Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Click aici pentru a afla mai multe detalii. ascunde mesajul
Site-ul sporturilor din România
Alte sporturi
Start în trombă pentru go-ul românesc în 2024
30 Ian 2024

Start în trombă pentru go-ul românesc în 2024

Casa Presei Libere din București a găzduit, în perioada 27-28 ianuarie, primul eveniment din calendarul oficial 2024 al Federației Române de Go. Campionatul Național de veterani, competiție deschisă jucătorilor cu vârsta de cel puțin 40 de ani, a strâns la start 24 de jucători,legitimați la 8 cluburi.

Organizatori au fost Federația Română de Go, instituție de interes național și utilitate publică, în parteneriat cu CS Go Goblins București, club de drept privat, afiliat la federație. 

Competiția s-a desfășurat în sistem elvețian, pe parcursul a cinci runde, cu parizare digitală. Pe primul loc s-a situat Dragoș Băjenaru, jucător legitimat la CS Go Goblins. Faptul că Băjenaru s-a impus în această competiție nu este o surpriză, proaspătul campion fiind cotat, în ierarhizarea tradițională internațională, la rangul de 6 dan. 

Podiumul s-a completat cu alți ”daniști” recunoscuți în lumea go-ului românesc, Sergiu Iugulescu (3-danCS Sakata Cluj), medaliat cu argint, respectiv Sorin Sora (4-dan CS Oltenia Craiova), medaliat cu bronz. La feminin, cel mai bun rezultat a fost înregistrat de Eliza Heffner. 

Dincolo de rezultate, care sunt importante până la un punct, participanții la competiție au petrecut timp de calitate împreună, la tabla de go. Președintele CS Go Goblins, Liviu Oprișan, a susținut o frumoasă pledoarie pentru practicarea jocului de go, într-un interviu acordat postului public, Radio România Actualități. 

Ca o concluzie a celor spuse de Liviu Oprișan, susținut de ceilalți participanți, practicarea go-ului este benefică atât pentru copii, cărora le asigură flexibilitatea și gimnastica minții, dar și pentru vârstnici, categorie socială unde go-ul poate avea chiar efecte terapeutice, propunând întârzierea apariției bolilor creierului sau a declinului cognitiv. 

În același parteneriat de organizare, Federația Română de Go și CS Go Goblins, în perioada 10-11 februarie, tot la București, va avea loc o nouă competiție de tradiție, Trofeul Shodan. 

Pentru cine cunoaște mai puțin despre go, acesta este un sport care provoacă permanent creativitatea și stimulează, pe de o parte, abordarea pragmatică, dar și inteligența emoțională. 

Federația Română de Go, dar și structurile afiliate acestui for, sunt pregătite să instruiască și să ofere răspunsuri oricui își va manifesta curiozitatea cu privire la jocul de go ca sport al minții. 

Alte știri din Alte sporturi