Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Click aici pentru a afla mai multe detalii. ascunde mesajul
Site-ul sporturilor din România
Business sport
powered by Durby Consulting
Romanian Business Leaders deschide „Curtea Școlii”
23 Iun 2016

Romanian Business Leaders deschide „Curtea Școlii”

În condițiile în care, conform studiilor, copiii se joacă doar în parcurile supraaglomerate sau în casă la calculator, petrecând mult prea puțin timp cu activitățile sportive, în comparație cu nevoile lor, Romanian Business Leaders (RBL)- organizația care reunește cei mai importanți antreprenori și manageri de top din România - lansează proiectul „Curtea Școlii”, cu susținerea Ministerului Educației Naționale și Cercetării. În faza pilot, curtea școlilor din șase unități de învățământ din București (câte una în fiecare sector) va rămâne deschisă pentru a permite copiilor să practice activități sportive, în condiții de siguranță, și după orele de curs și weekend.

Am crescut strângându-ne în curtea școlii la un baschet sau la orice alt sport la care ne puteam gândi. Jocurile copilăriei noastre erau în aer liber, iar întâlnirile cu prietenii nu se materializau printr-un "like" la un comentariu. Trăim într-o perioadă în care mișcarea nu are drept adversar doar sedentarismul cauzat de jocurile pe calculator, tabletă sau telefon, ci și lipsa locurilor de joacă amenajate și sigure pentru copiii noștri. Trăim într-o lume în care străzile sunt super-aglomerate, iar parcurile sunt puține și pline.În tot acest timp, curtea școlilor rămâne goală, seară de seară, weekend de weekend. Curtea școlilor rămâne inaccesibilă și, de multe ori, împrejmuită de garduri înalte și bodyguarzi la poartă", a spus Virgil Stănescu, Președintele echipei de baschet Steaua CSM EximBank, liderul și inițiatorul proiectului, membru RBL.

Potrivit studiului realizat pentru RBL de Open-I Research, astăzi, locul de joacă principal al copiilor din România este parcul (68% dintre respondenți), urmat de casă (62% din respondenți). În lipsa unei alternative, deși este supra-aglomerat, parcul rămâne locul de joacă preferat de părinți. Studiul mai arată că părinții își doresc să facă mai mult sport copiii lor (80% dintre părinți spun că își doresc să fie implicați copiii lor în activități sportive de cel puțin 3 ore pe săptămână, dar acest lucru se întâmplă doar în 38% din cazuri), însă sunt nemulțumiți de amenajarea spațiilor de joacă, de siguranța terenurilor de sport din parcuri și de aglomerație. Studiul a fost realizat pe un eșantion de 400 de persoane, reprezentativ pentru mediul urban.

Proiectul “Curtea Școlii” răspunde, pe de o parte, nevoii părinților de a-și știi copii în siguranță când sunt la joacă, iar, pe de altă parte, valorifică o resursă deja existentă, dar nefolosită pentru binele comunității.

Mă bucură această inițiativă care vine în sprijinul unei idei în care cred: un stil de viață sănătos prin sport se deprinde de la cele mai mici vârste. Școala este a comunității și ea trebuie să servească elevilor. Susțin răspicat demersul de a deschide curtea școlii și terenul de sport pentru elevi, și în afara orelor de curs”, a spus Adrian Curaj, Ministrul Educației Naționale și Cercetării.

Potrivit studiului, copiii români alocă mai mult timp materiilor din profilul real și celor din profilul uman (câte un sfert din copii alocă peste 7 ore pe săptămână) și mult mai puțin sportului (8% din copii alocă peste 7 ore pe săptămână) și activităților artistice (3% din copii alocă peste 7 ore pe săptămână). Pe de altă parte, atât părinții, cât și copii și-ar dori mai multe activități sportive și artistice încurajate de școală.

M-am implicat în acest proiect tocmai pentru că nu cred că acesta este modelul ideal al dezvoltării unui copil. O dezvoltare armonioasă nu înseamnă doar română și matematică ci și mișcare fizică. Am crescut jucându-mă și alergând și cred că acest proiect își propune să tragă un semnal de alarmă asupra pericolului care îi paște pe copiii care nu mai au acces la joacă și sport, în timpul liber. De aceea, militez pentru ca după ore și în weekend-uri Curtea Școlii să fie redată copiilor”, a spus Andreea Nemens, director general GMP Advertising și lider al proiectului.

Proiectul “Curtea Școlii” a fost inițiat la Romanian Business Leaders Summit din martie 2016 de Virgil Stănescu (clubul de baschet Steaua) și este implementat împreună cu o echipa de voluntari RBL.

Identitatea visuală a fost realizată de GO Studio.

 

 

Despre studiu

Studiul a fost realizat pe 400 respondenți, părinți din mediul urban din România. Studiul arată că doar 29% dintre părinți sunt multumiți în prezent de locul de joacă al copilului și 70% dintre ei ar fi încântați de posibilitatea de a îi putea lăsa pe copii să se joace în curtea școlii. Nevoile principale ale părinților în ceea ce privește locul de joacă al copilului sunt: siguranța și curățenia, spațiile verzi și amenajarea corespunzătoare.

Răspunsurile obținute mai arată că 14% dintre copii nu practică niciun sport în mod regulat, iar peste 70% din efortul fizic practicat de copii în mod obișnuit este la orele de educație fizică de la școală. În ciuda acestor rezultate, atât copiii, cât și părinții acestora consideră că practicarea unui sport este foarte importantă.

“Părinții români sunt îngrijorați de viitorul copiilor lor în România.  Studiul confirmaă că părinții sunt în continuare hiper-protectivi față de copiii lor, încercând să-i ferească de toate “pericolele” din societate. Cei mai mulți părinți au nevoie să aibă control inclusiv asupra spațiului de joacă al copilului. Doar 29% dintre părinții români sunt multumiți în prezent de locul de joacă al copilului, semnalând îngrijorări cu privire la siguranță, amenajarea deficitară și aglomerația din spațiile respective. De aceea, cred că proiectul de extindere a utilității curții școlii, în condiții de siguranță, va fi foarte bine primit de părinții și copiii din orașe,” susține Adina Nica, Managing Director la Open-I Research.

 

Despre Fundația Romanian Business Leaders

Fundația Romanian Business Leaders este o organizație apolitică, neguvernamentală și non-profit, înființată în iulie 2011. Obiectivul său este să dezvolte o platformă de acţiune şi implicare socială pentru liderii din mediul privat. Scopul este ca România să devină o ţară mai bună pentru business-ul responsabil şi, în felul acesta, pentru toţi românii. Pentru alte detalii, accesați aici.

Alte știri din Business sport