 2002, Steaua - Poli Timişoara 0-1 (antrenori Cosmin Olăroiu / Basarab Panduru): a fost ultima victorie bifată de bănăţeni în deplasare.

Povestea continuă cu un al moment de referinţă, cel din 9 aprilie 2004, Poli AEK - Steaua 1-8, scor care a consemnat cea mai severă înfrângere suferită de bănăţeni în Liga 1 pe teren propriu. Căpitanul bucureştenilor era Mirel Rădoi, iar printre marcatori s-a aflat şi Nicolae Dică, autorul unei duble.

În fine, de la revenirea fotbalului timişorean pe prima scenă, cele două s-au mai întâlnit de patru ori (un joc în Cupa României): au fost două victorii ale Stelei, o remiză şi un succes al lui Poli, cel din 13 septembrie 2015, atunci când unicul gol al meciului a fost marcat de Javier Fernandez. Acest insucces este şi singurul înregistrat de "roş-albaştrii" în ultimele opt meciuri oficiale disputate în stagiunea competiţională 2015-2016.

Florin Marin a activat ca jucător în tricoul bucureştenilor din 1976 până în 1984. Ca antrenor, acesta a întâlnit Steaua de 24 de ori: are 7 victorii (ultimele trei consecutive) - 8 remize - 9 înfrângeri.

 

sursa: lpf.ro

Alte știri din Fotbal