Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Click aici pentru a afla mai multe detalii. ascunde mesajul
Site-ul sporturilor din România
Fotbal
Incidentele rasiste trebuie eliminate din sport, concluzia reuniunii AFAN Razvan Lupica / Mediafax Foto
10 Oct 2014

Incidentele rasiste trebuie eliminate din sport, concluzia reuniunii AFAN

Incidentele rasiste trebuie eliminate din sport este concluzia unei conferințe de presă și a unei reuniuni organizate, vineri, de Asociației Fotbaliștilor Amatori și Nonamatori (AFAN) la sediul său.

Cristian Jura, arbitru în cadrul Tribunalului pentru Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS) și secretar de stat la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a prezentat incidentul petrecut în etapa a 10-a a Ligii I, când atacantul brazilian Wellington (Concordia Chiajna) a fost victima unui act rasist, la meciul cu Rapid București (0-0).

''A fost un gest cu impact internațional foarte mare. Apoi, luni am făcut un apel ca suporterul să se indentifice. Iar marți suporterul a venit la mine, este un gest unic în lume, după câte cunosc eu'', a arătat Cristian Jura.

Suporterul rapidist Iacob Nicușor Costache și-a cerut scuze public pentru fapta comisă la Chiajna: ''Nu trebuie să se mai întâmple așa ceva pe un stadion din România. Este o faptă făcută la nervi, am vrut să apăr clubul Rapid. De 25 de ani de când țin cu Rapidul nu am avut o sesizare, amendă sau o luare de braț de către jandarmerie. Le transmit suporterilor să nu mai facă aceste acte pe stadion. Voi susține campaniile împotriva rasismului, pentru că și eu fac parte din etnia romă''.

Emilian Hulubei, președintele Asociației Fotbaliștilor Amatori și Nonamatori (AFAN), a arătat: ''Avem o campanie împotriva rasismului cu FRF, am făcut un videoclip cu jucătorii echipei naționale. La următoarea etapă, vom avea tricouri pentru toți jucătorii din Liga I cu un mesaj foarte clar — 'Nu rasismului!' Discriminarea este drastic sancționată în străinătate''.

Cristian Jura a ținut să atragă atenția asupra observatorilor UEFA prezenți la meciurile internaționale: ''Este o strategie introdusă recent, sunt observatori anonimi, nimeni nu îi cunoaște, nu iau legătura cu cluburile. Ei filmează, fac fotografii și înregistrări. Apoi, fac un raport care se suprapune pe raportul de joc''. El a arătat apoi: ''Fapta rămâne, iar cazul de la Chiajna își urmează cursul, conform legii. Vom lua în considerare că suporterul și-a recunoscut fapta și regretă. Cel mai probabil, la ședința următoare de miercuri a Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării se va lua o decizie. Mai importantă este latura educațională''.

Work-shop-ul Football People, din cadrul campaniei internaționale împotriva discriminării, a prezentat mai multe studii de caz, precum și riscurile la care sunt expuse cluburile și suporterii când au loc astfel de manifestări și gesturi rasiste.

Clubul de fotbal Rapid București a fost sancționat cu două etape de suspendare a terenului propriu, după incidentul rasist de la meciul cu Concordia Chiajna (0-0). Comisia de Disciplină din cadrul FRF a decis că Rapid nu va putea organiza două jocuri pe propriul stadion și a amendat gruparea giuleșteană cu 22.500 lei.

În timpul meciului de vineri 3 octombrie, dintre Concordia și Rapid (0-0), în direcția atacantului brazilian Wellington, de la echipa din Chiajna, s-a aruncat la un moment dat cu o coajă de banană de către un suporter rapidist.

 

sursa: agerpres.ro

Alte știri din Fotbal