Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Click aici pentru a afla mai multe detalii. ascunde mesajul
Site-ul sporturilor din România
Rugby
powered by Samurai Sports
SuperLiga CEC Bank înaintea celei de a cincea edițiiCosmin Iftode / SportPictures.eu
27 Mar 2015

SuperLiga CEC Bank înaintea celei de a cincea ediții

Sâmbătă se va da startul în ediția 2015 a primului eșalon valoric al rugbyului românesc, SuperLiga CEC Bank, aceasta fiind a cincea oară când cele mai valoroase echipe de club se vor lupta pentru supremație în actualul format competițional.

Sub aceasta denumire, SuperLiga CEC Bank, primul esalon valoric a debutat in 2011, pornind de la ideea concentrarii valorilor pentru a se crea o competitie puternica si spectaculoasa, care sa formeze potentiali pretendenti la tricoul cu frunza de stejar al echipei nationale.

In precedentele patru editii, doua echipe s-au evidentiat in mod deosebit, Stiinta Baia Mare si Timisoara Saracens RCM UVT, noua denumire a banatenilor dupa parteneriatul incheiat anul trecut cu gruparea londoneza Saracens, maramuresenii respectiv banatenii fiind singurele campioane ale SuperLigii CEC Bank.

Daca Stiinta Baia Mare a jucat de fiecare data finala, pe care a castigat-o de doua ori, Timisoara Saracens RCM UVT a reusit un procentaj de 100%, castigand ambele dispute cu trofeul pe masa, in ultimul act mai avand cate o prezenta Steaua Bucuresti si Farul Constanta.

Asa cum rezulta si din randurile de mai sus, in ultimele editii provincia a fost la putere, in mod constant in penultimul act al competitiei avand trei reprezentante, onoarea capitalei fiind aparata in trei randuri de Steaua Bucuresti, care s-a ales cu o finala si doua medalii de bronz, pentru ca anul trecut Dinamo Bucuresti sa ocupe pozitia a patra a clasamentului final.

La cele patru editii disputate pana in prezent au participat un numar de noua echipe, dintre acestea sapte regasindu-se in primul esalon valoric an de an, alte doua, Poli Unirea Iasi si CSU AV Arad avand cate o prezenta, sezoanele 2013 si 2014 adunand la start cate sapte echipe, promovatele din Divizia Nationala Seniori nereusind sa faca pasul din punct de vedere organizatoric in SuperLiga CEC Bank.

Anul trecut, intr-un nou format, care a dat sansa ocupantelor primelor sase pozitii sa aiba posibilitatea accederii in semifinale dupa incheirea sezonului regulat, competitia a castigat in spectaculozitate si dramatism, spre exemplu CSM Olimpia Bucuresti, calificata initial in Play-Off, ajungand la final pe ultima pozitie a clasamentului.

Si pentru ca am inceput cu o echipa care a trecut de la extaz la agonie, o alta grupare in pierdere de teren a fost Steaua Bucuresti, militarii dupa esecuri in fata CSM-ului si a eternei rivale Dinamo, au cedat si in barajul pentru semifinale, pentru a ajunge in premiera in Play-Out.

Evidentiatele editiei 2014 in schimb au fost Farul Constanta, ajunsa pana in finala, Dinamo Bucuresti, calificata pentru prima data in careul de asi al SuperLigii CEC Bank si Universitatea Cluj, care dupa un singur succes in sezonul regulat, a trecut in Play-Out atat de Steaua cat si de CSM, pentru a incheia competitia pe locul cinci.

Titlul a mers in Maramures, Stiinta Baia Mare reeditand performanta din 2011, pe fondul unei evolutii constante si de cele mai multe ori pragmatice, o singura sincopa inregistrand zimbrii pe terenul celor de la Farul Constanta in Play-Off, pe care insa i-au invins apoi in partida decisiva pentru stabilirea echipei campioane.

Din pacate editia 2015 va fi vaduvita de prezenta vicecampionilor Farul Constanta, care din motive financiare nu pot face fata rigorilor SuperLigii CEC Bank, astfel ca numai sase echipe vor porni la drum in primul esalon valoric, care se anunta unul echilibrat si in acelasi timp spectaculos.

Cum vor fi doar sase echipe in competitie, pastrandu-se formatul de disputare, de aceasta data toate vor avea sansa pana la final sa spere la un loc in semifinale, accesul in penultimul act fiind de multe ori un stimul moral care poate rasturna ierahii ce par indistructibile.

Cele sase echipe care se vor alinia la startul editiei 2015 a SuperLigii CEC Bank sunt, pastrandu-se ordinea stabilita sezonul precedent: CSM Stiinta Baia Mare, Timisoara Saracens RCM UVT, Dinamo Bucuresti, CS Universitatea Cluj, CSA Steaua Bucuresti si CSM Olimpia Bucuresti.

O mica istorie a SuperLigii CEC Bank din perspectiva statisticii:

2011
Semifinale:
Stiinta Baia Mare-RCM Timisoara 24-22
Steaua Bucuresti-Farul Constanta 33-27
Finala mica:
RCM Timisoara-Farul Constanta 15-11
Finala:
Stiinta Baia Mare-Steaua 24-12

2012
Semifinale:
Stiinta Baia Mare-Steaua Bucuresti 24-20
RCM Timisoara-Farul Constanta 68-13
Finala mica:
Steaua Bucuresti-Farul Constanta 36-20
Finala:
RCM Timisoara-Stiinta Baia Mare 16-6

2013
Semifinale:
RCM Timisoara-Farul Constanta 42-8
Stiinta Baia Mare-Steaua Bucuresti 26-16
Finala mica:
Steaua Bucuresti-Farul Constanta 25-14
Finala:
RCM Timisoara-Stiinta Baia Mare 25-19

2014
Semifinale:
RCM Timisoara-Farul Constanta 0-9
Stiinta Baia Mare-Dinamo Bucuresti 40-9
Finala mica:
RCM Timisoara-Dinamo Bucuresti 43-3
Finala:
Stiinta Baia Mare-Farul Constanta 25-19

Clasamentul medaliatelor:

1. Stiinta Baia Mare-2 titluri, 2 finale
2. RCM Timisoara-2 titluri, 2 medalii de bronz
3. Steaua Bucuresti- 1 finala, 2 medalii de bronz
4. Farul Constanta-1 finala

Cei mai eficienti marcatori:
2011 - Valentin Calafeteanu (RCM Timisoara) - 196 puncte
2012 - Florin Vlaicu (Steaua Bucuresti) - 199 puncte
2013 - Florin Vlaicu (Steaua Bucuresti) - 201 puncte
2014 - Florin Vlaicu (Farul Constanta) - 189 puncte

 

sursa: super-liga.ro

Alte știri din Rugby