Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Click aici pentru a afla mai multe detalii. ascunde mesajul
Site-ul sporturilor din România
Sporturi extreme
 Fako și Pintilie au ajuns la cota 6450AFP / Mediafax Foto
27 Mai 2014

Fako și Pintilie au ajuns la cota 6450

Alpiniștii Adrian Fako și Tiberiu Pintilie împreună cu cei doi șerpași au ajuns în siguranță în Tabăra de bază avansată (6400m). Iarna lungă și dificilă, vântul puternic cu viteze de peste 100km/h și cantitățile mari de zăpadă au făcut ca sezonul de ascensiune pe Everest să fie unul foarte scurt anul acesta, cu o fereastra de vârf de numai 3 zile.

Alpiniștii care și-au propus să urce pe vârf fără oxigen suplimentar au fost nevoiți să abandoneze ascensiunea, astfel că singurii care au reușit să atingă vârful anul acesta au fost cei care au folosit tuburi de oxigen. Expediția celor 2 tineri români s-a desfășurat în condiții normale până la altitudinea de 7900m – pregătirea psihică și fizică i-a ajutat să parcurgă traseul și vremea dificilă. Momentul crucial a fost după depășirea altitudinii de 7900m, când folosirea oxigenului suplimentar era indispensabilă pentru viața celor 4 oameni. Pe 24 mai, Adi, Tibi și cei 2 șerpași care îi insoțeaua până pe vârf au constatat că măștile de oxigen scapă aer și nu funcționează cum trebuie, deși agenția Sherpa Adventure i-a asigurat în nenumărate rânduri că se pot baza pe echipamentul primit.

În astfel de situații, vinovații sunt irelevanți. Important era ca băieții să reușească să își atingă obiectivul și să se întoarcă sănătoși acasă. Prin urmare, au improvizat un burduf care să nu permită oxigenului să se risipească în aer și au pornit încrezători spre vârf. Masca de oxigen a lui Tiberiu Pintilie a fost prima care a cedat complet, la o altitudine de 8650m. Unul dintre cei doi șerpași i-a oferit masca de oxigen lui Tiberiu, renunțând la ascensiunea spre vârf în favoarea celor trei. Viscol, temperaturi de -25/-35 °C, extenuare fizică și o mare de alb în fața ochilor. La scurt timp după acest moment, a cedat și cea de-a doua mască de oxigen. Alegerea a fost cruntă: la doar 200m distanță de vârful Everest, Adrian Fako, Tiberiu Pintilie și șerpașul care îi însoțea au decis să coboare. Iar asta le-a salvat viața. La câteva sute de metri in jos, cei trei l-au găsit pe șerpașul care cedase masca sa de oxigen leșinat în zăpadă și au reușit să îl readucă pe picioare.

Astăzi, Adrian Fako și Tiberiu Pintilie împreuna cu cei 2 șerpași sunt în viață. Dintre cei aproximativ 75 oameni care au încercat anul acest vârful Everest, estimăm în acest moment în jur de 15 care au reușit să îl atingă. Din nefericire, majoritatea echipelor sunt blocate în taberele 1 și 2 din cauza vremii năprasnice. O avalanșă a măturat corzile de susținere spre Tabăra de bază și sperăm ca aceștia vor reuși să coboare în siguranță.

Altitudinea atinsă de echipa Everest România pe 25 mai este de 8650m, ceea ce înseamna depășirea Pasului 2 de pe ruta nordică a muntelui Everest. Această secțiune este cea mai dificilă parte a traseului spre vârf  datorită înclinației sale, ultimii 5m ai Pasului fiind aproape verticali. 8650m înseamna depășirea celui de-al doilea vârf al planetei care este situat la 8611m (muntele K2, la granița dintre China și Pakistan). Felicitări Tiberiu Pintilie! Felicitări Adrian Fako! Vă așteptăm cu bucurie acasă!

Alte știri din Sporturi extreme