Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Click aici pentru a afla mai multe detalii. ascunde mesajul
Site-ul sporturilor din România
Interviuri exclusive
Interviu exclusiv Florin Mergea
03 Apr 2014

Florin Mergea: ”S-a schimbat foarte mult starea mea mentală, liniștea și plăcerea cu care joc acum”

Au trecut mai bine de 10 ani de când Florin Mergea atingea, ca junior, locul 1 în topul jucătorilor de dublu și locul 2 în cel de simplu, obținea titluri la simplu și dublu la Wimbledon și juca finale la Australian Open. Între timp, Florin a ieșit din circuit și a revenit jucând cu plăcere și pasiune, înconjurat de familie și prieteni. Și când totul se face cu inima deschisă, rezultatele nu întârzie să apară: primele două titluri la dublu, cucerite în toamnă, la Viena, și în urmă cu două luni, la Vina del Mar, în Chile. Situat pe cea mai bună poziție în clasamentul de dublu al ATP, Florin privește echilibrat viitorul și și-a pregătit minuțios primul pas al lungului drum ce-i stă înainte – turneul Grand Prix Hassan II de la Casablanca. Înainte de plecarea sa către Maroc pentru turneul ce începe săptămâna viitoare, Florin a avut amabilitatea să răspundă la câteva întrebări.

SportClasic: Florin, în 2013 ai avut mai mulți parteneri de dublu alături de care te-ai implicat în turnee. După o perioadă de aproape un an de zile, la jumătatea anului trecut ai încetat colaborarea cu Philipp Marx și, după mai multe încercări, ai ajuns să joci cu Oliver Marach. Care au fost criteriile care te-au îndreptat către acest nou parteneriat?

Florin Mergea: Îl știam pe Oli de foarte mult timp, știam că este un jucător foarte bun, cu multă experiență. Faptul că am câștigat primul turneu jucat împreuna a cântărit destul de  mult. Asta ne-a demonstrat că putem juca bine împreună, că jocurile noastre se completează. În plus, îmi doream un partener jucător de dublu, cu care să îmi fac un plan de antrenamente, un program de turnee și cu care să am obiective comune.

SportClasic: Împreună cu Oliver, ai avut o lună octombrie de excepție anul trecut. Nici începutul acesta de an nu a fost mai rău J. Care a fost momentul în care te-ai simțit cel mai bine în această perioadă?

F.M.: Am început bine anul, m-am simțit în formă încă de la primul turneu, la Doha. Am avut meciuri bune, am câștigat împotriva unor echipe de dublu periculoase, bine sudate. Mai avem de lucru ca și echipă, suntem abia la început, nu avem prea multe meciuri împreună.

SportClasic: În ce stadiu de pregătire ești acum? Unde te pregătești și pe cine ai alături?

F.M.: Deoarece nu am intrat la Indian Wells și la Miami, am folosit aceasta lună pentru odihnă și pregătire. Din primăvară până în toamnă programul competițional este foarte încărcat, pauzele vor fi scurte, deci aceasta perioadă a prins foarte bine. Am ales să mă pregătesc la New York alături de antrenorul meu, Alex Pop-Moldovan. Tot aici am făcut și pregătirea de iarnă în luna decembrie. Bineînțeles, sunt aici cu soția mea, Daiana, ea este tot timpul alături de mine.

SportClasic: Care ar fi planurile de participare la turnee în perioada următoare?

F.M.: Următorul turneu la care voi participa va fi la Casablanca. Nu am stabilit încă ce vom juca mai departe, planul pe anul acesta este să încercăm să intrăm la turnee cât mai mari.

SportClasic: Din perspectiva experienței de turnee acumulată și a anilor petrecuți pe teren, la ce stadiu consideri că te afli acum? În februarie ai atins ”career high”, locul 48, acum ești pe 49. Practic, tot acolo. Care sunt componentele de joc la care insiști să lucrezi cel mai mult în această perioadă?

F.M.: Nu pot să spun că jocul meu s-a schimbat prea mult de-a lungul timpului. Când am reînceput, acum 2 ani și jumătate, eram conștient că am un nivel de joc care mă poate duce foarte sus în top. Altfel nici nu m-aș fi gândit să revin în tenisul profesionist J. Ce s-a schimbat foarte mult a fost starea mea mentală, liniștea și plăcerea cu care joc acum. Nu aveam aceste lucruri în trecut și asta se vedea în jocul meu din teren. Tenisul este sport de repetiție, faci în fiecare zi aceleași lucruri, încerci să devii în fiecare zi mai bun, să îmbunătățești fiecare aspect al jocului tău. În această perioadă am pus accentul pe pregătirea fizică și pe serviciu.

SportClasic: Pe pagina ta de Facebook ai pus un mesaj inspirațional care spune ”dacă vrei să mergi repede, mergi singur, iar dacă vrei să mergi departe, mergi împreună”. Care sunt obiectivele tale până la sfârșitul acestui an, ca să nu privim chiar atât de departe?

F.M.: Este un mesaj cu semnificație pentru mine și care face referire la soția mea, la drumul parcurs de amândoi, împreună, până în acest moment și de acum încolo. Ca obiective pe anul acesta aș putea spune menținerea în top 50. Nu îmi place să mă gândesc prea mult la asta, cel mai important este să rămân sănatos, ferit de accidentari, cu aceeași plăcere de joc, astfel rezultatele bune vor veni de la sine.

SportClasic: Îți mulțumim, Florin, pentru amabilitatea de a răspunde întrebărilor noastre. Îți urăm succes și, la fel ca toți fanii tăi și iubitorii tenisului din România, îți vom urmări evoluția și îți vom ține pumnii strânși la meciuri!

 

A consemnat Bogdan Learschi

Alte știri din Interviuri exclusive