Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Click aici pentru a afla mai multe detalii. ascunde mesajul
Site-ul sporturilor din România
Motorsport
powered by Shell
Emanuel Gyenes și Marcel Butuza iau startul în Dakar-2015AFP / Mediafax Foto
30 Dec 2014

Emanuel Gyenes și Marcel Butuza iau startul în Dakar-2015

Motocicliștii Emanuel Gyenes și Marcel Butuza vor participa, din nou, la cel mai dificil Raliu-raid din lume, Dakar, programat în 2015 între 4 și 17 ianuarie, cu 13 etape care acoperă circa 9.200 km.

Cei doi campioni români de anduranță au primit numerele de start după înscrierile oficiale, Mani Gyenes urmând să poarte 49, iar Butuza - 50, ambii concurând pe motociclete KTM. Gyenes va participa și la categoria Maraton (în care nu ai voie să schimbi anumite componente ale motocicletei, în primul rând motorul), având la dispoziție un KTM 450 Rally (2012), în timp ce Marcel Butuza va avea la dispoziție un KTM 450 Rally versiunea 2015.

Startul se va da duminică, 4 ianuarie, din capitala Argentinei, Buenos Aires, sosirea fiind prevăzută pentru 17 ianuarie, tot la Buenos Aires, după ce vor fi străbătute Argentina, Chile și Bolivia, pe listele de start figurând la ultima actualizare a site-ului oficial 168 de motociclete, 50 de ATV-uri (quads, tricicluri), 144 automobile și 68 de autocamioane.

Absenți la ultimele două ediții, din cauza problemelor financiare, ambii motocicliști români, un sătmărean (Gynes) și un brașovean, prezenți anul acesta la Raliul-raid aflat la a 37-a ediție au debutat în competiția de anduranță nr. 1 în 2007, ultima disputată în Africa. Raliul a fost anulat în 2008 din cauza problemelor de siguranță a traseului, războiul civil din multe zone pe unde urmau să treacă atât concurenții, cât și caravana determinând organizatorii să mute cursa în America de Sud.

În ce privește participarea românească la acest Raliu-raid, ea a început în 2005, cu Romeo Dunca, și a continuat în 2006 cu Zsolt Szilveszter. În 2009, în prima ediție sud-americană, România a avut 3 reprezentanți, pe lângă Gyenes și Butuza concurând și Romeo Duicu.

În 2011, Gyenes a reușit un excelent loc 18 la general, câștigând la clasa Maraton - prima victorie a unui concurent din țara noastră la vreo categorie a Dakarului, iar în 2012, cu locul 17 la general, cel mai bun rezultat din istoria participărilor românești. Tot în 2012, Marcel Butuza a fost al doilea la categoria Maraton, a doua prezență românească pe un podium la Dakar.

 

sursa: agerpres.ro

Alte știri din Motorsport