Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Click aici pentru a afla mai multe detalii. ascunde mesajul
Site-ul sporturilor din România
Rugby
powered by Samurai Sports
Derby-ul Georgia – România va rezolva ecuațiaSportPictures.eu
12 Mar 2014

Derby-ul Georgia – România va rezolva ecuația

Pe stadionul Mikheil Meskhi din Tbilisi este programată sâmbătă partida dintre Georgia și Romania, o dispută care dincolo de orgolii are o miză triplă, un duel între doua națiuni care și-au câștigat deja dreptul de a evolua la Cupa Mondială din 2015.

După fluierul final al partidei de la Tbilisi se va cunoaște cine a cucerit titlul de campioană a Cupei Europene a Națiunilor editia 2014, cui îi va aparține pentru un an Cupa Antim Ivireanul și în ce grupă vor evolua cele două echipe la Cupa Mondială din 2015.

În acest moment România este lidera clasamentului CEN având un punct avans față de Georgia, cele două națiuni mergând în ediția 2013-2014 umăr la umăr, anul trecut Lelos cucerind trofeul numai grație unui punctaveraj superior.

Duelul direct de atunci s-a terminat nedecis, un rezultat echitabil din punct de vedere al faptului că cele două echipe au fost parcă imaginea în oglindă a celeilalte cu un joc bazat pe forța înaintării și cu transformerii în rol de marcatori ai punctelor.

Desigur, Stejarii au avut șansa victoriei însă lovitura de pedeapsa din finalul partidei a fost de la aproximativ 50 de metri lateral stânga față de butul advers, cu Vlaicu aflat pe banca pedepselor după un cartonaș galben, poziția fiind dificilă pentru Fercu.

Georgia a plecat atunci de pe Stadionul National Arcul de Triumf cu titlul de campionă a CEN și Cupa Antim Ivireanul, prima grație diferenței mai mari dintre punctele marcate și cele primite față de Stejari, a doua prin faptul că trofeul revenise gruzinilor după victoria din 2012 obținută tot la București.

Sezonul 2014 a însemnat practic pentru cele două națiuni atingerea obiectivului major, participarea la Cupa Mondială, atât Georgia cât și România reușind acest lucru după un parcurs fără greșeală care a rupt clasamentul, Rusia, ocupanta poziției a treia, fiind devansată cu 15, respectiv 14 puncte.

De fapt, privind evoluțiile celor două națiuni se pot găsi o mulțime de similitudini, o trăsătură marcantă fiind însă aceea că în fiercare partidă, indiferent de adversar, atât Lelos cât și Stejarii au căutat să-și asigure în primul rând victoria, știind că fiecare punct înseamnă un pas făcut către Cupa Mondială din 2015.

Atât la georgienim cât și în ceea ce privește echipa noastră, greul a fost dus pe înaintare, pentru ca transformerii să nu rateze nicio oportunitate de a marca puncte, astfel s-a ajuns ca Florin Vlaicu să acumuleze 123 de puncte, iar Merab Kvirikashvili 118, ei fiind urmați în clasamentul realizatorilor de puncte, oarecum ciudat, de belgianul Ali Williams cu 55 de puncte.

Că ambele națiuni au urmărit în primul rând victoria o dovedește și faptul că în prima parte atât Georgia cât și România au acumulat câte un singur punct bonus ofensiv, pentru ca în acest an, beneficiind și de avantajul de a fi jucat trei partide pe propriul teren, Stejarii să câștige toate disputele considerate acasă cu bonificație ofensivă.

Cumulat pe întreg sezonul 2013-2014 atât Georgia cât și România au demonstrat că posedă o apărare bună, ambele încasând doar șase încercări, în timp ce din punct de vedere ofensiv georgienii stau mai bine, reușind 31 de eseuri față de 22 ale echipei noastre.

Fiind la capitolul eseuri să remarcăm că analizând marcatorii se vede un echilibru perfect în echipa noastră între înaintare și treisferturi, fiecare compartiment reușind să-și aducă aportul cu câte 11 reușite.

Dacă lider la numărul eseurilor marcate pentru Stejari este Ionuț Dumitru, un jucător de treisferturi, tot de trei eseuri dar de penalizare am beneficiat în cele nouă partide disputate, cu acestea înaintarea acumulând 11 încercări, cele trei eseuri de penalizare demonstrând forța acestui compartiment.

În ceea ce-i privește pe georgieni, principalul marcator de eseuri este veteranul Teo Zibzibadze, care a evoluat și în prima ediție a CEN din anul 2000, el reușind patru încercări, câte trei reușite în terenul de țintă advers fiind trecute în contul lui Mereab Kvirikashvili și Mamuka Gorgodze.

Pentru România urmeză o partidă dificilă, pentru că dacă Stejarii se deplasează la Tbilisi din postura de lideri ai CEN, palmaresul recent al disputelor cu georgienii este favorabil acestora, Lelos reușind trei victorii și un rezultat de egalitate în ultimele patru întâlniri.

Mai mult, chiar Stejarii au învins ultima dată la Tbilisi în 2003, atunci eseurile lui Brezoianu, Gontineac și Maftei, două transformate de Tofan, asigurând un succes cu 19-9, o partidă dintre ai cărei actori astăzi se mai află pe teren doar amintitul Teo Zibzibadze.

Chiar dacă din această perspectivă balanța pare a se înclina către adversarii noștri de sâmbătă, asul din mâneca Stejarilor poate fi continuitatea unei echipe care anul trecut a reușit cel mai bun procentaj al victoriilor de la introducerea profesionismului, 81%, cu nouă victorii în 11 partide, aceștia au continuat cu succese pe linie în disputele din acest an.

Așadar, sâmbătă la Tbilisi, Georgia și Romania se vor confrunta pentru concluzia sezonului 2013-2014 a Cupei Europene a Națiunilor, o partidă care va începe la ora 15:00, putând fi urmărită în direct pe TVR 1.

 

sursa: frr.ro

Alte știri din Rugby