Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Click aici pentru a afla mai multe detalii. ascunde mesajul
Site-ul sporturilor din România
Rugby
powered by Samurai Sports
FRR: Responsabilitatea pentru situația din semifinala SuperLigii revine managementului echipei RCM UV Timișoara SportPictures.eu
08 Sep 2014

FRR: Responsabilitatea pentru situația din semifinala SuperLigii revine managementului echipei RCM UV Timișoara

Federația Română de Rugby a dat publicității o scrisoare în care afirmă că responsabilitatea pentru situația din semifinala SuperLigii CEC Bank, în care șase jucători ai echipei RCM UV Timișoara nu au putut evolua în meciul cu RCJ Farul Constanța, din cauza lipsei vizelor medicale, aparține managementului formației bănățene.

''Incidentul, unic pe scena rugbyului românesc, aduce grave prejudicii acestui sport, iar neglijența celor care asigura managementul echipei RCM UV Timișoara nu trebuie transferată în responsabilitatea Federației Române de Rugby. Palmaresul clubului (3 titluri), împreună cu bugetul confidențial al acestuia nu sunt elemente care să permită clubului RCM UV Timișoara încălcarea cadrului legal constituit de Statut, ROAR și RSTJ. Conform acestora și Manualului SuperLigii CEC Bank, verificarea legitimațiilor de joc se face obligatoriu la fiecare meci, înainte de începerea acestuia'', precizează FRR.

Forul național răspunde astfel unei adrese a campioanei, trimisă tot duminică, ''fără număr de înregistrare, semnătură și ștampilă oficială''.

Potrivit FRR, carnetele de legitimare ale jucătorilor timișoreni au fost predate observatorului oficial al partidei, Gheorghe Sabău, în jurul orei 19,10, în condițiile în care în adresa bănățenilor se menționează ora de predare ca fiind 18,45.

În regulamentele Federației Române de Rugby nu este stipulat un protocol de predare-primire a carnetelor de legitimare. În jurul orei 19,15-19,20, arbitrul partidei, Vlad Iordăchescu, l-a anunțat pe managerul echipei RCM UV Timișoara, Bogdan Bradu, că s-a constatat lipsa vizei medicale pe un număr de șase carnete de legitimare, oficialul precizând că ultima verificare a acestora a avut loc pe 2 septembrie, înaintea plecării în cantonament.

Brigada de arbitri, observatorul oficial al partidei și reprezentantul clubului RCM UV Timișoara au discutat apoi situația din punct de vedere al regulamentelor. Potrivit Art. 32.1 din ROAR, ''jocurile oficiale încep după efectuarea următoarelor formalități: a) arbitrul invită managerii celor două echipe să completeze raportul de arbitraj, să verifice în mod reciproc identitatea jucătorilor, după care verifică el însuși dacă toți jucătorii înscriși în raportul de arbitraj sunt legitimați pentru echipa respectivă, au viza medicală valabilă și asigurări medicale ale tuturor jucătorilor menționați în raportul de arbitraj și/sau anunțul oficial. Jucătorilor care nu sunt legitimați pentru echipa respectivă, nu au viza medicală la zi sau nu au asigurări medicale nu li se va permite să ia parte la joc''.

Cap.7 al Regulamentului pentru Statutul și Transferul Jucătorilor de Rugby art.39.2 precizează: ''controlul medico-sportiv se efectuează la unitățile medicale autorizate in acest scop: cabinete medico-sportive, dispensare pentru sportivi, servicii de control medico-sportiv sau alte unități medicale de specialitate sportiva acreditate de Ministerul Sănatății''.

Observatorul partidei a refuzat vizarea la teren a carnetelor de legitimare, întrucât nu există nicio astfel de procedura legală stipulată pentru a se face vizarea în absența unor documentele medicale oficiale justificative — registru, fise medicale, etc.

''Aplicarea unei situații de forță majoră (definită conform ROAR art. 44.6.) nu a fost posibilă, întrucât circumstanțele/contextul nu se încadrau în precizările/definiția conform ROAR. Singura decizie posibilă putea fi luată de către structura avizată de conducere a FRR, Colegiul Director, care nu s-ar fi putut întruni în plen în timp util'', precizează FRR.

Partida nu putea fi reprogramată, invocandu-se forța majoră, întrucât condițiile reprogramării sunt cele stipulate de ROAR art. 43 a), b). Observatorul oficial și brigada de arbitri nu au competența în a stabili dacă cele șase carnete de legitimare au fost distruse sau incomplete, arată sursa menționată.

Forul național a mai precizat în comunicat că, deși nu era printre persoanele oficiale care ar fi putut avea acces la cabina arbitrilor, primarul orașului Timișoara, Nicolae Robu, însoțit de Dușan Filipaș, vicepreședintele RCM UV Timișoara (suspendat pe o perioadă de 6 luni) și Dan Dinu, membru al Biroului Federal, ''au fost tratați cu politețe de către brigada de arbitri și observatorul oficial, fiindu-le totuși permis accesul în cabină, în contradicție cu prevederile art.31.2 al ROAR''.

FRR solicită organelor abilitate să extindă ancheta în cazul carnetelor de legitimare ale clubului RCM UV Timișoara și să prezinte concluzii în cel mai scurt timp. ''Situația este una regretabilă și poate unică în istoria rugbyului românesc și de aceea trebuie elucidată cât mai curând posibil. Federația recomandă tuturor celor implicați să fie ponderați în declarații și să nu facă insinuări pe această temă. RCM UV Timișoara și organele abilitate trebuie să analizeze și dacă toți cei responsabili de carnetele de legitimare din partea clubului și-au făcut datoria'', se mai arată în scrisoare.

Una dintre variantele agreate de FRR este folosirea testului poligraf, atât în cazul oficialilor partidei, dar și în cazul mai multor persoane din cadrul clubului timișorean.

''Federația Română de Rugby apreciază că oficialii partidei au procedat corect și că toate regulamentele au fost respectate. Vizita medicală este o cerință obligatorie care trebuie să existe în carnetele de legitimare la momentul jocului și să fie valabilă, pentru ca un jucător să poată evolua. Orice alte discuții și posibilități exprimate de diverse persoane pe aceasta tema sunt în afara cadrului legal stabilit de FRR și nu pot fi luate în calcul'', se arată în încheierea actului dat publicității de FRR și semnat de președintele Haralambie Dumitraș, secretarul general Florin Matei, Directorul SuperLigii CEC Bank, Lucian Lorin,
Directorul Departamentului Competiții, Mircea Paraschivescu, și de Președintele Comisia Centrale de Arbitri, George Bărgăunaș.

La controlul de dinaintea partidei, șase jucători ai echipei RCM Timișoara nu aveau în carnetele de legitimare foile cu vizele medicale, iar semifinala cu RCJ Farul Constanța s-a decalat cu 30 de minute, conform regulamentelor FRR, pentru a le oferi timișorenilor răgazul necesar pentru a completa o nouă foaie de joc cu 23 de jucători care să îndeplinească toate condițiile regulamentare. Jucătorii care nu au putut evolua sâmbătă au fost Eugen Căpățână, Jack Umaga, Paula Kinikinilau, Valentin Calafeteanu, Cătălin Fercu și Fonovai Tangimana. În aceste condiții, Farul s-a impus cu scorul de 9-0.

sursa: agerpres.ro

Alte știri din Rugby