Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Click aici pentru a afla mai multe detalii. ascunde mesajul
Site-ul sporturilor din România
Juniori
Interviu cu Nini-Gabriel Dica: ”Mi-am dat seama că pot juca de la egal la egal cu orice jucător de vârsta mea din lume”lespetitsas.com
21 Feb 2015

Interviu cu Nini-Gabriel Dica: ”Mi-am dat seama că pot juca de la egal la egal cu orice jucător de vârsta mea din lume”

Nini-Gabriel Dica, un timișorean care se pregătește în aprilie să sărbătorească împlinirea a 14 ani, a ținut capul de afiș al știrilor din ultimele luni. Titlul național U14, semifinală de simplu și titlul la dublu în cea mai prestigioasă competiție mondială a tinerilor jucători de tenis cu vârsta cuprinsă între 12 și 14 ani sunt borne importante pentru cariera unui tânăr tenismen. Am profitat de puținul timp liber pe care îl are la dispoziție, între antrenamente, școală și turnee, și l-am rugat să ne răspundă la câteva întrebări.

 

SportClasic: Nini, ai avut un început de an de excepție: titlul național la campionatul de iarnă pentru categoria ta de vârstă, semifinală de simplu la Les Petits As și titlul la dublu alături de Filip Jianu la aceeași competiție. Începem cu o întrebare banală, cu răspuns foarte simplu: Cum te simți după aceste performanțe?

Nini Dica: Am început anul încrezător, mai ales la campionatele naționale. Meciul cu Filip din finală a fost foarte intens, putea câștiga oricare dintre noi, dar mă bucur că am reușit să devin campion național U14 la simplu. Aceste realizări – ”naționalele”, Bolton și Les Petits As – m-au făcut să am mult mai multă încredere în mine. Acesta cred că a fost câștigul cel mai mare, mi-am dat seama că pot juca de la egal la egal cu orice jucător de vârsta mea din lume.

 

SportClasic: Revenim la Les Petits As. Cu pregătirea fizică pusă la punct, cum te-ai pregătit mental pentru competiția de la Tarbes? Cât de mult a contat experiența acumulată în turneele internaționale pentru acest adevărat campionat mondial?

Nini Dica: M-a ajutat mult turneul pregătitor de la Bolton, unde chiar dacă am pierdut în primul tur am câștigat turneul de dublu și turneul de consolări. În semifinalele turneului de consolări l-am invins pe campionul național al Statelor Unite ale Americii, iar acest lucru mi-a dat încredere că pot juca mult mai bine la Les Petits As. Contează mult experiența internațională în asemenea turnee și cred că m-a ajutat mult și faptul că anul trecut, la 13 ani, am participat la Les Petits As. Eram obișnuit deja cu atmosfera incredibilă de acolo. Însă am jucat semifinala cu 4.000 oameni în tribună și uneori simțeam că mi se înmoaie picioarele.

 

SportClasic: Pe tabloul de simplu ai avut patru victorii până la momentul semifinalei, toate în minim de seturi. Semifinala a avut în meniu un set decisiv. Dacă ai putea reveni în timp la momentul de start al acelui set din meciul cu rusul Skatov, ce ți-ai spune și ce ai schimba?

Nini Dica: După ce am câștigat primul set cu Skatov am realizat că sunt la un set de finală la Les Petits As. A fost o greșeală, am simțit puțină frică să greșesc și am jucat din acel moment foarte moale. Dacă aș da timpul înapoi, aș intra în setul doi mult mai determinat. Dar astea se învață, toți cei din jurul meu îmi spun că voi învăța doar trecând prin asemenea experiențe.

 

SportClasic: Spre deosebire de meciurile de simplu, toate partidele din turneul de dublu au avut incluse în meniu un supertiebreak, cu excepția jocului din primul tur. Ție și colegului Jianu vă place suspansul?

Nini Dica: Dublul a fost foarte tare, am crezut că vom pierde în turul 2, însă nici noi nu știm cum am reușit să câștigăm. Apoi în turul 3 adversarii ne conduceau cu set și 4-1. În pauză am vorbit cu Filip să jucăm la risc că nu mai avem ce pierde, am fost foarte agresivi și am întors meciul în favoarea noastră. Pentru mine și Filip dublul este în general plăcere, ne cunoaștem de câțiva ani, jucăm dublu împreună de peste 3 ani.

 

SportClasic: La ce te-ai gândit în momentul în care tu și Filip ați primit trofeele de campioni?

Nini Dica: Ne-am simțit jucători în momentul când am primit trofeele pentru câștigarea turneului, când erau zeci de copii care vroiau autografele noastre. Păcat, însă, că nu am putut să stăm mai mult, mai aveam foarte puțin până la plecarea trenului spre Toulouse.

 

SportClasic: Rezultatele tale se datorează în mai mică sau mai mare măsură antrenorilor tăi. Îi poți enumera, pentru a le mulțumi și noi pentru activitatea depusă?

Nini Dica: Sigur, meritul acestor rezultate îl au antrenorii mei, Alex Căprioriu și preparatorul fizic Petruț Mergheș. Fără ei nu știu dacă aș fi avut aceleași rezultate.

 

SportClasic: Care a fost cel mai bun sfat primit din partea antrenorilor tăi?

Nini Dica: Alex a fost atât la naționale, cât și la Les Petits As, el nu prea îmi dă sfaturi în timpul meciurilor, însă îmi spune des să accelerez finalul și să am încredere în mine.

 

SportClasic: Inevitabil, o serie de întrebări legate de jucătorii pe care îi admiri. Forehand, backhand, deplasare în teren, joc defensiv, joc ofensiv. Există, în viziunea ta, un jucător complet în circuitul ATP? Care este jucătorul român pe care îl apreciezi cel mai mult?

Nini Dica: Îmi place jocul ofensiv, iar multe puncte le fac cu forehand-ul având o deplasare destul de bună. La rever mai am de lucru, însă am început să-l simt mult mai bine în ultimul timp. Un jucator complet? Eu zic că sunt doi, Federer și Djokovic, fiecare cu diferențele lui. Eu unul aș vrea să iau câte ceva de la fiecare din ei și să completez cu puterea lui Nadal de a juca la nivel maxim fiecare punct. Un alt jucător care-mi place foarte mult este Monfils, are multe lucruri nebunești în jocul lui. Dintre români nu prea am de ales. Pavel și Hănescu sunt cei mai buni jucători români din ultimii ani. Pe Hănescu l-am urmărit mai mult, că este mai tânăr, însă am înțeles de la tata ca Pavel a fost mai bun, dar nu am apucat să-l vad jucând.

 

SportClasic: Cu ce jucător de top ți-ai dori să te antrenezi sau să joci un meci?

Nini Dica: Aș vrea să mă antrenez sau să joc un meci cu toți jucatorii de top, dar dacă ar fi să aleg trei aș alege fără să stau pe gânduri: Federer, Djokovic și Monfils.

 

SportClasic: Ce urmează în calendarul tău? La ce turnee din țară și din străinătate urmează să participi?

Nini Dica: Următorul turneu este cel de la Stockholm care va începe marți, un turneu greu de categoria 1, iar după Suedia în săptămâna imediat urmatoare voi merge la Paris la Timesson. De fapt, de la Stockholm voi zbura direct la Paris.

 

SportClasic: Mulțumim pentru interviu și îți urăm mult succes!

Alte știri din Juniori