Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Click aici pentru a afla mai multe detalii. ascunde mesajul
Site-ul sporturilor din România
Sporturi extreme
Cupa Mondială de Căţărare pe Gheaţă
20 Ian 2014

Cupa Mondială de Căţărare pe Gheaţă

În perioada 15-18 Ianuarie, 2014, Clubul Alpin Român a organizat la Bușteni a doua etapă din circuitul Cupei Mondiale de Cățărare pe Gheață. A fost pentru a noua oară consecutiv când România găzduiește o etapă a acestui eveniment internațional desfășurat sub egida Uniunii Internaţionale a Asociațiilor de Alpinism.

Prima etapă UIAA Ice Climbing World Cup 2014 a avut loc în Coreea de Sud, iar toți clasații pe podiumul acesteia s-au înscris și la etapa de la Bușteni.

Competiția, una deosebit de spectaculoasă, se desfășoară pe structuri artificiale de 25 m înălțime, acoperite parțial cu gheață, pe care sportivii oferă un adevărat spectacol plin de adrenalină la care publicul are ocazia să vadă cele mai atletice tehnici de cățărare.

Concurenţii au fost împărţiţi pe două probe: viteză și dificultate – fiecare pe două categorii: masculin și feminin. Structura pentru proba de dificultate este considerată de unii sportivi de top printre cele mai grele din lume. Structura pentru proba de viteză este cea pe care s-a stabilit recordul mondial de viteză la cățărare pe gheață.

În acest an la Bușteni s-au înscris 80 dintre cei mai buni sportivi ai lumii (51 la masculin și 29 la feminin), reprezentând 16 țări: Azerbaijan, Bulgaria, Canada, Cehia, Coreea, Elveția, Franța, Iran, Italia, Japonia, Marea Britanie, Rusia, Slovenia, SUA, Ucraina și România.

La proba de dificultate masculin (Lead), Paul Popescu a concurat în prima grupă de calificări, iar Lilian Ungurean în grupa a doua. Ambii s-au oprit aici, nereuşind să treacă în faza următoare. Finala a stabilit ordinea astfel: (1) Tomilov Maxim, Rusia; (2) Park HeeYong, Koreea de Sud (campion al probei în 2011, 2013); (3) Tarasov Sergey, Rusia.

La proba similară feminină, nu am avut reprezentare. A câştigat Shin WoonSheon, din Koreea de Sud.

La proba de viteză pentru fete, am concurat în calificări prin Cristina Pogăcean, locul 7, cu timpul total de 49,06 (ambele urcări), şi prin Delia Liscan, locul 11, timpul total 54,02. Ambele au mers în faza următoare. În semifinale, Cristina Pogăcean ieşit din concurs fiind a 11-a, iar Delia Liscan fiind a 12-a. Primele patru locuri au fost ocupate de sportive din Rusia.

La viteză pentru băieţi nu am fost reprezentaţi. Pe primele 13 locuri au fost căţărători din Rusia.

Următoarele etape ale Cupei Mondiale vor avea loc în Elveția, Franța, Italia și Rusia.

Alte știri din Sporturi extreme