Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Click aici pentru a afla mai multe detalii. ascunde mesajul
Site-ul sporturilor din România
Gimnastică
powered by Artimex
JO 2024: Bărbosu și Voinea coborâte sub podium de contestația unei adversareCristian Nistor / COSR
05 Aug 2024

JO 2024: Bărbosu și Voinea coborâte sub podium de contestația unei adversare

Ana Bărbosu și Sabrina Maneca-Voinea rămân cu o amintire dureroasă după finala la sol din concursul pe aparate la gimnastică artistică, ambele fiind foarte aproape de obținerea unei medalii de broz ce ar fi însemnat enorm pentru gimnastica românească. Evoluând a 4-a în finala de 8 concurente, Ana Bărbosu a fost notată de brigada de arbitre cu 13,700 pentru evoluția ei, a doua notă din concurs în acel moment după cea a braziliencei Rebeca Andrade (14,166). Cu o evoluție de nivel mai slab, italianca Alice D’Amato a ieșit din cursa pentru medalii cu 13,600 deoarece multipla campioană americană Simone Biles s-a poziționat a doua cu 14,133. Penultima din concurs, Sabrina Maneca-Voinea a fost depunctată cu o zecime și a primit tot 13,700, la fel ca Ana, dar cu 7,900 la execuție, notă cu o zecime mai mică decât a colegei sale, era plasată pe locul 4. Ultima evoluție a aparținut americancei Jordan Chiles, care inițial a primit 13,666 apoi după o contestație judecată cu celeritate a primit 13,766 și a trecut pe poziția a 3-a, peste fetele noastre. Gimnastica românească încheie fără medalie participarea la ediția 2024 a Jocurilor Olimpice, tot astăzi Sabrina Maneca-Voinea încheind a 8-a, ultima, concursul la bârnă în care a căzut de două ori pe aparat și a primit nota 11,733.

Competiția feminină pe echipe la tenis de masă a programat astăzi meciul dintre echipele României, favorită numărul 4, și Indiei, cap de serie numărul 11. Surprinzător, indiencele s-au impus cu scorul general de 3-2 în fața fetelor noastre, provocând una dintre surprizele zilei. Meciul a început cu jocul de dublu în care Adina Diaconu și Elizabeta Samara au cedat cu 0-3 (9-11, 10-12, 7-11) în fața perechii Archana Girish Amath/Sreeja Akula, apoi Bernadette Szocs a fost de nerecunoscut în jocul contra lui Manika Batra, care s-a impus cu 3-0 (11-5, 11-7, 11-7). Victoria dramatică a Elizei Samara în fața lui Sreeja Akula, scor 3-2 (8-11, 11-4, 7-11, 11-6, 11-8) a relansat meciul, apoi Bernadette Szocs s-a regăsit și a învins-o pe Archana Girish Amath cu 3-1 (11-5, 8-11, 11-7, 11-9), pentru ca decisivul să se joace între Adina Diaconu și Manika Batra. Debutantă la o competiție de asemenea amploare, Adina a fost depășită de adversara sa cu 3-0 (11-5, 11-9, 11-9).

Pe stadionul Saint Denis, gazda întrecerilor atletice, Andrea Miklos a obținut în cursul dimineții calificarea în semifinalele probei de 400 m. Andrea a terminat pe poziția a 3-a în seria 1 din calificările probei cu 50,54, rezultat ce reprezintă cel mai bun timp al carierei și s-a calificat în semifiale cu al 15-lea timp. Primele 16 alergătoare după timpul înregistrat au acces direct în semifinale, celelalte urmând să alerge în cruse de recalificare.

În Grupa B din calificările probei masculine de aruncarea discului, Alin Firfirică a reușit o aruncare de 63,66 m din a treia încercare. Cu această performanță, atletul român s-a clasat pe locul 11 în clasamentul total, după evoluțiile sportivilor din Grupele A și B, și s-a calificat în lupta pentru podiumul olimpic unde vor intra 12 sportivi.

Pe saltelele concursului de lupte greco-romane ce se desfășoară pe arena de la Champ de Mars, Alin Alexuc a fost eliminat în primul tur, cel al optimilor de finală, după ce a pierdut cu 1-3 meciul contra cazacului Alimkhan Syzdykov. Un parcurs mai lung a avut Răzvan Arnăut în limitele categoriei 60 kg. În optimile de finală, Răzvan a câștigat cu 4-2 în fața turcului Enes Basar și s-a calificat în sferturile de finală, în care l-a avut ca adversar pe Zholaman Sharshenbekov din Kyrgyzstan, dublu campion mondial în 2022 și 2023, medaliat cu argint mondial în 2018 și 2021. Asiaticul s-a impus prin superioritate tehnică cu 9-0, dar Răzvan mai are șansa de a concura în recalificări în cazul în care învingătorul său va dispune de japonezul Kenichiro Fumita în semifinale.

Ebru Bolat a terminat competiția clasei Dinghy pe locul 23. Cu un vânt capricios, foarte slab, astăzi s-a disputat o singură cursă, cea cu numărul 9, în care Ebru a avut al 24-lea timp. Condițiile meteo au determinat oficialii ca inițial să amâne startul cursei cu numărul 10, apoi să o anuleze, astfel că în clasamentul final Ebru se clasează pe locul 23 în ierarhia competiției cu 158 de puncte. O performanță extraordinară pentru care trebuie felicitată, aceasta fiind prima prezență românească în competiția olimpică de yachting.

Poloiștii și-au încheiat parcursul în grupa A cu meciul contra selecționatei Muntenegrului. Așa după cum era de așteptat, înfruntarea cu formația din spațiul ex-iugoslav a fost una dificilă și după ce au pierdut toate cele trei întâlniri din acest an, elevii lui Bogdan Rath au pierdut cu scorul de 10-7 (3-3, 2-1, 2-1, 3-2). Golurile au fost înscrise de Andrei Fulea (2), Francesco Iudean, Matei Luțescu, Andrei Țepeluș, Silvian Colodrovschi, Vlad Georgescu. Fără punct câștigat, echipa României încheie pe locul 6, ultimul, grupa A.

Alte știri din Gimnastică