Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Click aici pentru a afla mai multe detalii. ascunde mesajul
Site-ul sporturilor din România
Fotbal
FRF a prezentat proiectul centrelor de excelență ''Tricolor11''Octav Ganea / Mediafax Foto
23 Iul 2015

FRF a prezentat proiectul centrelor de excelență ''Tricolor11''

Președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a prezentat, joi, într-o conferință de presă susținută la Mogoșoaia, proiectul Centrelor de Excelență ''Tricolor11'' din Timișoara și Târgu Mureș.

Cele două centre vor fi inaugurate oficial la finalul lunii august și fac parte dintr-un proiect amplu de dezvoltare a fotbalului creat de FRF.

Antrenorii principali de la cele două Centre de Excelență sunt Adrian Văsâi (Timișoara) și Adrian Toader (Târgu Mureș).

''De 24 de ani se vorbește despre ce intervenții avem nevoie la nivelul juvenil în fotbal, iar acum a sosit momentul să demarăm primul pas dintr-un proiect amplu de revigorare a fotbalului românesc'', a declarat Burleanu, precizând că în total vor exista opt centre de excelență, urmând ca FRF să inaugureze câte două pe an, în parteneriat cu autoritățile locale.

''Dezvoltarea fotbalului juvenil și creșterea numărului de practicanți'', având în planul de acțiuni ''implementarea proiectului de pregătire centralizată a juniorilor prin Centrele Regionale de Excelență'', este un punct din Planul Strategic pentru Dezvoltarea Fotbalului din România 2015-2020, aprobat în unanimitate de Adunarea Generală a FRF în această primăvară.

''Sunt premise ca acest proiect să devină unul de referință pentru fotbalul românesc'', a subliniat Burleanu, care speră că în aceste centre de excelență vor fi descoperiți componenții de mâine ai echipelor reprezentative de juniori, tineret și seniori.

''Scopul nostru este de a oferi echipelor reprezentative șansa unei arii de selecție cu valori certe'', a precizat președintele FRF, mândru de acest proiect de revitalizare a sectorului juvenil.

Răzvan Burleanu a reiterat și reconfigurarea sistemului competițional la nivel de juniori, pentru care FRF a cheltuit circa 200-300.000 de euro, cu campionate naționale de elită la categoriile Under-19 și Under-17.

Loturile centrelor Timișoara și Târgu Mureș, formate din câte 28 de jucători fiecare, s-au reunit miercuri, pentru un stagiu de pregătire la Centrele de Fotbal ale FRF de la Mogoșoaia și Buftea, care se va încheia pe 31 iulie.

Adrian Toader, antrenorul principal al centrului Târgu Mureș, a declarat că este bucuros că face parte din acest proiect. ''Sper să regăsim peste câțiva ani acești copii la echipa națională de seniori'', a subliniat Toader.

La rândul său, fostul atacant Adrian Văsâi, care a activat mai mulți ani ca selecționer al echipelor naționale de juniori, s-a arătat și el bucuros că face parte din acest proiect. ''Sper să facem treabă cât mai bună cu copiii de la centrul Timișoara, pentru ca ei să se dezvolte în perioada următoare'', a declarat Văsâi, care a precizat că a făcut parte din proiectul ''Luceafărul'' și știe ce înseamnă pregătirea centralizată.

Cheltuielile pentru cele două centre care vor fi inaugurate luna viitoare au fost deja bugetate, a explicat Răzvan Burleanu, suma fiind de 150.000 de euro până la finalul anului pentru ambele, cu excepția cheltuielilor legate de infrastructură.

Selecția copiilor s-a făcut din toamna trecută până în această primăvară, trialurile fiind coordonate de Marcel Pușcaș și Aurel Țicleanu. Echipele celor două centre vor participa la competițiile juvenile naționale, dar copiii vor aparține cluburilor de la care provin.

În cazul unui transfer, suma încasată se va împărți jumătate către club, iar jumătate către centrul de excelență, a precizat Burleanu.

Legat de locurile în care vor funcționa următoarele centre de excelență, Burleanu a precizat că autoritățile locale din mai multe orașe au aprobat modelul propus de FRF și și-au manifestat dorința de asociere cu forul național, dar încă nu s-a concretizat nimic. În luna septembrie se va demara procedura administrativă pentru stabilirea orașelor ce vor găzdui următoarele centre juvenile ale FRF.

 

sursa: agerpres.ro

Alte știri din Fotbal