Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Click aici pentru a afla mai multe detalii. ascunde mesajul
Site-ul sporturilor din România
Alte sporturi
JE2023: Kinga Barabasi și Apor Gyorgydeak sunt încoronați primii campioni europeni ai Teqball
29 Iun 2023

JE2023: Kinga Barabasi și Apor Gyorgydeak sunt încoronați primii campioni europeni ai Teqball

În cea de a doua zi cu competiții de teqball de la Cracovia echipele masculine au urcat pe scena principală la Jocurile Europene 2023 Kraków-Malopolska, care este, de asemenea, primul campionat european al acestui sport. De asemenea, cele mai bune două jucătoare au reapărut astăzi pentru a juca finala amânată de ieri, din cauza timpului nefavorabil.

În competiția masculină, 21 de sportivi s-au calificat pentru a-și reprezenta țările.

Favoritul fanilor, Adrian Duszak, a făcut tot posibilul pentru a mulțumi publicul gazdă și a avansat din grupa sa în mod dominant, acordând adversarilor cele mai puține puncte cu 12 în două meciuri. Campionul mondial Apor Gyorgydeak a urmat exemplul acordând nu mai mult de 6 puncte în orice set, iar același lucru s-a  facut și francezului Hugo Rabeaux. Ungurul Csaba Banyik a completat și el faza grupelor cu un palmares imaculat, în timp ce în Grupa E, F și G a fost nevoie de seturile trei pentru a determina câștigătorii grupei. Bogdan Marojevic a reușit să-l  invingă pe Petr Bubniak (care a suferit o accidentare în timpul meciului și a trebuit să primeasca îngrijiri medicale), dar Brian Mengel Thomsen a finalizat cu succes revenirea împotriva lui Gor Sargsyan, la fel ca kosovianul Adrian Uka împotriva lui Oleh Usychenko. Ucraineanul, însă, nu a avut de ce să fie trist pentru că a avansat și fiind cel mai bun clasat pe locul 2.

Nu a fost cazul lui după sferturile de finală, unde Gyorgydeak l-a zdrobit în două seturi (12-3, 12-3), iar Rabeaux l-a rezolvat ușor jocul lui cu Uka. Duszak și-a continuat cursa impresionantă cu o victorie convingătoare împotriva lui Thomsen, dar al patrulea QF a adus o mare emoție între Banyik și Marojevic. Sârbul a luat conducerea cu 1-0 și a fost la un punct de a trece în turul următor, dar ungurul a smuls setul 2 cu scorul de 12-11 și și-a asigurat în cele din urmă victoria cu 12-10 în al treilea decisiv.

Cei patru jucători cu cel mai bine clasat au ajuns în semifinale, iar lupta lor nu i-a dezamăgit pe fani.  Apor Gyorgydeak l-a înfruntat pe Rabeaux și a preluat conducerea cu cea mai mică marjă posibilă (12:11), iar apoi francezul a egalat rapid.  Au mers de la egal la egal în al treilea set, dar campionul mondial Apor Gyorgydeak a schimbat vitezele după 7-7 și a  castigat cateva puncte importante,  facand 5-0 pentru a-și invinge rivalul și a trece în finală.

În cealaltă semifinala, Duszak a facut repede punctele,  a sărit la un avans de 9-1 în primul set și a păstrat 7 puncte din avantaj până la final, iar scenariul a fost destul de asemănător în al doilea set. Jucătorul polonez a ajuns în finală pe teren propriu.

Banyik nu a avut prea mult timp să se odihnească, a fost chemat aproape imediat să lupte pentru medalia de bronz. A jucat un prim set strâns cu Rabeaux, francezul  find cel care s-a bucurat dupa  11:11, castigand setul cu 12 - 11.  apoi în al doilea set, Rabeaux a profitat de erorile lui Banyik și a câștigat bronzul pentru a câștiga prima sa medalie într-un turneu major.

„Este de necrezut să câștigi o medalie la Jocurile Europene în tricoul albastru. Deși scopul meu era să fiu deținătorul titlului la primele campionate europene, nu am putut trece de  Apor Gyorgydeak în semifinală. Sper că putem îmbunătăți această poziție împreună cu Amelie la dublu mixt, totuși, mai întâi, ea are șansa de a obține prima medalie de aur a Franței la simplu feminin la Cracovia” - a spus Rabeaux.

 

Iar conditiile de joc au fost ideale de data aceasta pentru finala feminină, meciul care a fost amânat de ieri datoruta timpului nefavorabil. Din nefericire pentru jucătorii francezi, Amalie Julian s-a  a jucat împotriva romancei Kinga Barabasi. Julian a reușit să castige primele puncte în primul set, dar Kinga Barabasi a terminat mai puternic, iar românca a dominat si  în al doilea srt pentru a deveni primul campion european al lui Teqball.

Finală, simplu feminin:

Barabasi (ROU) – Julian (FRA) 2-0 (12-9, 12-6 )

Ma motivează cu adevărat faptul că munca grea pe care am depus-o apare în dezvoltarea mea și m-a ajutat să devin campioana europeana. Scopul meu este să câștig Campionatul Mondial, care acum pare și mai aproape, dar am mult de muncă pentru a-mi îndeplini visele. Multumesc tuturor celor care m-au ajutat sa ajung pana aici” - a spus Kinga Barabasi.

Amalie Julian și-a împărtășit și ea gândurile: „Deși am venit la Cracovia pentru a fi prima femeie campioană europeană a lui Teqball, Barabasi  Kinga a fost mai buna în finală. Nu mi-am găsit ritmul și sunt dezamăgita, nu prea știu ce s-a întâmplat. Trebuie să analizez meciul și să găsesc cauzele.”

 

Principala întrebare pentru finala masculină a fost dacă va fi ziua în care o țară va câștiga primele două aurii din Campionatul European sau dacă jucătorul  gazdă va sărbători în fața fanilor săi.

Cele două vedete, Apor Gyorgydeak și Duszak s-au luptat grozav, iar încă o dată campionul mondial a terminat mai puternic în setul de deschidere. A dus impulsul la al doilea și a început cu opt puncte la rând. Duszak a făcut tot posibilul să riposteze din deficitul uriaș și să-și pună cap la cap o serie de 6 puncte pe cont propriu, dar liderul Clasamentului Mondial l-a reținut și în cele din urmă a câștigat finala.

Finală, simplu masculin:

Apor Gyorgydeak (ROU) – Adrian Duszak (POL) 2-0 (12-8, 12-8)


„N-aș fi crezut niciodată că voi fi campion european și mondial în același timp. La începutul carierei, mi-a fost greu să joc în fața familiei, dar mai întâi la Campionatul Mondial de anul trecut din Germania și acum aici am simțit cu adevărat sprijinul lor, iar la sfârșitul jocului mi-am lăsat emoțiile să iasă la iveală. Deci, probabil, vor fi talismanul meu de acum înainte” - a spus Apor Gyorgydeak după ceremonia de premiere.

„Nu am mai jucat niciodată în fața unei mulțimi ca asta. Am avut șansa de a câștiga primul aur din Campionatul European de Teqball pentru Polonia aici, la Cracovia, dar, din păcate, nu am reușit. Apor a fost mai bun de data asta, dar muncesc din greu pentru a o întoarce la Campionatul Mondial” - a spus Duszak.

Alte știri din Alte sporturi