Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Click aici pentru a afla mai multe detalii. ascunde mesajul
Site-ul sporturilor din România
Tenis de câmp
powered by BenQ
Roland Garros: O inimă mai mare decât rachetaAFP / Mediafax Foto
04 Iun 2014

Roland Garros: O inimă mai mare decât racheta

Entuziasmul suporterilor tenisului românesc atinge noi cote grație unei evoluții încântătoare a Simonei Halep pe zgura de la Roland Garros. Un nou meci încântător al constănțencei o propulsează în semifinalele turneului, având la activ un randament de invidiat: niciun set pierdut, doar 22 de ghemuri cedate în 5 meciuri.

Astăzi, adversară i-a fost Svetlana Kuznetsova, locul 28 WTA, o jucătoare cu multă experiență, probată în meciul anterior, din optimi, contra cehoaicei Lucie Safarova. Rusoaica a întâlnit în sferturi o adversară de alt calibru, mult mai rezistentă fizic și psihic, cu un bagaj complet de lovituri, cu o deplasare impecabilă în teren și, cel mai important, cu o inimă mai mare decât racheta pe care o ține în mână.

I-am urmărit privirea Simonei pe parcursul jocului și am încercat să intuiesc ce este dincolo de ea. De fapt, de la intrarea pe Suzanne Lenglen cu trei ore după ora la care jocul a fost programat inițial. Ploaia și-a făcut de cap la Paris și a ținut toți combatanții zilei, fete și băieți, în blocstarturi, acesta fiind un exercițiu suplimentar de gestionare a emoțiilor și a nervilor. Simona a intrat în teren cu acea privire concentrată, de parcă nimic nu s-a schimbat pe ordinea de zi.

Primul ghem a fost controlat total de jucătoarea noastră, Kuznetsova a făcut două greșeli neforțate și a cedat serviciul, apoi Simona se detașează la 2-0 după ce îi anulează rusoaicei o minge de rebreak. După două ghemuri disputate câștigate de româncă, urmează alte două în care mobilitatea Simonei este contracarată de defensiva solidă a rusoaicei, care o aduce pe compatrioata noastră în situația de a comite greșeli neforțate și situația se egalează pe tabelă. Aflată în dificultate, Simona privește cu ochii mijiți peste fileu în așteptarea serviciului rusoaice. O privire ce nu prevestește ceva bun pentru Kuznetsova, deoarece imediat ea dezlănțuie uraganul și pune o presiune fantastică asupra adversarei sale. Patru ghemuri consecutive în care vedem întreaga paletă de lovituri, închid primul set.

Simona privește zâmbitoare cerul, către norii ce se despart lăsând loc soarelui. Este momentul în care rusoaica cere intervenția medicului și cred că nu privirea Simonei i-a cauzat problema medicală. Este doar o contractură, Kuznetsova revine în teren cu un pansament pe coapsa stângă, semn că raza de acțiune îi va fi limitată.

Realitatea este un pic alta, ea reușind să facă față bine raliurilor lungi la care Simona o invita cu regularitate, chiar dacă în primele schimburi de mingi ale setului se vedea clar că are probleme de deplasare. Rusoaica câștigă pe propriul serviciu ghemul de debut al setului secund, aflându-se pentru prima dată la conducere în acest meci. Simona trece la serviciu și reușește să salveze două mingi de break pentru a egala tabela la capătul unui ghem de 14 puncte. Ca de obicei, după două ghemuri lungi trebuie să apară unul scurt și Simona exploatează greșelile neforțate ale adversarei pentru a-și trece în cont un break la 15. Privirea i se ascute din nou Simonei în ghemul 4, când, aflată la serviciu, se vede condusă cu 15-40. O scurtă pe care numai o persoană cu nervi de oțel se poate gândi să o folosească, nu mai vorbim să o și reușească, reduce la una cele două șanse de break inițiale ale Kuznetsovei. Simona o spulberă și pe a doua cu un rever în lung de linie care dovedește că finalizarea anterioară nu a fost o pură întâmplare sau disperare combinată cu inconștiență. Cred că lucrul acesta se poate vedea în privirea Simonei, de altfel. Punctul de avantaj și cel de ghem vin în mod natural, ca și break-ul următor ce o duce pe Simona la 4-1. Kuznetsova strânge din dinți și revine de pe bancă cu dorința de a arăta că mai are resurse. O face cu prisosință și realizează rebreak-ul profitând de relaxarea Simonei, care nu se lasă mai prejos și mărește ritmul în ghemul următor. Aleargă incredibil pentru a salva o minge scurtă pusă de rusoaică și câștigă un punct nesperat pentru două mingi de break, o convertește pe prima și se duce pentru pauza de bancă.

La revenirea în teren servește pentru meci. Este în fața unei noi premiere, o nouă emoție în plus. O dublă greșeală, a doua... Zâmbește, ușor amuzată de ineditul situației. Servicii în fileu sau mult afară. Privirea rămâne aceeași, dar pare a se schimba un pic după a treia dublă greșeală, care îi mai oferă adversarei o minge de break. Cred că acela a fost un moment în care Simonei i-au revenit în minte sfaturile pe care le primea ca junioară și alege să joace ceea ce știe mai bine: stânga-dreapta cu mingi lungi care o pun în dificultate pe Kuznetsova. Tactica dă roade, rusoaica este în genunchi. La propriu. Un forehand câștigător și o minge în fileu a Kuznetsovei pun capăt meciului: 6-2, 6-2 și Simona râde și mulțumește publicului fără să lase să se întrezărească vreo urmă de oboseală. Și atunci când râde, prin ochii ei se vede inima mai mare decât racheta!

Mâine o va întâlni în al doilea meci al zilei pe jucătoarea germană Andrea Petkovic, locul 27 WTA, de care o leagă amintiri plăcute: în fața ei a câștigat finala turneului de la Nürnberg de anul trecut, primul trofeu din parcursul incredibil pe care i-l dorim cât mai lung. Cât să nu-l cuprinzi cu privirea...

Alte știri din Tenis de câmp