Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Click aici pentru a afla mai multe detalii. ascunde mesajul
Site-ul sporturilor din România
Tenis de câmp
powered by BenQ
Fed Cup – Victorie de galăSportPictures.eu
20 Apr 2014

Fed Cup – Victorie de gală

Echipa României a obținut accederea în a doua Grupă Mondială a Fed Cup și a oferit un Paște fericit iubitorilor sportului alb din țară, care au avut ocazia să vadă la lucru, pe viu, primele două ”rachete” tricolore. Simona Halep și Sorana Cîrstea au evoluat în câte două partide pline de suspans, în timp ce Monica Niculescu și Irina Begu au avut o scurtă prezență, de numai un ghem, în fața fanilor români.

Primul meci al zilei a fost reluarea celui întrerup aseară din cauza ploii, dintre Simona Halep și Bojana Jovanovski la scorul de 3-1 pentru Simona și 15-15 pe serviciul Bojanei. Cele două combatante au pornit mai greu la capitolul ”serviciu” și primele trei ghemuri jucate au fost adjudecate de jucătoarea aflată la primire, ceea ce a dus-o pe Simona la un avantaj consistent, 5-2. Propriul serviciu a fost decisiv și cu ajutorul lui Simona și-a trecut în cont primul set. Simona returnează mingiile ca din tun, ținând-o pe adversara sa fixată pe fundul terenului și găsește bine tușele pentru a finaliza punctele, la fel ca un puncheur care fixează adversarul cu directele și lovește decisiv cu croșeul. Debutul actului secund a păstrat impresia că serviciul a fost o problemă importantă astăzi, și aici primele trei ghemuri fiind o succesiune de break-uri, după care Simona face 3-1. Bojana a fost cea care a venit tot timpul din spate și a reușit cu un break egalarea la 4. Simona nu este de acord cu scenariul propus, având în gând și meciul următor cu Ana Ivanovici, și face rebreak, apoi închide setul și meciul în uralele tribunelor. 6-2, 6-4 pentru Simona și România conduce cu 2-0 la general!

După pauza de o oră, Simona revine în teren contra numărului 12 WTA, Ana Ivanovici. Reprezentanta Serbiei începe bine, cu un ghem destul de simplu făcut pe propriul serviciu și un break ce aprinde loja echipei tehnice și a colegilor săi. ”Si-mo-na, Si-mo-na!” vuiește arena, iar fluxul de energie trimis din tribune începe, parcă, să capete consistență materială. Constănțeanca respiră adânc și reușește o serie de trei ghemuri ce o aduc în avantaj pe tabelă. Ana ne arată o altă față astăzi, în condiții de vreme și teren bun, recuperează imediat terenul pierdut și își face apoi serviciul pentru a reveni la conducere. Ghemul 8 aduce un nou break pentru sârboaică, care închide apoi setul pe propriul serviciu. Simona începe al patrulea set jucat azi cedând break-ul, dar revine la fel ca în cel anterior, trecând la conducere cu 3-2, apoi cu 4-3. De această dată ghemul 8 nu mai aduce break, în pofida faptului că Simona are două șanse pe serviciul Anei. Mai mult decât atât, se vede nevoită să cedeze propriul serviciu, iar Ana servește pentru set. Dar ar fi fost prea simplu ca totul să se termine aici. După ce Simona a dat de-a lungul zilei un recital de efort, dedicație și ambiție, finalul nu rima cu ceea ce se întâmplase până atunci. Așa încât un nou break al româncei aduce egalitatea la 5, apoi se ajunge la tiebreak. În acest moment își spune cuvântul oboseala acumulată de Simona, Ivanovici câștigând cu 7-2. Așadar, Simona – Ana 3-6, 6-7, iar Serbia rămâne în meci, chiar dacă este condusă de România cu 2-1.

Sorana Cîrstea a revenit pe ”centralul” Arenelor BNR având în față perspectiva de a aduce victoria decisivă pentru România sau de a prelungi emoțiile și la partida de dublu. Bojana Jovanovski jucase deja un meci dimineață în care se întrebuințase destul de serios. Perspectiva era promițătoare pentru spectatorii români, dar s-a dovedit încă o dată că nimic nu este pe atât de simplu pe cât pare, mai ales atunci când joci cu sârbii. Primul set a avut deznodământul dorit de public, cu derulare simetrică – break în primul și ultimul ghem pentru Sorana și 6-3 scor final. Tribunele explodează, victoria decisivă era oarecum în raza vizuală. Setul secund are o fluență și mai bună, în ghemul 8 Sorana beneficiind de două mingi de break, set, meci și 3-1 la general, dar așa cum am mai spus nimic nu este pe atât de simplu pe cât pare. Imediat se ajunge la tiebreak, acolo unde a servi pare o misiune imposibilă. Din minibreak în minibreak, Sorana ajunge să servească pentru meci la 6-5, dar ajunge să cedeze cu 7-9. Se intră în decisiv  sub imensul oftat al tribunei, dornică să vadă cât mai rapid hora bucuriei pe zgura ”centralului”. Oftatul se transformă destul de repede într-o nouă explozie de bucurie la finalul break-ului făcut de româncă în primul ghem al setului. Sârboaica reușește să aducă egalitatea la 3, dar tribunele nu încetează să creadă în Sorana, care joacă 14 puncte în ghemul 7 și reușește rebreak-ul, poate momentul psihologic al meciului. 5-3 cu un ghem scurt și Bojana servește pentru a rămâne în meci. Sorana trece peste două momente dificile în care sârboaica putea câștiga ghemul și convertește a treia șansă de break la capătul a 16 puncte disputate. Victorie Sorana, victorie România! Sorana Cîrstea – Bojana Jovanovski 6-3, 6-7, 6-3! Hora bucuriei românești ridică zgura pe ”central”, dar este spulberată în văzduh de suflul uralelor: ”Ro-mâ-ni-a, Ro-mâ-ni-a!”. 3-1 la general, am câștigat play-off-ul pentru accederea în a doua Grupă Mondială!

Meciul de dublu dintre perechea Irina Begu – Monica Niculescu și Jovana Jaksic – Nina Stojanovic s-a încheiat după numai un ghem, Nina Stojanovic acuzând o accidentare la gleznă. Scorul final al întâlnirii România – Serbia este, astfel, 4-1.

Iată ce au declarat protagonistele acestei întâlniri contra Serbiei:

Sorana Cîrstea: Înseamnă foarte mult că revenim în Grupa Mondială după atâţia ani. Suntem bucuroase că am adus puţină bucurie de Paşti. Oamenii trebuie să înţeleagă că a fost prima oară când am jucat acasă şi mai trebuia să aduc şi punctul decisiv. Am intrat destul de liniştită pe teren şi aşa a fost până la set şi 5-2, când am avut emoţii. Este însă un proces de învăţare, iar uneori eşti nevoit să înveţi foarte repede. De aceea, în setul al treilea, cînd am ajuns din nou la 5-3, am fost mult mai liniştită. Am obţinut acele mingi de meci şi cînd am putut, am închis.

Simona Halep: ”Am dat tot ce am putut în ambele meciuri, dar în al doilea am simțit oboseala, mai întâi psihică și apoi fizică. Dar mă bucur că am reușit să ajungem în Grupa Mondială II. Am avut un public deosebit, sper să mai jucăm acasă. Este cu totul minunat. Paştele pentru mine a fost pe terenul de tenis.”

Monica Niculescu: ”Am avut emoţii foarte mari. Acum am înţeles ce a spus antrenorul meu că e foarte greu. Am obosit, sâmbătă nu mă mai puteam ridica. Azi nu a fost uşor cu atâtea mingi de meci. Nu eram prea fresh, nu era uşor să jucăm ultimul meci, tensiunea era mare. Cred că am jucat trei puncte foarte bune azi.

Irina Begu:Noi eram obişnuite la Budapesta să jucăm meciul decisiv. Te simţi mult mai bine când nu ai presiune. Contează foarte mult când suntem împreună. Contează foarte mult că Simona e între primele zece. Dacă ea a reuşit, şi noi credem că putem ajunge cât mai sus. Am primit un wild card pentru turneul de la Madrid şi nu am apucat să-i mulţumesc personal domnului Ţiriac. Aş dori să o fac acum.

Alina Tecşor Cercel, căpitan nejucător al echipei României: ”Cred că e o victorie mare, pentru că nu am mai jucat de mulţi ani în Grupa Mondială. Nu pot descrie acest sentiment de bucurie. E foarte greu, dar am savurat fiecare moment. Tot ce am încercat să fac a fost să creez un spirit de echipă.”

George Cosac, președintele Federației Române de Tenis: ”Mulțumim fetelor pentru tot ce au făcut: pentru efort, pentru tăria de caracter, pentru bucuria pe care ne-au oferit-o cu această victorie în această zi de sărbătoare. Avem echipă de Grupă Mondială și a sosit timpul ca România să se numere printre echipele de elită ale lumii. Mulțumesc și publicului care a venit să petreacă Paștele cu noi. A avut un aport substanțial, susținând fetele pe toată perioada meciurilor.

Acesta a fost ultimul meci al anului pentru echipa de Fed Cup a României. Tragerea la sorţi pentru Grupa Mondială II 2015 va fi pe 4 iulie.

Alte știri din Tenis de câmp