Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Click aici pentru a afla mai multe detalii. ascunde mesajul
Site-ul sporturilor din România
Rugby
powered by Samurai Sports
Thomas Lièvremont a fost numit oficial antrenor principal al naționalei de seniori a RomânieiFRR.ro
13 Sep 2018

Thomas Lièvremont a fost numit oficial antrenor principal al naționalei de seniori a României

Miercuri, 12 septembrie, la sediul Federației Române de Rugby a avut loc conferința de presă în cadrul căreia a fost prezentat noul antrenor principal al naționalei de seniori a României, francezul Thomas Lièvremont.

Acesta a colaborat cu Stejarii pentru doua din meciurile din Rugby Europe Championship, din luna martie, cu Rusia si cu Belgia, ca antrenor specialist al marginii si a coordonat pregatirea Romaniei A, in luna iunie, pentru meciuri de pregatire cu England Counties.

De asemenea, in cadrul conferintei de presa au fost anuntate si meciurile pe care Romania le va disputa in luna noiembrie. Astfel, pe 10 noiembrie, Romania va intalni in meciul de baraj pentru mentinerea in Rugby Europe Championship, Portugalia, dupa care, in aceeasi luna, Stejarii vor avea doua partide test cu Statele Unite ale Americii pe 17 noiembrie si cu Uruguay pe 24 noimebrie. In plus, Romania A va intalni pe 3 noiembrie, intr-un meci de pregatire, Kenya. Locul de disputare a meciurilor urmeaza sa fie stabilit, pentru ca Stadionul Arcul de Triumf  intra in lucrari de renovare.

In varsta de 44 de ani, Thomas Lièvremont a fost international francez intre 1996-2004 si a evoluat in campionatul din Hexagon la Perpignan (1996-2000), Biarritz (2000-2007) si Dax (2007-2008). La finalul carierei de jucator a devenit antrenor, pregatind pe Dax, echipa pe care a promovat-o in Top 14 (prima liga franceza) si pe Bayonne,in ultimii ani fiind managerul echipei nationale de U20 a Frantei.

Ca jucator,  Thomas Lièvremont a fost de trei ori campion al Frantei cu Biarritz (in 2002, 2005 si 2006) si a castigat cu echipa Frantei de trei ori Turneul celor Sase Natiuni, in 1998 si 2004 – Marele Slam si 2006 si a fost si vicecampion mondial cu echipa in 1999.

La conferinta de presa, alaturi de Thomas Lièvremont a participat si Alin Petrache, presedintele Federatiei Romane de Rugby.

Thomas Lièvremont: „Am venit in Romania acum cateva luni, am intalnit persoane care au apreciat pasiunea si implicarea mea, am descoperit o tara care iubeste mult rugbyul si crede in el, asa ca am decis ca merita sa revin. Obiectivul pe care mi-l propun este sa antrenez echipa in cel mai bun mod posibil, pe de o parte si sa concep un plan de dezvoltare pe o perioada de cativa ani, pana cel putin in 2023, pe de alta parte. Nu-mi place sa pierd, obiectivul meu sa castig. Voi sta cat mai mult posibil in Romania, cand ma implic intr-un proiect, o fac 100% si imi dedic cat de mult timp este necesar reusitei lui. Personal, legat de dezvoltarea rugbyului de aici, cred ca o componenta importanta este si dezvoltarea unor academii in Romania, unde tinerii jucatori sa aiba sansa formarii la standarde internationale . Nu este nimic in neregula cu trimiterea lor peste hotare, insa adaptarea este grea, pentru ca exista diferente majore intre Romania si Franta, spre exemplu.   

Descalificarea Romaniei de la Cupa Mondiala este un subiect delicat. E mai bine sa vorbim despre viitor. Ceea ce am constatat e ca rugbyul romanesc a suferit mult si vreau sa contribui la revigorarea lui, vreau sa le readuc zambetul tuturor celor care iubesc rugbyul in aceasta tara. Descalificarea Romaniei a fost o trauma pentru rugby, stiu ca jucatorii, suporterii si reprezentantii Federatiei Romane de Rugby sunt toti marcati. Trebuie sa muncim mai mult si sa castigam. Trebuie sa avem o abordare diferita, trebuie sa reflectam cum sa adaugam pasiune jocului si jucatorilor, sa alcatuim un  cadru care sa le ofere asta. Sper ca urmatoarele meciuri sa ii faca mandri pe suporteri de echipa Romaniei. Nu putem uita ce s-a intamplat, insa trebuie sa ne concentram pe viitor, pe Cupa Mondiala din 2023, tocmai pentru a demonstra ca Romania isi are locul ei in al doilea esalon valoric mondial.

 Sunt similitudini intre rugbyul romanesc si cel francez, nu se pune problema sa impunem ceva legat de joc, rugbyul romanesc este fizic, bazat pe contact, trebuie valorificate avantajele si punctele sale forte, in timp ce ne adaptam la rigorile rugbyului international, ca sa ramanem combativi. Trebuie pastrat spiritul luptator specific Stejarilor, insa trebui bine pregatiti fizic, ca sa reziste mai ales in confruntari de viteza”

Alin Petrache: ”CV-ul si experienta sportiva a lui Thomas vorbesc de la sine, l-am ales pe el dupa un proces de selectie complex, cu aplicanti multi si valorosi. Concluzia noastra impreuna cu reprezentantii World Rugby a fost ca Thomas va fi capabil sa ne ghideze catre obiectivele pe care ni le propunem. Daca sunteti interesati de latura practica a relatiei contractuale cu Thomas, acesta va fi alaturi de noi pana cel putin dupa Cupa Mondiala din 2023. Isi va petrece jumatate din timp aici, in Romania, si 6 luni cu jucatorii romani care activeaza in Franta,  pentru a-i urmari indeaproape si pentru a ajuta in pregatirea lor. Ne doream sa avem implicat in pregatirea reprezentativelor nationale un mare jucator, si l-am gasit pe Thomas, avem multe in comun, suntem francofoni, avem sportivi multi in Franta, adaptarea ar trebui sa fie facila.

Avem o colaborare buna cu federatia franceza, sunt planificate vizite in centrele de formare ale echipelor din Top 14 si Pro D2, in vederea trimiterii unor juniori acolo. Avem deja astfel de colaborari cu Scotia, Canada, Italia, intentionam sa ii trimitem la 17/18 ani peste hotare, urmand sa ramana sa evolueze acolo si ca seniori sau sa se intoarca in tara si sa ridice nivelul competitiilor interne cu ajutorul cunostintelor dobandite.  Dupa aceasta primavara zbuciumata,  s-au trasat niste linii directoare pentru naturalizari. Nu putem nega ca acesti jucatori chiar aduc plus valoare in tarile unde merg, SuperLiga CEC Bank a crescut si creste, la fel si jucatorii romani, se dezvolta diferit si sunt extramotivati de prezenta naturalizatilor. Nu trebuie blamati, ei nu sunt cei care fura sansa jucatorilor romani, noi toti ne straduim sa ii ajutam pe toti sa creasca valoric. De aceea am facut eforturi uriase de a organiza si World Rugby U20 Trophy, tocmai pentru ca tinerii nostri sportivi sa se poata compara cu jucatori de inalta valoare, in aceeasi idee de a le oferi sansa unor meciuri cat mai disputate, care sa ii ajute in evolutia individuala.

 Ce pot spune legat de aceste discutii si intrebari despre descalificarea Romaniei de la Cupa Mondiala si demisia mea, niciodata capitanul nu paraseste vasul care se poate scufunda. Avem o vina fiecare, asumata, insa intrucat procedurile au fost deficitare, nestipulate clar, desi am luptat cu toate armele, solutia a fost tot cea trista, pe care o stiti. Imi propun sa sprijin refacerea rugbyului, sa imi duc la bun sfarsit proiectele incepute, unele dintre ele, cum a fost renovarea Stadionului National Arcul de Triumf, capata deja forma lor finala, altele, cum sunt proiectele de dezvoltare pentru generatiile tinere, in parteneriat cu Scotia, Italia, Franta, sunt in plina desfasurare sau abia la debut, iar responsabilitatea pe care mi-o asum in privinta lor ma obliga sa raman”

Thomas Lièvremont il urmeaza in postura de antrenor principal al Romaniei pe galezul Lynn Howells, cel care i-a pregatit pe Stejari intre februarie 2012 si martie 2018, demisionand in luna martie a acestui an.

 

sursa: frr.ro

Alte știri din Rugby