Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Click aici pentru a afla mai multe detalii. ascunde mesajul
Site-ul sporturilor din România
Coaching
Motivaţia în sport prin Coaching
15 Dec 2013

Motivaţia în sport prin Coaching

De ce motivaţia este văzută ca aspect principal pentru mulţi sportivi în angajarea lor pentru atingerea obiectivului.

Definiţia motivaţiei poate fi adusă la două dimensiuni. Primul nivel este Entuziasmul pentru ceva; când sportivii sunt foarte motivaţi, deseori le place ceea ce fac la antrenamente şi sunt nerăbdători să îşi facă treaba. Al doilea nivel este motivul sau nevoia pentru a face ceva, adică de Motivaţia din spatele a ceea ce se antrenează.

De exemplu, un fotbalist nu ar fi prea entuziast la gândul că se va trezi la şase dimineaţa pentru a se antrena individual doar pentru că aşa îi cere antrenorul, dar ar fi motivat dacă ar şti că făcând programul complet acum, ar fi mai probabil să joace mai bine în meciul următor şi asta i-ar putea confirma locul de titular în campionat.

Când se planifică un sezon competiţional şi se definesc obiectivele, ar trebui ca motivaţia cu care se atacă obiectivele să fie evaluată de Coach ca şi cum ar avea un impact direct asupra volumului şi intensităţii oricărui antrenament şi asupra succesului oricărui program de training. Anticipând orice obstacol în calea antrenamentului, precum şi tot ce place sau nu le place sportivilor în antrenamente, va ajuta în cazul scăderii motivaţiei în viitor.

Seria de articole care urmează săptămânal, miercurea, în secţiunea Coaching, va descrie tot ceea ce este legat de Motivaţia sportivilor, a antrenorilor, a managerilor, a conducătorilor din cluburi şi federaţii, din lumea sportului. Vom scrie despre obiective şi context, nivelul motivaţiei, criteriile motivaţiei, direcţia motivaţiei, sursa motivaţiei, raţiunea motivaţiei, factorii de decizie motivaţionali, aria de lucru, direcţia atenţiei, răspunsul la stres, stilul de lucru, structura regulilor, modul de convingere etc.

Articolele vor fi scrise de Nelu Petre, Coach Motivaţional pentru domeniul sportiv, precum şi Life Coach, Business Coach, Trainer de Dezvoltare Personală. Nelu Petre îşi desfăşoară principala activitate acordând suport profesional unu-la-unu sau unu-la-mai mulţi oamenilor care îşi doresc mai mult prin motivare eficientă şi utilă, la momentul şi locul potrivit alese.

Nelu Petre are formare de Coach profesionist în SUA şi România, trecând prin specializări diverse, complementare, cum ar fi: LAB Profile Practitioner, Relaxare mentală şi corporală, Stabilirea corectă a Obiectivelor Ecologice, Body Syntax, NLP, Pragmatism Lingvistic.

Mai multe informaţii despre domeniul Coaching-ului şi despre Nelu Petre, puteţi găsi online, accesând pagina www.nlpburo.ro .

 

Nota autorului: profesia de Coach este diferită de cea de antrenor sau manager sportiv, fiind dedicată exclusiv antrenamentelor mentale prin exerciţii şi tehnici speciale, corelate cu cercetările recente ale psihologiei. Este posibil ca antrenorul sau managerul sa aibă calităţi de coach, să aducă un plus în antrenamente şi rezultate, dar specializarea lor principală este cea tehnică sau administrativă. Un Coach este un specialist dedicat exclusiv înţelegerii lumii interioare, a psihicului sportivului, din care face parte şi motivaţia. Antrenarea separată a abilităţilor fizice şi mentale, cu ajutorul profesioniştilor, poate aduce mai repede excelenţa în rezultate cu un grad sporit de acurateţe, integrare şi recunoaştere.

Alte știri din Coaching