Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Click aici pentru a afla mai multe detalii. ascunde mesajul
Site-ul sporturilor din România
Fotbal
Răspunsul UEFA referitor la procesul de licențiereSportPictures.eu
09 Apr 2014

Răspunsul UEFA referitor la procesul de licențiere

Ca urmare a solicitării Federației Române de Fotbal a unui răspuns oficial din partea UEFA cu privire la renunțarea procesului de licențiere pentru prima divizie a campionatului național, forul european a revenit cu o adresă oficială pe care o redăm integral mai jos.

”Stimate domnule Burleanu,

Ca răspuns la adresa dvs. din 21 martie 2014 și ca urmare a propunerii Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) din România de a suspenda procesul de licențiere a cluburilor pentru înscrierea în prima divizie, vă rog să țineți cont de faptul că UEFA se opune cu fermitate acestei propuneri și nu susține suspendarea condițiilor ce trebuie îndeplinite de către cluburi pentru a putea participa în prima divizie în sezonul 2014-2015.

O asemenea decizie ar pune în mare pericol credibilitatea procesului de licențiere a cluburilor în România și ar însemna un mare pas înapoi în ceea ce privește obiectivele fundamentale ale sistemului de licențiere care a fost creat pentru a promova și a îmbunătăți fotbalul din România sub toate aspectele sale. Mai mult, acest fapt ar fi în contradicție cu recomandările recente ale Consiliului de Strategie al Fotbalului Profesionist de a consolida sistemul de licențiere pentru participarea în competițiile interne.

Administrația de licențiere din cadrul Federației Române de Fotbal și-a îndeplinit responsabilitățile cu mult profesionalism, iar munca excelentă întreprinsă până acum în domeniul licențierii cluburilor trebuie continuată și susținută deopotrivă.

Este cunoscut faptul că actualele dificultăți financiare cu care se confuntă cluburile din România transfomă într-o provocare încercarea cluburilor de a îndeplini cerințele de ordin financiar necesare procesului de licențiere. Acestea fiind spuse, cum aceste cerințe de ordin financiar au rolul de a îmbunătăți capacitățile economice și financiare ale cluburilor, este fundamental ca aceste cluburi să continue să fie evaluate conform acestor cerințe și să fie încurajate să le îndeplinească.

Totuși, pentru a nu risca prejudicierea fotbalului din România din cauza excluderii a numeroase cluburi ce nu îndeplinesc cerințele de ordin financiar, este recomandat ca, în loc ca procesul de licențiere să fie suspendat, alte sancțiuni alternative (în afara excluderii) să fie impuse acestora pentru a putea participa la Campionatul național al primei divizii.

O asemenea abordare a fost adoptată de numeroase asociații afiliate UEFA și permite aplicarea strictă a regulilor la nivelul intern tocmai pentru că sunt stabilite sancțiuni pentru nerespectarea criteriilor financiare, dar într-o asemenea manieră în care cluburile pot continua participarea în competițiile interne atât timp cât încearcă să își îmbunătățească situația financiară.

Departamentul de Licențiere și Fair Play Financiar din cadrul UEFA se află la dispoziția FRF pentru a ajuta la identificarea unei maniere convenabile de a aplica în continuare sistemul de licențiere a cluburilor în vederea înscrierii în prima divizie, ediția 2014-2015.

 

Andrea Traverso

Directorul Departamentului de Licențiere și Far Play Financiar”

 

sursa: frf.ro

Alte știri din Fotbal