Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Click aici pentru a afla mai multe detalii. ascunde mesajul
Site-ul sporturilor din România
Tenis de câmp
powered by BenQ
Wimbledon: Niculescu, dramă cu happy-endBogdan Iordache / Mediafax Foto
04 Iul 2015

Wimbledon: Niculescu, dramă cu happy-end

Victorie mare a Monicăi Niculescu în turul al treilea al probei de simplu, singura româncă rămasă în cursă învingând-o pe cehoaica Kristyna Pliskova, locul 134 WTA, cu  6-3, 7-5 la capătul unui meci ce a durat o oră și 43 de minute. Meciul nu putea fi decât o dramă cu derulare rocambolescă, așa cum ne-a obișnuit Monica, finalul fiind și de această dată fericit pentru jucătoarea născută la Slatina.

Cehoaica a apărut pe teren purtând un bandaj pe coapsa piciorului drept, piciorul de sprijin la serviciu pentru o jucătoare de mâna stângă cum este Kristyna, iar efectul problemelor sale musculare s-a văzut cel mai bine în setul secund, odată ce oboseala și gradul de solicitare au măcinat-o pe cehoaică. De partea cealaltă, Monica a intrat pe iarba terenului 18, cel al ”răsfățaților media”, numit așa deoarece este aflat lângă centrul de presă, cu o stare de tensiune un pic peste limitele normalului.

Spre norocul ei, descărcările nervoase din primele ghemuri ale meciului au ajutat-o să își găsească echilibrul atât de necesar pentru un asemenea meci. Slice-urilor Monicăi i s-au opus forehand-urile de stângace ale Pliskovei, fiecare dintre combatante exploatând plusurile din fișa tehnică și trecându-și în cont ghemurile de serviciu. Situația s-a perpetuat până în ghemul 8 când Monica returnează perfect pe serviciul cehoaicei și cu ajutorul bandei fileului pe o minge trimisă de adversara sa, face break-ul la a doua șansă construită. Și dacă totul decursese liniar până la acel moment, break-ul a fost semnalul schimbării de registru. Intrată la serviciu, Monica se detașează la 40-0 grație serviciului său solid, însă punctul decisiv se pare că se afla după o barieră prea înaltă pentru compatrioata noastră. Pliskova speculează momentul și cu o serie de patru puncte consecutive era în situația de a face rebreak mai simplu decât se aștepta, dar Monica s-a agățat de fiecare minge și cu ajutorul scurtelor ce o măcinau pe cehoaică a închis primul set după 37 de minute.

Monica exploatează momentumul și îi dă peste cap serviciul Pliskovei în debutul setului secund obținând un break alb, după care un ghem câștigat la 15 pe propriul serviciu au detașat-o la 2-0 pe tabelă. Când totul părea a se înscrie pe o traiectorie clară, cu o victorie normală în set judecând în baza scenariului din primul act, intră în ecuație ”factorul Monica”: În ghemul 4, pe serviciul său, compatrioata noastră anulează trei mingi de break și ratează două șanse de a se distanța la 3-1, dar Pliskova revine și fructifică a patra minge de break pentru a egala tabela. A fost ghemul în care au apărut primele greșeli neforțate ale Monicăi în meci, până atunci statistica indicând pentru ea valoarea 0 pentru acest parametru. Un ghem de uzură a fost urmat de două ghemuri albe, pentru ca în fatidicul ghem 7 Monica să se impună din nou pe serviciul cehoaicei, măcinând-o cu scurte ce o obligau să sprinteze la fileu și obligând-o să forțeze loburi care arareori au intrat în teren. Și, repetându-ne, pentru că nimic nu este predictibil atunci când Monica este în teren, Pliskova revine din nou pe tabelă cu rebreak și trece în avantaj cu un ghem alb. Revenită la serviciu, Niculescu era obligată să câștige pentru a elimina spectrul unui set decisiv care nu se știe ce deznodământ ar fi avut în condițiile de oboseală fizică ale ambelor combatante. De la 15-40 ea a început o cursa de anduranță pentru anularea mingilor de set ale cehoaicei, reușind să o facă în cinci rânduri uneori riscând prea mult, dar rezultatul a fost cel scontat: după 20 de puncte jucate, scorul era 5-5. Ca în majoritatea situațiilor, cel care câștigă un asemenea ghem-maraton are ascendent moral și se impune în ghemul imediat următor. Așa a fost și cazul Monicăi, cu un break ce o punea în situația de a servi pentru meci. Serviciul a ajutat-o din nou și pe fondul mobilității reduse a Pliskovei, Monica a pus capăt partidei.

Epuizată, cu puțină energie rămasă în baterii, ea și-a manifestat mai reținut bucuria, dar satisfacția accederii în optimi o împarte virtual cu toți suporterii săi. Timea Bacsinszky din Elveția sau germanca Sabine Lisicki sunt posibilele adversare ale Monicăi, aflată pentru a doua oară în optimile de finală ale unui turneu de mare șlem după performanța similară de la US Open din urmă cu patru ani.

Alte știri din Tenis de câmp