Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Click aici pentru a afla mai multe detalii. ascunde mesajul
Site-ul sporturilor din România
Baschet
powered by Trocal
Steaua CSM EximBank a anunțat primele transferuri ale veriiMircea Rosca / SportPictures.eu
16 Iun 2016

Steaua CSM EximBank a anunțat primele transferuri ale verii

Pivotul echipei naţionale, Cătălin Baciu (2.13 metri, 28 de ani), a ajuns la un acord pe doi ani cu Steaua CSM EximBank. Născut la Cluj, „Bobo” şi-a definitivat studiile în State, absolvind universitatea Clemson. El a jucat în Liga Naţională doar pentru echipa oraşului său, iar în prezent este centrul de bază al primei reprezentative. Un tânăr cu o poveste de viaţă interesantă, Cătălin se află în faţa unei mari provocări: vrea să facă performanţă cu Steaua în România şi în Europa şi să fie pregătit, la adevăratul său potenţial, pentru europeanul de anul viitor de la Cluj.

Drumul lui Baciu în baschet a început surprinzător şi destul de târziu. Era îndrăgostit de fotbal, dar a fost văzut şi remarcat pe stradă pentru înălţimea sa de către portarul Universităţii Politehnice pe când avea doar 15 ani. “Portarul i-a spus lui Voicu Moldovan, iar acesta m-a chemat la juniorii de la CSS Viitorul”, îşi începe clujeanul povestea. De acolo nu a mai existat cale de întoarcere. Baciu şi-a făcut repede loc în echipele clujene de juniori, dar şi la echipa naţională. După numai 3 ani de baschet, juca deja la seniorii lui “U”.

Baschetul l-a răsplătit repede pe “uriaşul” Baciu. Pivotul s-a făcut remarcat la Campionatul European U18, Divizia B, câştigat de România, şi a plecat spre America. “Am jucat doi ani la liceu şi patru la colegiu, în NCAA, în prima divizie”, dezvăluie pivotul. NCAA nu e însă un simplu campionat al colegiilor, ci locul de unde pornesc majoritatea starurilor din NBA. Meciurile sunt televizate, iar interesul e extrem de ridicat. “Aveam între 6000 şi 10000 de spectatori la un meci, atâţia încăpeau în sală. Galeria era şi ea foarte zgomotoasă”, dezvăluie cu nostalgie Baciu, care a jucat pentru Clemson University, la echipa Clemson Tigers.

În perioada în care a evoluat în SUA, pivotul clujean a avut ocazia să întâlnească jucători care, între timp, au ajuns vedete în NBA. Cel mai mult l-a impresionat un coleg de la colegiu: “Trevor Booker e cel mai bun jucător alături de care am jucat, acum e la Washington Wizards. Am mai jucat, de exemplu, şi împotriva lui Brandon Jennings”. Baciu consideră, totodată, stilul american de baschet mult diferit faţă de cel european: “Se pune mult mai mult accent pe partea fizică. Şi în colegiu aveam multe antrenamente de forţă şi condiţie fizică, americanii devin tot mai atletici”, detaliază Bobo.

Evoluţiile bune din întrecerea internă şi faptul că este un pivot extrem de mobil pentru înălţimea sa l-au împins tot mai mult către naţională. În ultima campanie de calificări, Baciu a reuşit cea mai bună linie statistică sub tricolor, terminând cu medii de 10.2 puncte şi 3.4 recuperări pe meci.

În anii la Cluj, a prins o campanie de Eurochallenge în 2015, iar ultimul sezon l-a încheiat în postura de castigator al Cupei României şi cu medii de 11 minute, 5.3 puncte, 2.5 recuperări, cu 66% la aruncările de două puncte.

 

Nikola Jevtovic (pivot, 2.09 metri, 26 de ani) a ajuns la un acord cu Steaua încă din luna februarie, el urmând să se alăture trupei lui Claudiu Fometescu după finalul Ligii Adriatice. Acest lucru nu s-a întâmplat din considerente care au ţinut de „clubul mamă”, Metalac Valjevo.

Tânăr şi dornic de afirmare, în ultimele două sezoane Jevtovic a fost de fiecare dată liderul la puncte (11.9 pe meci) şi recuperări (6). El a fost desemnat de mai multe ori MVP-ul rundei în Liga Adriatică, printre meciurile de excepţie numărându-se cele cu Buducnost (29 de puncte, 8 recuperări şi 4 capace), Cedevita (24 puncte, 8 recuperări) sau Partizan (14 puncte, 10 recuperări).

Spectaculos şi atletic, Nikola poate juca atât 5 cât şi 4 (pivot mobil). Poate finaliza din apropierea inelului, prin dunkuri spectaculoase, dar dispune şi de un şut decent din afara semicercului, neputând fi lăsat liiber.

În 2014, Jevtovic a jucat 10 meciuri şi în Eurocup, în tricoul lui Radnicki Kraguevac, dar acum se află în faţa celei mai mari provocări: primul sezon în afara ţării natale.

 

Cameron Long are 27 de ani şi măsoară 1.93 metri. Are tot ce îi trebuie pentru a juca pe poziţia 2, dar şi pentru a ajuta eficient pe 1 şi pe 3. Atletic, bun în apărare şi cu tot arsenalul pentru atac, fundaşul american a terminat universitatea George Mason, fiind şi acum bun prieten cu Vlad Moldoveanu.

Născut în Palm Beach (Florida), pe 30 decembrie 1988, Cameron Scott Long, unul dintre liderii all time ai universităţii sale, alături de colegi precum Luke Hancock sau Folarin Campbell, a debutat în Europa la Siauliai, în Lituania. Aici s-a văzut eliminat în semifinalele Baltic League, respectiv în campionatul national de puternicele Zalgiris Kaunas şi Lietuvos Rytas.

A trecut apoi la Le Mans, în Franţa (Pro A). A debutat în Eurocup cu echipa din Hexagon şi a pierdut în play-off în faţa viitoarei campioane, ASVEL. A evoluat foarte bine pentru Le Mans şi a intrat în vizorul lui Ratiopharm Ulm, formaţie alături de care şi-a continuat aventura în Eurocup! Avea să ajungă până în optimile competiţiei, reuşind nişte meciuri memorabile în sezonul 2013-2014. 21 de puncte cu Cimberio Varense, 18 puncte şi 6 assisturi în victoria cu Valencia, campioana competiției în acel an, şi alte partide formidabile au dus Ulm-ul în semifinalele Germaniei şi în finala Cupei.

Din păcate, după acel sezon avea să stea pe bară un an întreg. O accidentare nu foarte gravă l-a făcut să fie precaut şi să îşi acorde timp pentru a se recupera 100%. Steaua CSM EximBank l-a vrut şi anul trecut, dorind să îi acorde şansa de a reveni în circuitul Eurocup, dar Cameron semnase deja, tot în Germania, la S. Oliver Baskets. A dus echipa în play-off şi a terminat sezonul fără probleme medicale, aventura din Wuerzburg luând punct după runda pierdută în faţa campioanei Brose Baskets.

Cameron a avut medii de 9.9 puncte pe meci, 2.8 recuperări şi 3.1 pase decisive, în 25 de minute petrecute pe parchet.

 

Steaua CSM EximBank București a anunțat și că Nikola Malesevic va continua încă un sezon alături de gruparea roș-albastră. Sârbul a fost unul dintre cei mai importanți jucători ai Stelei de la transferul său, în decembrie 2015. În cele 42 de meciuri disputate în tricoul militarilor, în campionat, Malesevic a reușit o medie de 14,2 puncte pe partidă, fiind cel mai bun marcator al formației sale. Recent, Nikola Malesevici a fost desemnat ”Bosman Player of the Year” de site-ul eurobasket.com.

Nikola Malesevic a făcut colegiul în Statele Unite ale Americii și care are experiență în Liga Adriatică. Este născut pe 25 august 1989, are 2,02 metri și 91 kilograme, iar de regulă joacă pe poziția a 3-a. A jucat primele meciuri la profesioniști pentru echipa din orașul natal, KK Sloboda Užice, după care a plecat la colegiu în Statele Unite ale Americii. Malesevic a petrecut 4 ani în echipa colegiului Rhode Island, pentru care a evoluat în trecut și dublul campion NBA, Lamar Odom.

La Rhode Island, Nikola Malesevic a jucat 101 meciuri, în 62 dintre ele fiind titular, în care a avut medii de 8,9 puncte, 3,6 recuperări și 1,2 pase decisive. Sârbul a reușit 42,1% din aruncările din acțiune.

Nefiind draftat în NBA, Malesevic s-a întors în Europa în 2013, iar în primul său sezon a schimbat trei echipe. Inițial a revenit la Sloboda, unde a jucat doar 2 meciuri, după care a plecat în Polonia, la Slask Wroclaw, unde a adunat 18 partide, 8,7 puncte şi 3,4 recuperări pe întâlnire. A încheiat stagiunea la KK Mladost, în Bosnia şi Herţegovina, unde a activat în alte 8 partide.

Încă din sezonul trecut a evoluat în ţara natală, unde a semnat cu KK Metalac Valjevo. Alături de Metalac, Malesevic a evoluat atât în Liga Serbiei, cât şi în Liga Adriatică. Până la transferul la Steaua, a totalizat 39 de partide în Liga Adriatică, iar în 33 dintre ele a fost titular. A înregistrat medii de 10,35 puncte şi 4,3 recuperări pe meci.

În 2013, Malesevic a evoluat pentru Serbia la Universiadă, unde a obţinut medalia de bronz. Din acea echipă au mai făcut parte Stefan Jovic, Dorde Gagic şi Nikola Kalinic.

 

sursa: steauabaschet.ro

Alte știri din Baschet