Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Click aici pentru a afla mai multe detalii. ascunde mesajul
Site-ul sporturilor din România
Euro 2016
powered by Panini
EURO 2016: Ne-au stins luminaRăzvan Păsărică / SportPictures.eu
20 Iun 2016

EURO 2016: Ne-au stins lumina

Stade des Lumieres, Lyon. Locul unde România lui tata Puiu trebuia să strălucească în fața Albaniei. 10.000 de suporteri români și 30.000 de suporteri albanezi au populat tribunele unui stadion ce candidează la organizarea unei finale de Champions League, dar care în această seară a fost martorul unui joc mai degrabă mediocru. Anghel Iordănescu își trece în cont o înfrângere dureroasă în fața unei națiuni mai mică decât a noastră poate doar la nivelul populației.

Tricolorii au lăsat impresia că pot câștiga întâlnirea, pornind jocul încrezători, în atac. Stanciu trimite primul șut spre poarta lui Berisha în minutul 3, dar nu prinde cadrul porții. Un minut mai târziu Hoban trimite mai bine și îl obligă pe portarul albanez să rețină în doi timpi. Adversarii nu îi menajează pe băieții noștri și după un cot în figură aplicat lui Mățel, Hoban primește o lovitură cu talpa pe bicepsul drept, agresorul său Basha primind cartonașul galben pentru intrarea peste limita regulamentului. Stancu continuă canonada la poarta albaneză și șutează puternic din voleu de la marginea careului mare, dar Berisha a fost pe direcția balonului și a respins de sub transversală, apoi primele 15 minute se încheie cu acțiunea lui Alibec, care recuperează la mijlocul terenului și încearcă o execuție de efect, șutul său de la 25 de metri trecând puțin pe lângă vinclul din dreapta lui Berisha. Meciul continuă cu băieții noștri în ofensivă, în timp ce albanezii se mulțumesc să reziste atacurilor noastre și să încerce contre, dar Sadiku nu este cel mai tehnic vârf de atac de la  Campionatul European. Cu toate acestea, mai multe gafe înlănțuite ale defensivei noastre i-au permis lui Lenjani să reia peste transversală din 8 metri, însă mijlocașul lui Nantes era în poziție de ofsaid. Acțiunile albanezilor prind consistență și în minutul 35 Memushaj îl întoarce în careu pe un adversar și șutează din unghi, dar Tătărușanu respinge în corner. Atacurile noastre se sparg la 30-35 de metri de poarta albaneză, ceea ce le oferă adversarilor ocazii de a verticaliza rapid, însă Chiricheș și Grigore fac față șarjelor. Primul corner pentru tricolori vine în minutul 40 fără a provoca modificări pe tabelă, în schimb Sadiku taxează o ieșire neinspirată a lui Tătărușanu și înscrie cu capul în minutul 43.

Pauza vine cu acest gol care toarnă plumb în picioarele tricolorilor, aflați încă în căutarea unei soluții în ofensivă, iar intrarea lui Sânmărtean în al doilea mitan se presupunea că va da o nouă dimensiune atacului românilor. Introducerea forțată a lui Torje în locul accidentatului Alibec schimbă așezarea în teren a tricolorilor și crește dinamismul atacurilor, dar lipsește șutul pe poartă sau pasa decisivă. Memushaj îl încearcă pe Tătărușanu cu un șut de la limita careului mare, apoi Sânmărtean execută slab, în zid, o lovitură liberă de la 22 de metri. Florin Andone lovește transversala în minutul 76 după o primă acțiune cursivă cu Sânmărtean în rol de dispecer, dar minutele trec și alte ocazii nu mai apar. Stanciu alunecă în momentul șutului și trimite mult peste transversală în minutul 81, Torje îl imită pe Sânmărtean și trage în zid în minutul 85 și totul se încheie cu un nou șut al lui Stanciu peste transversală.

Scorul România – Albania 0-1 (0-1) și ratarea calificării în optimi va arde în inimile suporterilor tricolori multă vreme. Pentru o perioadă bună de timp, restul e tăcere.

 

România (antrenor Anghel Iordănescu): Tātāruşanu - Sāpunaru, Chiricheş, D. Grigore, Măţel - Hoban, Prepeliţā (min. 46 Sânmărtean) - Popa (min. 68 Fl. Andone), Stanciu, Stancu - Alibec (min. 57 Torje)

Albania (antrenor Gianni de Biasi): Berisha - Hysaj, Ajeti, Mavraj, Agolli - Lila, Memushaj, Basha, Abrashi, Lenjani (min. 77 Roshi) - Sadiku (min. 59 Balaj)

 

În celălalt meci al grupei, Franța - Elveția 0-0

Clasamentul final al grupei A:

Loc Echipa M V E Î GM GP Dif. P
1 Franța 3 2 1 0 4 1 3 7
2 Elveția 3 1 2 0 2 1 1 5
3 Albania  3 1 0 2 1 3 -2 3
4 România  3 0 1 2 2 4 -2 1

 

Alte știri din Euro 2016