Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Click aici pentru a afla mai multe detalii. ascunde mesajul
Site-ul sporturilor din România
Oină
Primul campionat național de oină feminin la senioare va avea loc la HoriaOvidiu Dumitru Matiu / Mediafax Foto
16 Iun 2016

Primul campionat național de oină feminin la senioare va avea loc la Horia

Sub oblăduirea Federației Române de Oină, în comuna Horia, județul Constanța, va avea loc prima ediție a Campionatului Național de oină feminin, la nivel de senioare.

Săptămâna trecută, la Băilești, în județul Dolj, s-au desfășurat Campionatele Naționale de oină pentru junioare I și II, unele dintre componentele echipelor respective, urmând să concureze și acum.

Oina feminin, cunoscută inițial sub varianta de oiniță, are o veche tradiție în România. Spiru Haret a introdus de altfel, această variantă, laolaltă cu cea masculină, la finele secolului al XIX-lea, în școala românească.

Oinița nu a avut însă o dezvoltare comparabilă cu jocul practicat de băieți, așa că ideea a fost abandonată. Printre figurile feminine exponențiale care s-au implicat în oină, în etapa de pionierat, o remarcăm pe poeta Elena Farago, autoarea cunoscutei poezii ”Gândăcelul”, care a fost arbitru de oină.  

Alte știri din Oină