Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Click aici pentru a afla mai multe detalii. ascunde mesajul
Site-ul sporturilor din România
Tenis de câmp
powered by BenQ
Simona Halep, în premieră la Turneul CampioanelorAFP / Mediafax Foto
17 Oct 2014

Simona Halep, în premieră la Turneul Campioanelor

Simona Halep, locul 3 WTA acum, o poziţie mai jos începând de luni, a obţinut, la 15 septembrie, calificarea la Turneul Campioanelor de la Singapore, ea fiind a treia româncă în istorie participantă la o ediţie a finalei sezonului, după Virginia Ruzici şi Irina Spîrlea.

BNP Paribas WTA Finals, a 44-a ediţie a Turneului Campioanelor, se va disputa la Singapore din acest an şi până în 2018. Competiţia reuneşte cele mai bune opt jucătoare şi cele mai bune opt perechi de dublu în anul în curs, care se vor întrece pentru premii de 6,5 milioane de dolari.

Câştigătoare în 2014 la Doha şi Bucureşti, finalistă la Madrid şi Roland Garros, semifinalistă la Wimbledon şi Indian Wells, Halep se va afla în premieră printre cele mai bune opt jucătoare care vor evolua în finala sezonului.

Americanca Serena Williams, locul 1 WTA, rusoaica Maria Şarapova, locul 2 WTA, sportiva cehă Petra Kvitova, de luni locul 3 WTA, poloneza Agnieszka Radwanska, locul 6 WTA, canadianca Eugenie Bouchard, locul 7 WTA, jucătoarea sârbă Ana Ivanovici, locul 8 WTA, şi daneza Caroline Wozniacki, locul 9 WTA sunt celelalte participante la turneul din Singapore. Prima rezervă este germana Angelique Kerber, locul 10 WTA.

Deşi s-a retras de curând din activitate, chinezoaica Na Li figurează în continuare în ierarhia WTA, pe locul 5, însă nu se va număra printre jucătoarele de la Turneul Campioanelor.

Cele opt jucătoare vor fi împărţie în două grupe de patru sportive. În faza grupelor se va juca fiecare cu fiecare, primele două clasate urmând a se califica în semifinale, fază în care se vor întâlni ocupanta locului 1 dintr-o grupă cu ocupanta locului 2 din cealaltă grupă. Învingăoarele din semifinale îşi vor disputa trofeul.

Jucătoarele vor primi câte 70 de puncte pentru fiecare meci jucat în grupă, participarea fără victorie însemnând un total de 210 puncte. La acestea se adaugă 160 de puncte pentru fiecare partidă câştigată în grupă. Astfel, o jucătoare se califică în semifinale cu punctajul obţinut în grupă, maximum fiind 690 de puncte. Accederea în ultimul act se premiază cu 360 de puncte, totalul maxim fiind de 1.050 de puncte. Câştigătoarea trofeului va primi alte 450 de puncte, putând acumula 1.500 de puncte.

WTA nu a dat publicităţii încă distribuţia premiilor în bani, însă se poate face o imagine pe baza situaţiei ediţiei 2013, de la Istanbul, când suma totală a fost de 6 milioane de dolari.

Astfel, jucătoarea de rezervă a fost premiată cu 50.000 de dolari. Bonusul de participare pentru fiecare jucătoare din Top 8 a fost de 135.000 de dolari. Fiecare victorie în grupă a fost premiată cu 140.000 de dolari. Jucătoarele calificate în semifinale au primit un bonus de 36.500 de dolari. Sportiva care a pierdut finala a mai încasat 535.000 de dolari, iar câştigătoarea 1,59 milioane de dolari.

La Istanbul, Serena Williams, învingătoare în toate cele cinci partide, a încasat 2,145 de milioane de dolari, iar finalista Na Li a obţinut 1,09 milioane de dolari, la polul opus situându-se Agnieszka Radwanska, cu 135.000 de dolari (nicio victorie).

Prima ediţie a Turneului Campioanelor a avut loc în 1972, la Boca Raton, Florida, cu participrea a 16 jucătoare, care au evoluat în sistem eliminatoriu, pentru premii totale de 100.900 de dolari. Americanca Chris Evert a fost prima campioană, la vârsta de 17 ani, dar nu a intrat în posesia premiului de 25.000 de dolari din cauza statutului de jucătoare amatoare pe care îl avea atunci.

Din 1972, turneul a fost găzduit de opt oraşe, Boca Raton, Los Angeles, New York, Oakland, Munchen, Madrid, Doha şi Istanbul. În 1986 au avut loc două ediţii, una în martie, alta în noiembrie. Singapore este a noua destinaţie, pentru următoarele cinci ediţii, reuşind să obţină calitatea de gazdă după un îndelungat proces de selecţie, în care a mai concurat în final cu Kazan, Ciudad de Mexico şi Tianjin.

Meciurile vor avea loc pe suprafaţă rapidă, la Singapore Indoor Stadium, arenă cu o capacitate maximă de 12.000 de locuri şi care face parte dintr-un complex sportiv care a costat 1,3 miliarde de dolari.

Cele mai multe victorii la Turneul Campioanelor le-a obţinut Martina Navratilova, opt, iar deţinătoarea trofeului este Serena Williams, de patru ori câştigătoare în finala sezonului.

Virginia Ruzici a partcipat la două ediţii ale Turneului Campioanelor, în 1977 şi 1978, fiind eliminată în ultimul tur.

Irina Spîrlea a obţinut până în prezent cele mai bune rezultate la Turneul Campioanelor, după ce a jucat două semifinale, în 1997 şi 1998, din trei participări (în 1996 a fost eliminată în primul tur).

Şi Spîrlea, şi Ruzici au jucat în sistemul eliminatoriu, pe un tabloul de 16 jucătoare. Actualul format, cu opt jucătoare împărţite în două grupe, a fost adoptat în 2003.

 

sursa: mediafax.ro

Alte știri din Tenis de câmp