Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Click aici pentru a afla mai multe detalii. ascunde mesajul
Site-ul sporturilor din România
Juniori
Participare record la Campionatele Mondiale de Șah pentru Juniori organizate la Mamaia
19 Sep 2022

Participare record la Campionatele Mondiale de Șah pentru Juniori organizate la Mamaia

În perioada 6-16 septembrie 2022, la Mamaia, au avut loc Campionatele Mondiale de Șah pentru Juniori (open și fete) pentru trei categorii de vârstă: sub 14, 16 și 18 ani. 620 de juniori din 72 de țări au jucat 11 runde consecutive pentru a cuceri titlurile de campioni și campioane mondiale. Desigur, doar 6 dintre ei au ieșit câștigători: 

Fete 14: Zarina Nurgaliyeva (Kazahstan) 

Fete 16: Davaakhuu Munkhzul (Mongolia)

Fete 18: Mariam Mkrtchyan (Armenia)

Open 14: A R Ilamparthi (India)

Open 16: Anand Pranav (India)

Open 18: Shawn Rodrigue-Lemieux (Canada)

 

La finalul celor 11 runde, patru jucători români au obținut rezultate spectaculoase și chiar dacă nu au prins un loc pe podium, ne mândrim să îi vedem în top 10 mondial și îi felicităm! Ei sunt cei patru fantastici: 

Dragoș-Andrei Antonică – locul 4 (Open 18)

Ema Obadă – locul 7 (Fete 18)

Vladimir-Alexandru Cnejev – locul 8 (Open 14)

Filip Magold – locul 10 (Open 14)

 

Între 7 și 11 septembrie, la Mamaia, în cadrul Mondialului pentru Juniori, antrenorii români au participat la un seminar ținut de Ivan Sokolov și RB Ramesh, doi dintre cei mai renumiți antrenori de șah din lume. Nu întâmplător Ivan Sokolov este antrenorul echipei masculine din Uzbekistan (locul 1 la Olimpiada de Șah din Chennai) și RB Ramesh antrenorul echipei masculine India 2 (locul 3 la Olimpiada de Șah din Chennai).  

Atât pe parcurs, cât și la finalul celor cinci zile, toți participanții s-au arătat încântați de seminar. 

Tot în cadrul Mondialului de Șah, RB Ramesh a invitat părinții copiilor participanți la o discuție liberă pe tema „Cum să-ți ajuți copilul când acesta este jucător profesionist de șah?”

 

Președintele FIDE, Arkady Dvorkovich, a fost impresionat de Mondialele de Juniori de la Mamaia: „Văd foarte mulți copii din toată planeta veniți, ceea ce e uriaș, mai ales în aceste vremuri de pandemie. Favoriților le e mai greu decât ne așteptam, asta înseamnă că e o competiție puternică. Ne place să vedem jucători care vin tare din spate, suntem cu ochii și pe cei cu experiență, ultimele zile vor fi spectaculoase. Pot să spun că e un succes acest Campionat Mondial. Îmi doresc, la fel ca voi, ca șahul să intre în cât mai multe școli și visez, cum să nu, ca acest sport să devină olimpic”.

 

sursa: frsah.ro

Alte știri din Juniori