Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Click aici pentru a afla mai multe detalii. ascunde mesajul
Site-ul sporturilor din România
Motorsport
powered by Shell
Retrospectiva sezonului 2022 în Campionatul Național de Viteză în Coastă
31 Oct 2022

Retrospectiva sezonului 2022 în Campionatul Național de Viteză în Coastă

Sezonul 2022 în Campionatul Național de Viteză în Coastă a venit cu un nou format, atât din punct de vedere tehnic, cât și al calendarului competițional. În premieră a fost implementat sistemul cu Performance Factor, iar campionatul a fost împărțit între etapele importante cu coeficient 2 și cele cu coeficient 1, acolo unde au concurat în principal piloții din divizia secundă.

Astfel, pentru clasamentul anual al Campionatului Național de Viteză în Coastă s-au luat în calcul cele mai bune 7 rezultate, dintre care maximum 5 de la etapele de coeficient 2 plus rezultatele de la maximum două etape de coeficient 1. Startul la minimum două etape de coeficient a fost obligatoriu pentru maximum de puncte. Punctajul etapelor de coeficient 2 a fost dublu față de cel al etapelor cu coeficient 1.

Sportivii cu licență CNVC-2022 care participă la etape CNVC-2-2022 vor apărea într-un clasament separat, iar punctele obținute în clasamentele pe clase, grupe și trofee vor fi atribuite conform algoritmului numărului de participanți. În clasamentele pe categorii, punctele complete sunt acordate în categoriile încare au fost înscrise și verificate cel puțin 5 autovehicule cu licență anuală și au luat efectiv startul într-o manșă de antrenament sau concurs pentru grupa în cauză. Doar jumătate de puncte (50%) sunt acordate în categoriile în care mai puțin de 5 mașini cu licență anuală au luat efectiv startul într-o manșă de antrenament sau concurs.

În total, în ambele divizii s-au licențiat un total de 197 de piloți, dintre care 123 la prima divizie, inclusiv cea de istorice, iar 74 la divizia a doua. Etapa care a avut recordul de piloți înscriși a fost chiar ultima, Trofeul Audi Poiana Brașov, cu 105 piloți la start. Sezonul 2022 a înregistrat o creștere a numărului de participanți față de 2021, când au concurat 160 de piloți.

Odată cu implementarea Performance Factor, pe lângă categoria II, dedicată prototipurilor și monoposturilor, Categoria I a fost împărțită în 6 grupe, în funcție de fișa tehnică PF.

La 15 ani de la debutul său în viteză în coastă, Octavian Ciovică și-a îndeplinit visul și a devenit campionul național absolut al sezonului 2022, impunându-se în 7 etape, dintre care 4 de coeficient 2. Cu un total de 108 puncte, acesta i-a depășit în topul categoriei II pe Botond Szabo (69,5 puncte) și Emil Ghinea (67,5 puncte).

După 3 ani în care Mihai Leu a dominat Categoria I, de data aceasta lupta pentru supremație s-a dat între Costel Cășuneanu și Alexandru Pițigoi, acesta din urmă încununându-se campion chiar la etapa finală de la Poiana Brașov. Cu 112 puncte, pilotul bucureștean a fost cu 3 puncte peste rivalul său, în timp ce podiumul general al categoriei a fost completat de Dudu Șenchea, cu 60 de puncte.

Și cele 6 grupe ale Categoriei I și-au stabilit câștigătorii finalului de sezon: Robert Barabas (Grupa 1), Alexandru Pițigoi (Grupa 2), Costel Cășuneanu (Grupa 3), Pavel Shenkov (Grupa 4), Răzvan Gosta (Grupa 5) și Alexandru Krepelka (Grupa 6). La Istorice, cele două mari categorii i-au avut câștigători pe Bogdan Bărbatu (Categoria i1) și Dan Nirișteanu (i2).

Matei Voicu a fost cel mai rapid dintre Juniori, fiind urmat în top de Vlad Colceriu și Alexandru Cazacu, iar la Debutanți s-a impus Vlad Colceriu, podiumul acestei divizii fiind completat de Răzvan Gosta și Andrei Precup.

Campionul absolut al diviziei a doua din Campionatul Național de Viteză în Coastă 2 a fost juniorul Bogdan Duma, care a strâns 60 de puncte, și i-a depășit în top pe Cosmin Oprinesc (51 de puncte) și Peter-Laszlo Pasko (44 puncte).

Sezonul 2022 a avut un total de 6 etape de coeficient 2 (Râșnov, Reșița, Straja, Baia Mare, Câmpulung Muscel, Poiana Brașov) și 7 de coeficient 1 (Cheiele Grădiștei, Măgherani, Rânca, Harghita Băi, Valea Uzului, Straja și Mediaș). Etapa de la Straja a fost comună pentru ambele divizii. Toate etapele au fost transmise în direct, atât pe pagina de youtube a Federației Române de Automobilism Sportiv, cât și pe Prima Sport, partenerul media oficial al FRAS.

Octavian Ciovică s-a impus în 7 rânduri, dintre care în 4 de coeficient 2, Emil Ghinea a câștigat două etape, iar Botond Szabo, Jerome France, Matei Stancu în câte o etapă. La Categoria I, victoriile au fost împărțite între Costel Cășuneanu (3), Alexandru Pițigoi (4), Florin Durche (1), Andrei Mitrașcă (1), Matei Stancu (1) și Lucian Răduț (1).

 

sursa: fras.ro

Alte știri din Motorsport