Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Click aici pentru a afla mai multe detalii. ascunde mesajul
Site-ul sporturilor din România
Rugby
powered by Samurai Sports
4 mai: România debuta cu Franța la JO Paris 1924FRR.ro
04 Mai 2020

4 mai: România debuta cu Franța la JO Paris 1924

În urma cu 96 de ani, pe 4 mai 1924, Romania disputa primul meci la Jocurile Olimpice de la Paris, competitie la finalul careia avea sa aduca prima medalie olimpica pentru sportul romanesc. Romania a jucat primul meci cu Franta, pierdut cu 59-3, apoi, in cel de-al doilea meci, a fost invinsa de Statele Unite ale Americii, cu 37-0, echipa care avea sa si castige titlul olimpic. Aceasta a fost a doua participare oficiala a sportului romanesc la intrecerea olimpica, dupa editia din 1900, tot de la Paris, Romania fiind reprezentata atunci de un singur sportiv, George Alexandru Plagino – tir. 

Jocurile Olimpice de la Paris au reprezentat a doua competitie internationala de rugby la care Romania a fost invitata sa participe, dupa Jocurile Militare Interaliate din 1919 .

Desi toata lumea se astepta ca oficialitatile sa ajute la deplasarea delegatiei Romaniei la Jocurile Olimpice de la Paris, cu cateva zile inainte de plecare rugbystii au fost anuntati ca vor beneficia doar de un mic sprijin financiar. Ministerul de Finante, condus de Vintila Bratianu, a aprobat doar o cincime din suma solicitata de catre Comitetul Olimpic Roman pentru echipa de rugby, numai 300.000 lei. Astfel, pentru rugby s-a organizat o campanie publica de strangere de fonduri. Personalitati ale vietii sociale, studenti, scolari, profesori, cluburi, alaturi de jucatorii insisi care reprezentau Romania au contribuit la adunarea sumei necesare deplasarii.

Nationala a plecat spre Paris cu trenul, la clasa a treia, ajungand la destinatie dupa patru zile. Fostul jucator Sterian Soare relata ca procurare echipamentului a fost in grija lor. Iar calatoria cu trenul, la clasa a treia pana in Italia, apoi in picioare, pe culoare, alaturi de o multime de emigranti. Calatoria a urmat traseul Bucuresti – Carpinis – Zagreb – Triest- Milano- Torino- Modena – Nisa – Paris. Jucatorii au avut noroc, CFR-ul acordand o scutire de 75% la transportul pe teritoriul tarii. Un ajutor nesperat a venit de la Brunelli, presedintele Romcomit, care a aranjat o scutire de 50% pe caile ferate italiene. Ambasadele Iugoslaviei si Frantei au oferit scutiri la taxele pentru vize.  „Eram o mână de elevi și studenți pripășiți prin cele câteva cluburi bucureștene de rugby, îndrăgostiți de acest joc și, deci, gata de sacrificii. Banii de tren si pentru echipament i-am procurat batand pe la usile unor familii prietene.  Călătoria de 4 zile înspre capitala Franței am făcut-o pe băncile tari ale clasei a III-a, iar începând din Italia, în picioare, pe culoar, într-un tren ticsit de emigranți. Obositi, practic extenuați, in zilele meciurilor am fost, pur si simplu, decimati si datorita unei alimentatii precare”, nota jucatorul Stelian Soare in insemnarile sale. 

Romanii au ajuns la Paris cu doua zile inainte de meci si au fost primiti la gara de doi oficiali din partea Comitetului Olimpic Francez si condusi la sediul acestuia pentru o receptie, dupa care s-au cazat in Satul Olimpic.

4 mai, Franta – Romania: 59-3
Stadion: Olimpic Yves du Manoir (Colombes)
Spectatori: 15.000
A inscris: Florian Tudor 3p (eseu)

Romania: Dumitru Armasel (Stadiul Roman), Eugen Sfetescu (Stadiul Roman), Sorin Mihailescu (Sportul Studentesc) – Tudor Marian (Tennis Club Roman), Paul Nedelcovici (Sportul Studentesc) – Iosif Nemes (Stadiul Roman), Sterian Soare, Mihai Vardala (Stadiul Roman) – Atanase Tanasescu (Tenis Club Roman), Ion Garlesteanu (Stadiul Roman) – Paul Vidrascu (Tenis Club Roman), Mircea Sfetescu (Stadiul Roman), Niculae Marascu (Stadiul Roman) (C), Gheorghe Bentia (Stadiul Roman) – Florian Tudor

Cu acest meci s-a inaugurat oficial Stadionul Colombes. Francezii erau imbracati in tricouri si pantaloni albi, jambiere rosii, romanii erau imbracati in tricou albastru cu stema tarii pe piept, pantaloni albi si jambiere rosii. Partida a fost arbitrata de Jacques Muntz de la Racing Club Paris, ajutat  de Rutherford (SUA), arbitru de tusa pentru Franta si Constantin Ionescu pentru Romania.

La meci au asistat 15.000 de spectatori care inconjurau terenul, Nicolae Mărăscu, căpitanul Romaniei a oferit franezilor un buchet in amintirea rugbystilor cazuti in razboi.

 11 mai, SUA – Romania: 37-0
Stadion: Olimpic Yves du Manoir (Colombes)
Romania: Dumitru Armasel (Stadiul Roman), Eugen Sfetescu (Stadiul Roman), Sorin Mihailescu (Sportul Studentesc) – Tudor Marian (Tennis Club Roman), Ion Garlesteanu (Stadiul Roman) – Iosif Nemes (Stadiul Roman), Sterian Soare, Mihai Vardala (Stadiul Roman) – Atanase Tanasescu (Tenis Club Roman), Puia Volvoreanu – Paul Vidrascu (Tenis Club Roman), Mircea Sfetescu (Stadiul Roman), Niculae Marascu (Stadiul Roman) (C), Gheorghe Bentia (Stadiul Roman) – Florian Tudor

„La 15 si jumatate echipa noastra isi face aparitia pe teren, fiind mutl aplaudata. Indarjirea cu care aparase culorile nationale in matchul cu Franta atrasese simpatia spectatorilor. Se canta imnul regal roman. Apoi apare echipa americana primita de asemenea cu aplauze”, se arata in articolul publicat in ziarul Sportul din 18 mai 1924.

 

sursa: frr.ro

Alte știri din Rugby