Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Click aici pentru a afla mai multe detalii. ascunde mesajul
Site-ul sporturilor din România
Juniori
EURO U21: Victorie esențială în FinlandaJussi Eskola / SportPictures.eu
04 Sep 2020

EURO U21: Victorie esențială în Finlanda

Succes important pentru tricolorii mici în campania pentru EURO 2021 în deplasarea de la Turku! Trupa aflată pentru prima oară sub comanda lui Adrian Mutu s-a impus cu 3-1 și cu 13 puncte după 6 etape se situează pe locul secund al grupei cu numărul 8, cu trei mai puține decât liderul Danemarca. Tot astăzi, danezii au egalat in extremis Ucraina pe teren propriu, un rezultat bun din perspectiva duelului tricolorilor cu echipa în fața căreia au suferit singura înfrângere din această campanie și cu care vor evolua în ultima etapă pe teren propriu.

Partida tricolorilor nu a fost una simplă, formația finlandeză reușind să pună presiune și să amenințe poarta apărată de Vlad, însă portarul celor de la FCSB a fost în zi de grație și a salvat echipa în câteva situații limită. Pe o ploaie ce dezavantaja în mod clar echipa mai tehnică, cea a României, gazdele au început în forță și în minutul 12 Vlad are o paradă fabuloasă la șutul lui Kairinen din mijlocul careului, iar din faza ce a decurs din cornerul rezultat Lingman a șutat dintr-o poziție similară în bara din stânga goalkeeper-ului tricolor, pe fază și de această dată. Man semnează primul șut pe spațiul porții apărate de Jaaskelainen în minutul 15, apoi în minutul 19 Vlad iese din nou la rampă după ce a scos de sub transversală o lovitură de cap trimisă de Halme. Minutul 21 aduce deschiderea de scor la capătul unei acțiuni superbe a lui Olaru. Mijlocașul a plecat din jumătatea proprie și după un un-doi cu Man a trecut ca o săgeată prin liniile finlandeze și l-a executat pe Jaaskelainen cu un șut la colțul lung. Un gol ce venea după ocazii mari ale gazdelor, care reușesc să egaleze totuși foarte repede, la numai trei minute distanță: Soisalo prinde un șut bun la firul ierbii puțin din afara careului, iar balonul trimis la colțul lung l-a învins pe Vlad. Presiunea gazdelor nu a pregetat și în ultimul minut înainte de pauză portarul nostru are din nou o intervenție decisivă după ce o minge centrată de pe partea stângă de finlandezi a fost atenuată de Boboc și a blocat balonul în gheata lui Soisalo.

Echilibrul s-a rupt în minutul 57 atunci când Man își trece în cont al doilea assist cu o pasă lungă din jumătatea proprie pentru Mihăilă, olteanul rămânând singur cu Jaaskelainen și executându-l cu un lob pentru 2-1. Man putea să își treacă și el numele pe tabelă în minutul 64 când Mihăilă i-a întors serviciul cu pasă lungă și finalizarea sa a trecut puțin pe lângă bara de la colțul lung. După ce în minutul 75 Vlad scoate o nouă torpilă trimisă sub transversală de Haukioja, perechea Mihăilă-Man este protagonista unei noi ocazii în minutul 78, Man fiind blocat în momentul șutului în colțul careului mic. Dacă colaborarea celor doi nu a mai avut succes astfel încât pe tabelă să apară numele unuia dintre ei, în minutul 84 ei construiesc faza golului care a pus capăt ostilităților. Dezvoltată în flancul drept, faza a continuat cu pasa lui Mihăilă la 16 metri și reluarea din prima a lui Ciobanu ce l-a lăsat fără replică pe portarul gazdelor.

Cele trei puncte câștigate la Turku sunt esențiale în ecuația calificării, câștigătoarea grupei calificându-se direct la turneul final de anul viitor. Să sperăm că tricolorii nu vor mai face vreu pas greșit în ultimele patru etape – dubla cu Malta, cu Ucraina în deplasare și pe teren propriu cu Danemarca – astfel încât să nu mai fim nevoiți să așteptăm cu emoții clasamentul echipelor clasate pe locul 2 în cele 9 grupe, în urma căruia cea mai bine clasată selecționată va prinde un loc la turneul final.

Finlanda - România 1-3 (1-1)

Au marcat: Soisalo (min. 24)/Olaru (min. 21), Mihăilă (min. 57), Ciobanu (min. 84)

Finlanda (antrenor Juha Malinen): Jaaskelainen - Soisalo (min. 73 Stavitski), Hyvarinen (min. 85 Vertainen), Halme, Tihi, Haukioja - Valakari, Lingman (min. 81 Oksanen), Kairinen, Assehnoun (min. 73 Atakayi) - Kallman (min. 80 Ylatupa)

România (antrenor Adrian Mutu): Vlad - Haruț, Pașcanu (min. 89 Drăgușin), Ghiță, Boboc - Olaru (min. 60 Itu), Marius Marin, Ciobanu - Man, Ganea (min. 53 Costache), Mihăilă (min. 89 Mățan)

 

Următoarele meciuri ale grupei a 8-a se vor desfășura după următorul program:

8 septembrie 2020: Finlanda – Ucraina, Irlanda de Nord – Danemarca, Malta – România

9 octombrie 2020: Irlanda de Nord – Finlanda, Ucraina – România, Malta – Danemarca

13 octombrie 2020: Irlanda de Nord – Ucraina, România – Malta, Danemarca – Finlanda

noiembrie 2020: Malta – Ucraina

noiembrie 2020: Ucraina – Irlanda de Nord, România – Danemarca, Malta – Finlanda

Pentru ultimele două runde, datele de desfășurare a partidelor se vor stabili ulterior de către forul european.

Alte știri din Juniori