Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Click aici pentru a afla mai multe detalii. ascunde mesajul
Site-ul sporturilor din România
Cupa Mondială 2014
powered by Panini
Grupa H – Trei pe două locuriAFP / Mediafax Foto
08 Iun 2014

Grupa H – Trei pe două locuri

Belgia este marea favorită a grupei, cu un lot din care se detașează vedeta lui Chelsea Eden Hazard, și pare din start câștigătoarea grupei. Pentru aceasta va trebui să treacă de Rusia lui Capello, de Algeria care are experiență limitată la turneele finale și de Coreea de Sud, o echipă care joacă în viteză, dar care ajunge foarte rar să își atingă obiectivele. Rusia este favorită în fața Coreei de Sud, dar factorul de incertitudine este indus de Algeria, care poate încurca toate calculele hârtiei în lupta pentru al doilea loc în grupă.

 

Componența grupei: Belgia, Algeria, Rusia, Coreea de Sud

 

Programul meciurilor:

17 iunie: Belgia - Algeria, la Belo Horizonte, 19:00

18 iunie: Rusia - Coreea de Sud, la Cuiaba, 01:00

22 iunie: Coreea de Sud - Algeria, la Porto Alegre, 22:00

22 iunie: Belgia - Rusia, la Rio de Janeiro, 19:00

26 iunie: Algeria - Rusia, la Curitiba, 23:00

26 iunie: Coreea de Sud - Belgia, la Sao Paulo, 23:00

 

Belgia: Favorit indubitabil

”Dracii roșii” revin la un turneu final după o pauză de două ediții și doresc să depășească performanța istorică  a echipei lui Enzo Scifo, Franky Vercauteren și Erwin Vandenbergh înregistrată în Mexic `86. Calificați de pe locul 3 în grupă (sistemul cu 6 grupe admitea 4 echipe clasate pe locul 3 în funcție de punctaveraj), belgienii au trecut de Uniunea Sovietică a lui Blohin & co și de Spania lui Butragueno pentru a fi eliminată în semifinală de viitoarea campioană mondială Argentina cu două goluri marcate de Maradona în fața a 114.000 de spectatori în ”templul” Azteca din Mexico City. Finala mică pierdută contra Franței le-a adus numai locul 4, poate nesperat după debutul ezitant din grupă. Selecționata modernă a Belgiei, condusă de Marc Wilmots, încearcă să fie mereu agresivă și să-și sufoce adversarul în prorpia jumătate a acestuia, bazându-se în special pe o mobilitate avansată a trioului din spatele vârfului. Sistemul 4-2-3-1 folosit este construit pe o defensivă solidă acoperită la mijloc de Axel Witsel și pe inventivitatea ofensiva a unor jucători de talia lui Eden Hazard sau Romelu Lukaku. Avântul ofensiv al fundașilor laterali, veniți permanent în sprijinul colegilor din avanposturi, este o lamă cu două tăișuri, spațiile descoperite putând fi exploatate eficient de o echipă care stăpânește partitura contraatacului.

Participări la CM: 11

Titluri: 0

Poziție în clasamentul FIFA: 11

Palmares contra celorlalte echipe din grupă:

-  Algeria – 1 victorie, 1 meci egal

-  Rusia – 2 victorii, 1 meci egal

-  Coreea de Sud – 2 victorii, 1 meci egal

Lotul:

Portari: Thibaut Courtois (Atletico Madrid), Simon Mignolet (FC Liverpool), Sammy Bossut (Zulte-Waregem)

Fundaşi: Toby Alderweireld (Atletico Madrid), Anthony Vanden Borre (Anderlecht Bruxelles), Daniel van Buyten (Bayern Munchen), Vincent Kompany (Manchester City), Jan Vertonghen (Tottenham Hotspur), Thomas Vermaelen (Arsenal Londra), Nicolas Lombaerts (Zenit Sankt Petersburg), Laurent Ciman (Standard Liege)

Mijlocaşi: Axel Witsel (Zenit Sankt Petersburg), Marouane Fellaini (Manchester United), Steven Defour (FC Porto), Moussa Dembele (Tottenham Hotspur), Nacer Chadli (Tottenham Hotspur), Kevin De Bruyne (VfL Wolfsburg)

Atacanţi: Romelu Lukaku (Everton), Divock Origi (OSC Lille), Eden Hazard (Chelsea Londra), Kevin Mirallas (Everton), Dries Mertens (SSC Napoli), Adnan Januzaj (Manchester United)

Antrenor: Marc Wilmots

 

Algeria: Vor mai mult decât o figură frumoasă

Cu trei participări la turneele finale ale campionatului mondial, ”Vulpile deșertului” nu au reușit să treacă de faza grupelor până acum. În pofida faptului că în 1982 au bătut Germania și Chile, algerienii au privit neputincioși cum Germania învingea Austria cu 1-0, exact scorul de care aveau nevoie ambele echipe pentru a intra la braț pe tabloul optimilor. Punctaverajul fiind egal, diferența s-a făcut la golaveraj, iar golul de 2-0 al lui Krankl din meciul direct pierdut contra Austriei a fost cel care a lăsat acea breșă minusculă exploatată de europeni. În urmă cu patru ani, Algeria a luptat foarte bine contra Sloveniei și SUA, fiind învinsă la limită cu goluri marcate aproape de fluierul final al arbitrului, și a reușit un meci nul, de moral, contra Angliei. Maradona crede în șansele Algeriei de a provoca surprize, iar Rivaldo spune că sunt posibilități foarte mari de a o vedea trecând de grupe. Vahid Halilhodzic a construit o echipă care știe să dezvolte bine faza de atac și să destabilizeze apărări solide, dar mai puțin mobile. Pentru aceasta se bazează pe Sofiane Feghouli, jucătorul Valenciei, și Nabil Bentaleb, colegul de la Tottenham al lui Chiricheș.

Participări la CM: 3

Titluri: 0

Poziție în clasamentul FIFA: 22

Palmares contra celorlalte echipe din grupă:

-  Belgia – 1 meci egal, 1 înfrângere

-  Rusia – nu s-au întâlnit

-  Coreea de Sud – 2 înfrângeri

Lotul:

Portari: Mohamed Zemmamouche (USM Alger), Rais Mbolhi (ŢSKA Sofia), Mohamed Cdric (CS Constantine)

Fundaşi: Carl Medjani (Valenciennes), Aissa Mandi (Reims), Madjid Bougherra (Lekhwiya), Faouzi Ghoulam (SSC Napoli), Rafik Halliche (Academica Coimbra), Essaid Belkalem (Watford), Lyassine Cadamuro (Real Mallorca), Djamel Mesbah (Livorno), Mehdi Mostefa (AC Ajaccio)

Mijlocaşi: Sofiane Feghouli (FC Valencia), Saphir Taider (Internazionale Milano), Medhi Lacen (Getafe), Abdelmoumen Djabou (Club Africain), Yacine Brahimi (Granada), Nabil Bentaleb (Tottenham Hotspur), Hassen Yebda (Udinese), Ryad Mahrez (Leicester City)

Atacanţi: Islam Slimani (Sporting Lisabona), Hilal Soudani (Dinamo Zagreb), Nabil Ghilas (FC Porto)

Antrenor: Vahid Halilhodzici

 

Rusia: Lot omogen

Cea mai bună performanță a ”Sbornaia” aparține perioadei ”războiului rece”, echipa condusă pe atunci de Morozov și avându-i în teren pe Iașin, Metreveli și Malafeev clasându-se pe locul 4. După ce au trecut în grupe de Italia și i-au trimis acasă împreună cu Chile, sovieticii (pe atunci) au depășit Ungaria și au fost învinși în semifinală de Germania. Finala mică a fost o palidă consolare pentru Eusebio și ai lui, care au trecut de Uniunea Sovietică printr-un gol în minutul 89. Ultimele trei participări ale rușilor s-au terminat în faza grupelor și este momentul ca ”roșii” să-și ridice nivelul. Capello are ambiția de a dovedi și pe banca Rusiei că este un antrenor capabil să construiască o echipă cu un sistem modern de joc și de aceea a preferat ca în decursul campaniei de calificare pe jucători din campionatul intern. Justețea opțiunii sale a fost demonstrată de câștigarea grupei preliminare F în fața Portugaliei. Moscoviții de la Dinamo și ȚSKA, precum și Zenit Sankt Petersburg sunt cluburile care dau cei mai mulți jucători în lot. Dzagoev, Kokorin și Kerzhakov sunt cei pe care mizează Capello pentru a da imbold ofensivei Rusiei.

Participări la CM: 9

Titluri: 0

Poziție în clasamentul FIFA: 19

Palmares contra celorlalte echipe din grupă:

-  Belgia – 1 meci egal, 2 înfrângeri

-  Algeria – nu s-au întâlnit

-  Coreea de Sud – 1 victorie

Lotul:

Portari: Igor Akinfeev (ŢSKA Moscova), Iuri Lodîghin (Zenit Sankt Petersburg), Serghei Rîjikov (Rubin Kazan)

Fundaşi: Vasili Berezuţki (ŢSKA Moscova), Serghei Ignaşevici (ŢSKA Moscova), Georgi Şennikov (ŢSKA Moscova), Vladimir Granat (Dinamo Moscova), Aleksei Kozlov (Dinamo Moscova), Andrei Eşenko (Anji Mahacikala), Dmitri Kombarov (Spartak Moscova), Andrei Semenov (Terek Groznîi)

Mijlocaşi: Igor Denisov (Dinamo Moscova), Alan Dzagoev (ŢSKA Moscova), Roman Şirokov (FC Krasnodar), Denis Gluşakov (Spartak Moscova), Viktor Faizulin (Zenit Sankt Petersburg), Oleg Şatov (Zenit Sankt Petersburg), Iuri Jirkov (Dinamo Moscova)

Atacanţi: Aleksandr Kokorin (Dinamo Moscova), Aleksandr Kerzhakov (Zenit Sankt Petersburg), Maksim Kanunnikov (Amkar Perm), Aleksei Ionov (Dinamo Moscova), Aleksandr Samedov (Lokomotiv Moscova)

Antrenor: Fabio Capello

 

Coreea de Sud: Factor de incertitudine

În afara unei evoluții meritorii în fața propriilor suporteri cu ocazia organizării ediției 2002 a turneului final, alături de Japonia, sud-coreenii nu au avut alte performanțe remarcabile de-a lungul timpului. După ce au fost ”victimele de serviciu” între 1986 și 1998, schimbarea produsă în 2002 i-a ajutat să își consolideze viziunea de joc, iar următoarele două ediții a arătat acest lucru. În Germania 2006 asiaticii au terminat pe 3 după Elveția și Franța, dar la general au lăsat o bună impresie. În Africa de Sud au trecut fără probleme de Grecia și au fost aproape de o victorie cu ”Super Vulturii”, nigerienii egalând din penalty. Împreună cu Argentina, care le-a administrat o corecție în meciul direct, asiaticii au trecut în optimi unde au fost învinși la limită, 2-1, de Uruguay. Legenda fotbalului coreean Hong Myung-bo a fost secundul lui Dick Advocaat în 2002 și îi revine misiunea de a conduce de pe bancă naționala calificată la a opta ediție consecutivă de turneu final după o campanie de calificare neconcludentă. Ki Sung-Yueng și căpitanul Lee Chung-Yong, ambii evoluând în fotbalul britanic, sunt liderii echipei și se așteaptă ca ei să dicteze ritmul de joc. Pronosticurile specialiștilor dau Coreea de Sud ca favorită în fața Algeriei în lupta cu Rusia pentru al doilea loc în grupă.

Participări la CM: 8

Titluri: 0

Poziție în clasamentul FIFA: 57

Palmares contra celorlalte echipe din grupă:

-  Belgia – 1 meci egal, 2 înfrângeri

-  Algeria – 1 victorie

-  Rusia – 1 înfrângere

Lotul:

Portari: Jung Sung-Ryong (Suwon Bluewings), Kim Seung-Gyu (Ulsan Hyundai), Lee Bum-Young (Busan IPark)

Fundaşi: Hong Jeong-Ho (FC Augsburg), Hwang Seok-Ho (Sanfrecce Hiroshima), Kim Chang-Soo (Kashiwa Reysol), Park Joo-Ho (FSV Mainz), Kim Young-Gwon (Guangzhou Evergrande), Kwak Tae-Hwi (Al Hilal), Lee Yong (Ulsan Hyundai), Yun Suk-Young (Queens Park Rangers)

Mijlocaşi: Ha Dae-Sung (Beijing Guoan), Han Kook-Young (Kashiwa Reysol), Ji Dong-Won (FC Augsburg), Ki Sung-Yueng (Sunderland), Kim Bo-Kyung (Cardiff City), Lee Chung-Yong (Bolton Wanderers), Park Jong-Woo (Guangzhou R&F), Son Heung-Min (Bayer Leverkusen)

Atacanţi: Kim Shin-Wook (Ulsan Hyundai), Koo Ja-Cheol (FSV Mainz), Lee Keun-Ho (Sangju Sangmu), Park Chu-Young (Watford)

Antrenor: Hong Myung-bo

Alte știri din Cupa Mondială 2014