Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Click aici pentru a afla mai multe detalii. ascunde mesajul
Site-ul sporturilor din România
Euro 2016
powered by Panini
EURO 2016: Polonia merge în sferturi după o decizie la penalty-uriAbaca / Hepta / SportPictures.eu
25 Iun 2016

EURO 2016: Polonia merge în sferturi după o decizie la penalty-uri

Spectacol complet pe Stade Geoffroy Guichard din Saint-Etienne în partida ce a deschis seria meciurilor din optimi. Polonia a trecut de Elveția la capătul unui meci decis la lovituri de penalitate, însă cele 120 de minute disputate înainte de finalul plin de tensiune au oferit un spectacol de gală și un gol ce va rămâne în special în amintirea suporterilor elvețieni ca o palidă consolare pentru ratarea calificării.

Primele 10 minute ale partidei au aparținut polonezilor, care și-au etalat intențiile ofensive încă din startul meciului. În chiar secunda 25 vârful Milik a fost aproape de a deschide scorul, dar reluarea sa a trecut pe lângă buturile lui Sommer, ieșit neinspirat să îl blocheze pe Lewandowski. Tot Milik a mai semnat o ocazie în minutul 6, lovitura sa de cap fiind reținută însă cu siguranță de goalkeeper-ul elvețian. Elevii lui Vladimir Petkovici au răspuns cu o acțiune dezvoltată de Shaqiri în flancul stâng, centrarea sa fiind reluată de Dzemaili pe lângă poarta lui Fabianski. După o perioadă echilibrată, polonezii ies din nou la rampă cu ocaziile lui Krychowiak (min. 29), Grosicki (min. 31) și Milik (min. 33), iar golul plutea în aer. După o ocazie bună a elvețienilor la un șut al lui Dzemaili scos de sub transversală de Fabianski, polonezii deschid scorul prin Blaszczykowski în minutul 39. O șarjă în flancul stâng a lui Grosicki și pătrundere în careul advers se încheie cu o pasă pe care Milik, marcat, o lasă pentru Kuba Blaszczykowski, al cărui șut la firul ierbii l-a bătut pe Sommer.

Intrați în avantaj la pauză, polonezii au început mai bine și repriza secundă, Lewandowski încercându-l pe Sommer cu un șut din întoarcere. La cealaltă poartă Shaqiri îi dă replica, șutul său fiind reținut de Fabianski, bine plasat. Contrele au continuat cu șutul bun din afara careului trimis de Blaszczykowski respins în corner de Sommer, după care jocul intră într-o perioadă de acalmie. Nevoiți să forțeze, elvețienii fac toate cele trei schimbări și după un șut periculos din lovitură liberă al lui Ricardo Rodriguez (min. 73) scos de la vinclu de Fabianski și balonul trimis în transversală de Seferovic, vine și golul binemeritat. Și nu a venit oricum, ci cu o execuție de excepție, poate golul campionatului, o foarfecă pe spate de la 16 metri a lui Shaqiri ce trimite balonul lângă bara din stânga lui Fabianski. Embolo încearcă și el o execuție pretențioasă în prelungirile partidei, dar ar fi fost nedrept pentru polonezi să primească două goluri de generic în ultimele 10 minute ale jocului.

S-a intrat în prelungiri, unde oboseala își face simțită prezența în primele 15 minute, apoi adrenalina își arată efectele. Fabianski mai pune câteva cărămizi la soclul statuii sale cu o intervenție magistrală la lovitura de cap a lui Derdiyok și la reluarea aproximativă a aceluiași jucător elvețian din colțul careului mic. În ultimul minut al prelungirilor Piszczek nu reușește să reia o minge deviată în careul elvețian la care Sommer și Seferovic nu au putut să intervină și astfel s-a ajuns la lovituri de departajare.

Elvețienii deschid seria loviturilor cu căpitanul Lichtsteiner, care transformă pe centrul porții. Lewandowski transformă la vinclu, Xhaka ratează cu o execuție de vise rele ce a trimis mingea mult pe lângă stâlpul din dreapta lui Fabianski, apoi Milik înscrie. Shaqiri egalează scorul la 2, Glik marchează cu o lovitură de fundaș, Schar aduce calmul cu o execuție sigură, după care Blaszczykowski face 4-3. Ricardo Rodriguez îl execută pe mult prea tensionatul Fabianski și prelungește suspansul, dar Krychowiak transformă sigur și duce Polonia în sferturi.

Polonia – Elveția 6-5 (1-0, 1-1, 5-4 d.l.p.) și polonezii se pregătesc de un sfert de finală împotriva Croației sau Portugaliei, cele două urmând să se dueleze în această seară de la ora 22:00.

 

Elveţia (antrenor Vladimir Petkovic): Sommer - Lichtsteiner, Schar, Djorou, Ricardo Rodriguez - Behrami (min. 77 Fernandes), Xhaka - Shaqiri, Dzemaili (min. 58 Embolo), Mehmedi (min. 70 Derdiyok) - Seferovic

Polonia (antrenor Adam Nawalka): Fabianski - Piszczek, Pazdan, Glik, Jedrzejczyc - Blaszczykowski, Krychowiak, Maczynski (min. 101 Jodlowiec), Grosicki (min. 104 Peszko) - Milik, Lewandowski

Alte știri din Euro 2016