Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Click aici pentru a afla mai multe detalii. ascunde mesajul
Site-ul sporturilor din România
Sporturi extreme
Cristian Niculescu și Cosmin Andron vor escalada vârful Carstensz Pyramid din Papua-Noua GuineeAFP / Mediafax Foto
26 Nov 2014

Cristian Niculescu și Cosmin Andron vor escalada vârful Carstensz Pyramid din Papua-Noua Guinee

Alpinistul Cristian Niculescu-Țâgârlaș, de profesie avocat, a plecat într-o nouă aventură pe cele mai înalte culmi muntoase la Terrei și are ca obiectiv escaladarea vârfului Carstensz Pyramid (4.884 metri), din Papua Noua-Guinee.

Împreună cu alpinistul profesionist Cosmin Andron (profesor), Cristian Niculescu-Țâgârlaș a pornit în urmă cu doi ani în turul celor șapte vârfuri (Seven Summits, cele mai înalte vârfuri de pe fiecare din cele șapte continente), iar la sfârșitul lunii noiembrie ar urma să ajungă pe al cincilea vârf, Carstensz Pyramid, din Oceania, potrivit un comunicat transmis AGERPRES.

Puncak Jaya (Vârful izbândei), numit și Carstensz Pyramid, este cel mai înalt munte din Oceania, cu o înălțime de 4.884 metri. Muntele se găsește în partea de vest a insulei Papua, care aparține Indoneziei din 1962. Face parte din Seven Summits, fiind în același timp și cel mai înalt munte de pe o insulă.

Culmea spre care se îndreaptă cei doi alpiniști maramureșeni se află în apropierea minei Grasberg, una dintre cele mai mari mine de aur din lume. Muntele a luat naștere prin procesele tectonice de scufundare a plăcii Pacificului sub placa indo-australă.

Denumirea inițială de Carstensz Pyramid a fost dată după numele exploratorului olandez Jan Carstenszoon, primul european care, într-o zi senină a anului 1623, a văzut ghețarii de pe coastele muntelui. La întoarcerea în Europa a fost ridiculizat pentru faptul că a văzut ghețari în apropiere de Ecuator. Această denumire este folosită în continuare de alpiniști.

Cu toate că porțiunea înzăpezită a muntelui a fost atinsă încă din 1909 de un alt olandez, Hendrik Albert Lorentz, împreună cu șase hamali indigeni, pe vârf a ajuns o expediție organizată abia în 1962 de un alpinist austriac, Heinrich Harrer, însoțit de trei prieteni.

În anii '60, după ce a intrat sub stăpânirea Indoneziei, muntele a fost denumit Puncak Sukarno, după numele celui care a fost primul președinte al țării după declararea independenței. Ulterior numele a fost schimbat în Puncak Jaya, cuvântul Jaya însemnând izbândă, victorie sau glorios.

"Muntele Carstensz Pyramid este cel mai greu din punct de vedere tehnic din circuitul Seven Summits. Doar câteva sute de oameni au urcat muntele, din cauza dificultăților tehnice, a instabilității politice și pentru că este ascuns în jungla deasă și puțin umblată. Partea cea mai dificilă este chiar vârful, câteva sute de metri de stâncă ce sunt greu de escaladat. Avem echipamentul adecvat, totul a fost suportat din fondurile mele și îmi doresc să facem o expediție reușită. Și acum voi duce steagul municipiului Baia Mare, al României Mari, dar vom avea și o surpriză pe care trebuie să o luăm la escala din București, o surpriză din categoria lucrurilor bine făcute", a spus Cristian Niculescu-Țâgârlaș înainte de plecare.

Expediția celor doi români în Papua-Noua Guinee va dura 21 de zile.

 

sursa: agerpres.ro

Alte știri din Sporturi extreme