Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Click aici pentru a afla mai multe detalii. ascunde mesajul
Site-ul sporturilor din România
Interviuri exclusive
Vânturi prielnice pentru velele tricolore
28 Iul 2014

Vânturi prielnice pentru velele tricolore

Rezultate de excepție pentru sportivii români care au concurat lunile acestea la campionatele europene și mondiale de yachting, una dintre competiții fiind organizată în premieră de țara noastră, la Constanța. Putem spune că anul 2014, până în prezent, a fost prolific pentru sportul cu vele românesc, care a contribuit cu succes la îmbunătățirea imaginii naționale în fața unor buni ambasadori cum sunt sportivii europeni care ne-au vizitat țara în luna aprilie. Pe lângă aceasta, câștigarea unor titluri europene de către una dintre reprezentantele noastre a sporit notorietatea navigatorilor români în rândul comunității internaționale de profil. Despre toate acestea am discutat cu Ender Bolat, responsabilul cu activitatea sportivă din cadrul Yacht Club Regal Român.

 

SportClasic: În luna aprilie a acestui an, la Constanța, a avut loc Campionatul European de Yachting Zoom 8, un eveniment de importanță majoră pentru sportul românesc. În calitate de membru al comitetului de organizare al evenimentului, cum ați perceput reacția participanților străini cu privire la condițiile oferite de Federația Română de Yachting și Yacht Club Regal Român?

Ender Bolat: Impresiile primite de la invitații străini au fost unanim pozitive, cu aprecieri deosebite cu privire la programul complet și divers al participanților, ospitalitatea și condițiile puse la dispoziție, festivitățile fastuoase de deschidere și de premiere. Acest lucru este pentru noi, organizatorii, cu atât mai îmbucurător cu cât la toate discuțiile anterioare din ședințele forului tutelar, International Zoom8 Class Association, au fost delegați din diverse țări care s-au împotrivit organizării acestui Campionat European la noi în țară din considerente referitoare la temerile de criminalitate ridicată, de infrastructură proastă și așa mai departe.

 

SportClasic: Care a fost implicarea administrației locale și a mediului de afaceri în organizarea evenimentului?

E.B.: Am beneficiat de sprijinul Primăriei Constanța ca partener instituțional și al Tomis Marina Management. De asemenea, un sprijin generos am primit din partea Asociației Litoral Delta Dunării, reprezentată de doamna Corina Martin, care a înțeles să susțină asemenea evenimente care popularizează orașul Constanța ca destinație turistică.

De asemenea, am fost susținuți de numeroși sponsori, le mulțumim că au înțeles să fie părtași ai unei organizări de Campionat European de yachting pentru prima dată în România. Trebuie menționat în mod special Banca Transilvania, ca sponsor principal, de asemenea Fundatia Pro Sănătatea, Volvo Penta, Aqua Carpatica, Ulker, Turkish Airlines și altele.

 

SportClasic: Ce măsuri credeți că ar fi binevenite pentru a stimula susținerea evenimentelor și sportivilor de către companiile private?

E.B.: Cred că mai multă vizibilitate în mass media. Mai ales că avem și o dublă campioană europeană la yachting, într-un sport cu foarte multă tradiție în alte țări, dar cvasi necunoscut la noi în țară. Pe lângă aceasta, mai multă disponibilitate din partea companiilor private, eventual stimulate și de facilități fiscale din partea guvernului.

 

SportClasic: Care este istoricul participării românești la această competiție și cum apreciați performanțele participanților români la această ediție?

E.B.: Prima participare a unor sportivi români la un campionat european de Zoom8 a fost în 2011 la Neusiedl am See în Austria. Locurile ocupate de sportivii români au fost 47, 61, 62, 64, 65, locuri de la coada clasamentului. Un an mai târziu, la Palamos, în Spania, Tarkan Bolat, singurul reprezentant român, sprijinit de firma Kapsch, reușește o clasare pe locul 21, iar în 2013, tot el se claseaza pe locul 13. Anul acesta Tarkan se clasa pe locul 7, iar ceilalți sportivi români din echipa de băieți a României terminau campionatul pe locurile 12-15. O excepție notabilă înregistrează în schimb Ebru Bolat, singura sportivă româncă din lot reușind să câștige campionatul și să obțină titlul de Campioana Europeana la clasa Zoom8!

 

SportClasic: Ce alte competiții, europene și mondiale, au fost în luna iulie în calendarul sportivilor români?

E.B.: În perioada 12-19 iulie 2014 au avut loc la Dublin, în Irlanda, campionatele europene de yachting la clasa Optimist. România, reprezentată de o echipă de 5 copii, 3 băieți și 2 fete, a obținut clasări în întregul spectru al clasamentului, dar cel mai important este câștigarea titului european la fete de către Ebru Bolat! Având în vedere că au fost peste 100 de fete care au concurat, venite din întreaga lume, rezultatul este mai mult decat meritoriu.

În exact aceeași perioadă fratele ei, Tarkan Bolat, participa la ISAF Youth Words în Tavira, Portugalia, susținut încă o dată de firma Kapsch. A reușit o clasare pe locul 36, remarcabil pentru o întoarcere dupa 28 de ani la un eveniment de asemenea nivel ridicat!

Zilele acestea se desfășoară la Aarhus, în Danemarca, Campionatele Mondiale de Zoom8. România este reprezentată numai de Ebru Bolat, îi ținem pumnii să se întoarcă cu încă un rezultat bun!

 

SportClasic: Le urăm tuturor sportivilor români mult succes în competiții și vânt bun la pupa!

Alte știri din Interviuri exclusive