Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Click aici pentru a afla mai multe detalii. ascunde mesajul
Site-ul sporturilor din România
Volei
Laureații anului 2020 în voleiul românescRăzvan Păsărică / SportPictures.eu
22 Dec 2020

Laureații anului 2020 în voleiul românesc

Într-o postare pe contul oficial de Facebook, Federația Română de Volei a anunțat că a stabilit laureații anului 2020. Voleibalistul anului a fost desemnat Adrian Aciobăniței (AS Cannes), voleibalista anului - Alexia Căruțașu (Yeșilyurt Istanbul), iar antrenorul anului - Marius Macarie, selecționerul naționalei feminine U17 a României.

În vârstă de 23 de ani – este născut la 23 august 1997 - internaționalul român este titular la AS Cannes, liderul campionatului Franței. Adrian Aciobăniței a avut prestații foarte bune și în prima parte a anului, la aceeași echipă care în momentul întreruperii întrecerii din cauza coronavirusului ocupa locul 6. Grație acestei poziții, el a jucat cu Cannes și în Cupa Challenge, acolo unde francezii au fost eliminați în sferturile de finală. Pe lângă prestația din atac, Aciobăniței, care evoluează pe postul de extremă, este unul dintre cei mai buni jucători de preluare din prima ligă franceză, având constant peste 70% preluări pozitive în meciuri.

La doar 17 ani (născută la 10 iunie 2003) Alexia Căruțașu este una dintre cele mai tinere jucătoare din istoria voleiului românesc care primește acest titlu. Chiar dacă este încă la vârsta adolescenței, ea se numără printre cele mai valoroase jucătoare din campionatul Turciei. Din 2019 de când a fost legitimată la Yeșilyurt Istanbul, Căruțașu este meci de meci cea mai bună marcatoare a echipei sale. Grație performanțelor sale, ea se află în topul celor mai bune realizatoare din prima ligă turcă și al eficienței. În prezent, echipa sa ocupă locul 10 în clasament, dar are cu 6 meciuri mai puțin decât liderul, din cauza amânării mai multor partide. În primăvară, în momentul opririi campionatului, Yeșilyurt era pe locul 6. În luna decembrie, jucătoarea care evoluează pe postul de universal s-a calificat alături de echipa sa în semifinalele Cupei Challenge, ea numărându-se din nou printre remarcate. Internațională de junioare, Alexia nu a putut debuta anul acesta la naționala de senioare din cauza pandemiei de coronavirus, care a anulat meciurile internaționale, dar o va face în 2021, atunci când România are programate două competiții importante: Golden League și turneul final al Campionatului European, acolo unde echipa noastră este calificată din oficiu, în calitate de țară organizatoare.

Marius Macarie este singurul selecționer român care a avut competiție în 2020. Și nu doar că a participat la Campionatul European feminin U17, dar și rezultatele obținute au fost foarte bune. Acest titlu este o premieră pentru tehnicianul de numele căruia se leagă succesele naționalelor feminine U17 și U18 din ultimii ani. În 2020, Macarie a condus naționala U17 pe locul 5 la Campionatul European, după un 3-2 spectaculos în meciul decisiv contra Poloniei. Grație acestui rezultat, formația României s-a calificat la Campionatul Mondial U18, care va avea loc în 2021 și la Festivalul Olimpic al Tineretului European, care se va organiza cu un an mai târziu decât era prevăzut, în 2022. Pentru Marius Macarie, aceasta este a doua oară consecutiv când califică naționala U17 - desigur, cu generații diferite - la cele două competiții majore din voleiul juvenil.

Alte știri din Volei