Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Click aici pentru a afla mai multe detalii. ascunde mesajul
Site-ul sporturilor din România
Baschet
powered by Trocal
Horia Păun: “Titlurile se câștigă doar pe teren!”Mircea Roșca / SportPictures.eu
21 Mai 2020

Horia Păun: “Titlurile se câștigă doar pe teren!”

Pandemia de COVID-19 a paralizat sportul planetar si, fireste,  activitatea baschetbalistica din Romania nu a facut exceptie. In conditiile in care, dupa mai bine de doua luni de pauza, inca nu se contureaza o data clara la care autoritatile vor permite reinceperea antrenamentelor si competitiilor de baschet, Federatia Romana de Baschet a fost nevoita sa ia una dintre cele mai dificile decizii din istoria existentei sale. Presedintele Horia Paun a facut cateva precizari pentru www.frbaschet.ro, care sa aduca unele lamuriri pentru familia baschetului romanesc dupa sedinta Consiliului Director din 19 mai.

Pana la urma, inevitabilul s-a produs: nu avem campioni nationali in competitiile de seniori...

A fost o decizie grea. Apasatoare chiar. Mai ales ca, la masculin, doua echipe se aflau la egalitate de puncte si mai aveau de disputat un meci direct inainte de play-off. Au fost discutii lungi, dezbateri, dar este de apreciat ca am ajuns la un consens. Le multumesc tuturor cluburilor pentru intelegerea de care au dat dovada, chiar daca decizia era greu sa ofere satisfactie 100% absolut tuturor celor implicati. Trebuie insa sa tinem cont si de moralitate, de fair-play, aspecte care definesc sportul pana la urma: judecand dupa aceste repere mentionate, trebuie sa intelegem toti ca titlurile se castiga doar pe teren. Toata familia baschetului stie ca, pana la urma, play-off-ul e un „alt campionat”. Nu e doar un cliseu, e o realitate si, teoretic, la finalul play-off-ului oricine poate triumfa, indiferent pe ce loc s-a clasat la finalul sezonului regulat. De aceea, avand toata consideratia pentru liderii LNBM si LNBF la momentul 12 martie, nu puteam sa nu respectam si celelalte cluburi participante in competitii. Nu era corect, nu era moral, nu era fair-play.

Practic ce inseamna ca o echipa e pe locul 1, dar nu e campioana nationala?

Inseamna ca acea echipa a fost liderul competitiei la momentul in care am fost fortati de pandemie sa finalizam sezonul. In statisticile competitiei insa, acea echipa nu poate figura drept campioana nationala. Nu primeste titlul, trofeul, medaliile. Este un lider care primeste dreptul de a reprezenta Romania in cupele europene. Este o minima consolare pentru eforturile facute pana la momentul pe care nimeni nu si l-a dorit, cel in care am fost fortati sa oprim competitia.

Asadar, in sezonul viitor, U-BT Cluj-Napoca ne va reprezenta in Basketball Champions League?

Trebuie sa fac o precizare foarte importanta: evolutia pandemiei si a masurilor globale de relaxare sociala inca nu ne ofera clar o previzionare a momentului cand competitiile sportive se pot desfasura fara restrictii. Acelasi lucru il stie si FIBA. Fireste ca federatia internationala isi doreste un calendar normal, incepand cu toamna acestui an, dar nu exclude nici varianta in care competitiile europene sa nu se dispute pana la inceputul lui 2021 sau chiar mai mult. Totul tine de evolutia pandemiei si de masurile de protectie pe care le vor impune autoritatile de pe continent sau de pe Glob. Exista riscul sa nu putem juca nici macar calificarile pentru „europenele” de seniori din noiembrie, atunci cand Acvilele au de jucat cu Italia si Danemarca, iar Vulturii – cu Polonia si Spania.

Revenind la intrebare, da, U-BT Cluj-Napoca are dreptul sa evolueze in BCL, iar Sepsi-SIC - in EuroCup Women. Tinand cont de situatia din LNBM, tot pentru a incerca sa fim cat mai fair-play fata de cluburile aflate la egalitate de puncte si despartite conjuctural in clasament, daca si CSM CSU Oradea isi exprima dorinta de a participa in Basketball Champions League, voi propune forului european ambele formatii. Decizia finala este insa la FIBA.

Consiliul Director a validat propunerea ca, in acest sezon, intrecerile de juniori sa se finalizeze pe teren...

La juniori e o situatie diferita fata de seniori, in ce priveste jucatorii mai ales: nu sunt contracte, nu sunt jucatori de peste hotare. Daca la seniori era imposibil sa gasim o formula de a continua, ar fi fost un impas major pentru multe cluburi in a-si prelungi contractele pentru unii sportivi, in a-i aduce din nou in Romania pe strainii care au plecat spre tarile de origine, la juniori e mai simplu. Tinerii baschetbalisti romani sunt aici, in tara, in casele lor, si abia asteapta sa aiba voie sa reia antrenamentele. Pentru munca depusa de ei si de antrenorii lor, finalizarea pe teren a competitiilor nationale si castigarea unei medalii sau a titlului este ceva ce trebuie sa se intample. Vrem ca in acest sezon sa avem campioni nationali macar la juniori.

Decizia prevede ca in luna august sa se dispute turneele finale de juniori. Nu s-a precizat insa nicio data concreta...

In primul rand, Consiliul Director a aprobat modificarea regulamentelor specifice ale fiecarui campionat national de juniori, astfel incat turneele finale sa fie de 8 echipe la toate nivelurile. Am dorit astfel sa dam sansa de participare si cluburilor care erau, la momentul intreruperii campionatelor, in stransa lupta de clasare pentru un loc care sa le asigure calificarea la turneul final.

Era clar ca nu avem timp sa mai disputam restul etapelor, de aceea am decis sa incheiem competiile totusi pe teren, dar sub forma unor turnee finale. Am spus de luna august pentru ca, pana atunci, speram ca autoritatile ne vor permite sa ne desfasuram activitatile de pregatire. Fireste ca avem schitate si niste date, insa le vom comunica abia dupa ce autoritatile vor decide clar niste date de relaxare a restrictiilor.

Avem si un scenariu sumbru in care, indiferent de dorinta noastra si a echipelor, nu vom avea voie sa jucam baschet nici in august. Nu exclud asta. Dar, daca totul va evolua inspre bine, daca din luna iulie echipele vor avea voie sa revina la antrenamente, vom comunica si datele exacte ale turneelor finale. Turnee pe care nu excludem sa fim nevoiti sa le organizam si outdoor. Am vazut sau auzit persoane care au strambat din nas la ideea de a juca afara, insa eu nu uit ca, pe vremea cand eram junior, astfel de competitii se jucau si pe bitum si nu era o problema. Pana la urma ideea e sa jucam din nou baschet, chiar cu riscul de a ne juli un genunchi la un moment dat.

Aceeasi situatie este si in cazul CN U12 si al activitatilor de babybaschet si minibaschet. Ni le dorim la final de august si in primele doua saptamani din septembrie. Vom vedea daca avem voie sa le organizam, apoi vom comunica date clare, precum si locul de desfasurare.

In decizia Consiliului Director apare si o premiera: organizarea unei competitii estivale dedicate seniorilor

Da, noi am denumit-o generic „liga nationala de vara”. Sincer, nu stiu daca aceasta va fi denumirea finala. Cert este ca nu ne dorim sa fie o „miuta” intre echipe. Ne dorim o competitie serioasa, care sa se adreseze in primul rand jucatorilor romani. Ne dorim o intrecere care sa readuca baschetul la nivel de seniori in atentia publicului si a autoritatilor, inca din luna august. Va fi o competitie oficiala, deschisa tuturor echipelor care evolueaza in LNBM sau LNBF si care vor dori sa se inscrie. Este si o oportunitate pentru cluburile din Liga Nationala sa vada la lucru, la un nivel ridicat, juniorii din propria pepiniera. In functie de succesul acestei competitii, vom decide daca o vom permanentiza sau nu.

 

sursa: frbaschet.ro

Alte știri din Baschet