Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Click aici pentru a afla mai multe detalii. ascunde mesajul
Site-ul sporturilor din România
Tenis de câmp
powered by BenQ
Roland Garros: Simona mai așteaptă un picAFP / Mediafax Foto
07 Iun 2014

Roland Garros: Simona mai așteaptă un pic

Prima finală de Roland Garros cu prezență românească disputată după 34 de ani a fost una de poveste, o finală ce va rămâne nu numai în amintirea românilor, ci a tuturor fanilor tenisului de pe mapamond. Un joc intens, palpitant, echilibrat, cu tensiune și răsturnări de situație.

Meciul începe bine pentru Simona, cu un break în care rezistă asalturilor Sharapovei și punctează pe lung de linie, atât pe forehand, cât și pe backhand. Venită la serviciu, Halep dictează derularea punctelor și atunci când este la control, Simona nu poate pierde. Cu deplasare optimă în teren și unghiuri clar definite din rachetă, constănțeanca duce scorul le 2-0. Rusoaica câștigă pentru 2-1, iar Simona revine la serviciu într-un ghem lung, în care Sharapova lovește din ce în ce mai puternic și o împinge pe Simona mult în spatele liniei de fund. Jocul capătă o viteză și o intensitate pe care rar o întâlnești la un meci de tenis al fetelor. În cele din urmă, Maria reușește să transforme a patra șansă de break și să egaleze la 2. Simona plutește deasupra zgurei și aduce egalitatea pe serviciul Mariei și returnează adânc în terenul rusoaicei, împinsă la rândul ei în spatele liniei. A treia dublă greșeală a Mariei îi oferă o nouă șansă de break fetei noastre, dar adversara sa găsește o rezolvare la limită, cu o tușă prinsă în extremis. În cele din urmă, Sharapova câștigă și face 3-2 folosind intens loviturile în lung de linie. După 35 de minute de joc se intră în ghemul 6, unde Simona este prinsă pe picior greșit cu o ieșire la fileu nefinalizată și aceleași contre în lung de linie ale Mariei. 4-2 și Maria, după 4 ghemuri consecutive, revine la serviciu. Norocul o ajută, îmbrăcând forma bandei fileului, dar cu 17-7 raportul loviturilor câștigătoare Sharapova este clar la conducerea ostilităților, așa încât ghemul de 5-2 apare justificat. Simona este într-un moment delicat, are numai două puncte făcute în ultimele două ghemuri și servește pentru a rămâne în set. Două servicii bune și un cross court de manual o duc pe Simona la 40-0, iar Maria îi face cadou un retur în fileu pentru 5-3. Este rândul rusoaicei să servească, iar Simona țâșnește până la 15-40. Maria salvează o minge de break și după un atac neinspirat este nevoită să-și muște buzele privind la tabelă: 5-4 pentru ea și Simona vine la serviciu. Nimic nu este pierdut, nimic nu este câștigat. Simona servește bine și cu ”doiul”, dar apoi lovește scurt și este 15-15. La 30-30 o minge lungă a Sharapovei care părea afară este pierdută de Simona, dar constănțeanca anulează prima minge de set. Nu același lucru se întâmplă și cu a doua, când un cross mai lung îi aduce setul Sharapovei: 6-4 după 57 de minute. Este primul set cedat de Simona în acest turneu.

Sharapova exploatează capitalul moral și face un ghem alb în debutul setului secund. Simona revine la serviciu însă adversara sa este cea care dictează ritmul și face primul break al setului secund după ce a convertit a treia șansă pe care și-a construit-o. Sharapova pare încrezătoare în forțele proprii și, inevitabil, apar fisuri pe care Simona le exploatează și realizează rebreak-ul, la 15. În aplauzele tribunelor Simona egalează la 2 pe un joc defensiv foarte solid. Sharapova începe ghemul 5 cu 2 duble greșeli, ridicând la 7 numărul lor. Un serviciu cu kick o pune în dificultate pe Simona, apoi o minge afara a româncei aduce egalitatea la 30. Serviciul Mariei suferă și o altă dublă greșeală aduce egalitatea la 40, dar două lovituri imprecise ale Simonei modifică scorul de pe tabelă la 3-2 pentru rusoaică. Intrată mult mai calmă la serviciu, Simona câștigă categoric un ghem important, de moral, însă rusoaica îi dă o replică pe măsură și duce la 40-0 scorul în ghemul 7. Simona face două puncte cu armele adversarei și părea că poate conta pe un break, dar o zvâcnire de orgoliu a Mariei îi aduce punctul ce îi conservă avantajul serviciului. Un punct senzațional urmat de a treia dublă greșeală a Simonei și situația se egalează în ghemul 8, dar Maria nu reușește să facă break-ul după ce are două ocazii importante. Mai mult, revenită la serviciu, rusoaica cedează break-ul în fața unei jucătoare care este prezentă peste tot pe teren și face punctul meciului la capătul unui schimb de mingi care merită să fie prezent pe toate rezumatele Openului Franței.

Sharapova strânge pumnii și face rebreak-ul cu o minge care doare, o ”bandă” care o ajută după ce Simona a revenit de la 0-40 la 30-40, dar Simona nu dezarmează și la rândul ei duce scorul la 0-40 în ghemul 11. Două servicii excelente o salvează pe rusoaică, însă nu apare și al treilea și Simona are 6-5.  Serviciul nu o ajută e Simona și se ajunge în tiebreak după două ore de joc. Minibreak Simona, dar Maria recuperează imediat și trece în avantaj cu un retur agresiv pe serviciul doi. Rusoaica pune o minge în fileu și reechilibrează situația, ducând apoi scorul la 3-2. Serviciul doi al Simonei este din nou atacat și tabela indică 4-2, dar Sharapova scapă mingea următoare în aut și ratează șansa de a se detașa la trei puncte. O minge în fileu a Simonei o aduce pe rusoaică la două puncte de victorie, însă jucătoarea nostră rezistă și cu un nou minibreak se apropie la un punct. Pe care îl anulează bazându-se pe primul serviciu, care o ajută din nou pentru a întoarce scorul la 6-5 în favoarea sa. Minge de set pe serviciul Mariei, care clachează și situația se egalează la seturi: 7-6 Simona la două ore și 10 minute după începerea partidei. 46-45 în favoarea Simonei la puncte câștigate este cel mai bun indicator al echilibrului existent în meci.

Se intră în al decisiv, pentru prima dată după 13 ani. Pauza de vestiar i-a priit Sharapovei, care pornește cu break, însă Simona revine cu rebreak bazat pe două noi duble greșeli. Rusoaica pare să își piardă din resursele fizice, însă continuă să lovească cu toată forța la retur. Constănțeanca crește calitatea serviciului și întoarce de la 0-30 cu patru puncte pentru a trece la conducere în set, însă adversara sa readuce egalitatea după un ghem în care a avut 40-0 și a fost egalată. Banda a ținut din nou cu rusoaica, dar Simona egalează și trece apoi în avantaj cu ajutorul unui aut al adversarei. Ghemul se prelungește, tensiunea crește, odată cu numărul greșelilor neforțate de ambele părți. Ultimele două au aparținut Simonei și scorul este 2-2. Urmează un break al rusoaicei, puțin probabil după cum au evoluat cele două în ultimele ghemuri, însă încă o dovadă a faptului că o jucătoare cu experiența Sharapovei poate menține ritmul la cel mai înalt nivel de joc. Serviciul îi intră impecabil Mariei și face un ghem alb pentru 4-2. Simona încearcă să schimbe ceva, încearcă atacuri, dar mingiile fug în afara liniilor și constănțeanca revine la jocul pe care l-a practicat în primele două seturi, ceea ce îi aduce ghemul pentru a se menține în plasa Sharapovei. Două duble greșeli și mingi trimise în fileu de Maria o readuc pe Simona la egalitate după un break în care defensiva constănțencei a fost fără cusur.

Ghemul 9 începe cu o decizie la limită a arbitrului la o minge ce părea în aut trimisă de rusoaică, iar Simona pare să fie ușor deranjată și, în pofida unei deplasări extraordinare în teren, nu poate scoate mingiile puse milimetric de Maria, cedând un break alb. Sharapova servește pentru meci și atacă furibund cu vole drive pe același contrepied și Simona se vede învinsă după un pic peste 3 ore de joc.

4-6, 7-6, 4-6 după un turneu senzațional al Simonei. A fost aproape, a fost tangibil, a fost dramatic, dar lacrimile campioanei noastre o vor alimenta cu siguranță pentru turneele de mare șlem viitoare. Este doar un început pentru tânăra de 22 de ani care va ocupa de luni locul 3 WTA. 825.000 de euro și 1.300 de puncte sunt doar o parte din lucrurile cu care Simona pleacă de la Paris. Cel mai important lucru este, poate, capitalul de simpatie pe care l-a obținut după două săptămâni de neuitat și care îi vor oferi energia pentru a-și ridica nivelul de performanță.

Alte știri din Tenis de câmp