Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Click aici pentru a afla mai multe detalii. ascunde mesajul
Site-ul sporturilor din România
Motorsport
powered by Shell
Radu Moise, fotograful din mașina de driftLoredana Dutan
15 Iun 2016

Radu Moise, fotograful din mașina de drift

Cunoscut în motorsport sub numele de Evil Santos, Radu Moise va fi prezent la cel mai mare eveniment din ultimii 5 ani din Estul Europei, care va coincide cu etapa a doua a Campionatului Naţional de Drift, programată în perioada 25-26 iunie, la Bucureşti.

Avea vreo 13 ani și se plimba pe Șoseaua Kisellef. Atunci a văzut pentru prima dată mai multe mașini care se întorceau de la „liniuțe”. I-a plăcut la nebunie toată atmosfera, dar nu știa ce să facă. Cum să se bage în seamă? Voia să stea și el cu baieții mai mari. A găsit repede soluția. Și-a luat un aparat de fotografiat și a început să le pozeze derapajele controlate. După spusele sale, era „ca un ospătar care te servește prompt”. La fiecare semn făcut, el apăsa declanșatorul. Fotografia l-a introdus în lumea driftului. Și aici a rămas!

 

A scris pe forum povestea mașinii

Radu Moise are acum 27 de ani și este editor de imagine. Toata lumea driftului îl știe însă de Evil Santos, poreclă dobândită în copilărie, pe vremea când juca nopți în șir Counter Stike. De câțiva ani este unul dintre cei mai populari piloți. Și nu pentru că este cel mai bun. Nu! Ci pentru că publicul i-a urmărit povestea și i-a înțeles mesajul. În 2007 și-a luat mașina. „Un BMW, arăta ca un cazan și mă costase 3.000 de euro, era o coajă”, își amintește Radu. Fiind în comunitatea auto, a început să scrie despre mașina sa pe un forum. Lumea a început să urmărească transformarea „cazanului”. „Scriam în fiecare zi absolut tot ce făceam legat de mașină, de la schimbatul farurilor până la înlocuirea motorului, absolut tot. Lumea era curioasă să vadă cum va arăta până la urmă. Nu mă urmărea neapărat pe mine, ci evoluția mașinii. Posturile mele pe acel forum au strâns peste un milion de vizualizări”. A început să participe la concursuri, iar fanii de pe net au venit la curse să-l susțină și să vadă cu ochii lor ceea ce realizase cu multă pasiune. Dar și cu foarte mulți bani.

 

Vrea să „viruseze” cât mai multă lume

Santos n-a luat lecții de pilotaj. Cum nici în fotografie n-a dorit să facă niciun fel de cursuri. Este un autodidact plin de ambiție. „Degeaba îți bagă cineva pe gât teorie, dacă tu nu faci practică. Trebuie să exersezi de mii de ori până reușești”, este de părere Radu. Pentru el cel mai important este ca lumea să înțeleagă ce vrea să transmită cu adevărat prin drift. Țelul său este să împărtășească și altora acele senzații unice „când adrenalina îți umple corpul, iar inima îți explodează de bucurie. Tot ce fac este să mă distrez și vreau ca publicul să se bucure alături de mine. Nu mă încântă să pilotez singur, nu e mare lucru, a devenit obișnuință. Vreau să am în dreapta mea pe cineva care să trăiască împreună cu mine acele clipe, să-i ofer momente de neuitat și să-l virusez pentru totdeauna. Acele reacții sunt neprețuite pentru mine”. Marele său regret este că nu poate să-și mulțumească toți susținătorii: „La evenimente, între drifturi, n-ar trebui să mai am telefonul la mine. Mulți îmi dau mesaje și mă roagă să-i urc în mașină. Din această cauză, la ultimul eveniment nu m-am simțit în largul meu, nu prea m-am distrat. Mașina colegului s-a stricat și mulți dintre fanii noștri n-au mai apucat să se dea. Asta m-a întristat”.

 

Și-a făcut echipă: EvL Drift Team

După o tentativă nereușită, în 2015 Santos și-a făcut echipă de drift. „În viață, nu te poți bucura pe deplin dacă ești singur. E mult mai bine să faci parte dintr-o echipă, să împarți cu alții ceea ce ți se întâmplă”, își motivează Radu Moise decizia. Iar ca lucrurile să se potrivească perfect, a dat peste un pilot cu același prenume, Radu Văduva. „Cel mai tare coleg din lume”, după cum îl caracterizează partenerul său. Odată cu formarea echipei, lucrurile s-au schimbat mult în bine pentru EvL Drift Team, astfel că acum beneficiază de aportul substanțial a doi sponsori principali care asigură 80% din cheltuieli, având în vedere că participarea la o etapă costă 2.500 de euro. Din echipa sa fac parte 4 fotografi și 4 cameramani care îi surprind toate momentele din concursuri. Santos s-a bucurat o singură dată de privilegiul de a-și fotografia și filma personal mașina în acțiune, când la unul dintre evenimente BMW-ul său a fost pilotat de tânărul Iulian Jumuga zis Jumy.

 

Nu-și va vinde mașina niciodată

Radu Moise conduce un BMW E30 albastru, de 400 de cai putere. Până acum i-a schimbat motorul de 6 ori. „Am băgat atâția bani în ea, încât n-am cum s-o vând, nu mi-aș scoate banii niciodată. Oricum, indiferent de situație, nu o s-o vând niciodată, mai bine îi dau foc. Dar, atunci când o să mă opresc, o s-o țin într-un garaj și o să aștept momentul potrivit să i-o dau copilului meu. Am mare grijă de mașină, așa cum a avut și ea de mine, n-are nicio zgârietură”. Mașina face parte din viața lui, la fel ca și aparatul de fotografiat. „Am avut mare noroc în viața asta să fac exact ceea ce-mi place. Altfel, nu știu ce s-ar fi ales de mine”. Admite că se împarte cu greu între meseria pe care o are și drift, dar nu se plânge. „Dacă dormi de la 6 dimineața la 9, adică 3 ore pe noapte, atunci te descurci, altfel n-ai cum, este foarte greu”.

 

Așteaptă mega-evenimentul de la Casa Poporului

Evil Santos promovează în stilul său caracteristic marele eveniment din 25-26 iunie de la Bucuresți, când peste 60 de piloţi din România, Ucraina, Turcia, Polonia, Italia, Ungaria şi Bulgaria vor lua startul la cel mai mare eveniment de drift din ultimii 5 ani organizat în Estul Europei, etapa a doua a Campionatului Naţional de Drift. Pe rețelele de socializare și-a îndemnat deja zecile de mii de followeri să vină la acest eveniment, unde și el va fi prezent. „Aștept să mă distrez de toți banii pe care i-am băgat până acum în mașină. Fără îndoială, este un eveniment cum rar se întâmplă în România și sper ca spectatorii să vină să ne vadă. Sper să pot face un tamdem memorabil alături de colegul meu Radu. Să facem multe poze și fimări cu echipa și să ne simțim bine”, a încheiat Sfântul, care de la Casa Poporului va pleca direct la un alt eveniment. Nu ca invitat, ci în interes de serviciu!

Alte știri din Motorsport