Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Click aici pentru a afla mai multe detalii. ascunde mesajul
Site-ul sporturilor din România
Fotbal
Comunicat AFAN referitor la situațiile contractualeRăzvan Păsărică / SportPictures.eu
21 Mar 2020

Comunicat AFAN referitor la situațiile contractuale

ASOCIAȚIA FOTBALIȘTILOR AMATORI ȘI NONAMATORI din ROMÂNIA, având în vedere deciziile autorităților și ale FRF cu privire la situația determinată de criza generată de răspândirea coronavirusului SARS CoV 2 și respectiv întreruperea temporară a campionatului, precizăm următoarele.

Față de situația existentă sunt posibile doua abordări ale relației contractuale:

1. Prioritar recomandăm cluburilor să păstreze și să execute integral contractele încheiate cu jucătorii/antrenorii, iar perioada de întrerupere să fie asimilată concediilor/vacanței competiționale, având în vedere că din discuțiile purtate până acum în Comitetul Executiv se intenționează reluarea activității competiționale pentru prezentul sezon. Într-o astfel de situație, având în vedere întreruperea temporară a campionatului din aceste momente, este foarte posibil ca pauza competițională să se restrângă semificativ. În egală măsură jucătorii își vor fi executat în mod integral contractele pe care le au cu clubul, situație în care nimic nu va justifica să nu le fie achitate integral obligațiile financiare. 

2. O a doua varianta de lucru ar putea fi cea a șomajului tehnic, pe care o putem folosi doar ca excepție și doar dacă situația prezentă se prelungește. În acest al doilea scenariu regula este aceea că sportivul/antrenorul trebuie să beneficieze de cel puțin 75% din valoarea contractului pentru perioada de șomaj tehnic.  Pentru această a doua situație Guvernul a intervenit prin adoptarea unei Ordonanțe de urgență pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului SARS CoV 2, hotărând să sprijine angajatorii (inclusiv cluburile care au încheiat cu sportivii contracte de activitate sportivă) după cum urmează: 

– să dea posibilitea cluburilor de a accesa de la bugetul public acoperirea plății șomajului tehnic până la valoarea de 75% din salariul lunar, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea 6/2020 privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe 2020. Astfel urmează ca diferența de valoare dintre suma acoperită de stat și valoarea totală de 75% din salariu sportivului/antrenorului să fie acoperită de club (desigur în situațiile în care suma acoperită de la bugetul public nu acoperă integral șomajul tehnic – 75% din venitul lunar al sportivului), 

– mai mult, cluburile pot accesa această subvenție nu numai pentru sportivi, ci și pentru restul personalului angajat cu contract de muncă sau contract de activitate sportivă, 

– ca măsură suplimentară, cluburile au mai primit și o altă formă de sprijin pentru a traversa mai bine această perioadă, respectiv facilități constând în – amânarea la plată a serviciilor de utilități – electricitate, gaze naturale, apă, servicii telefonice și de internet precum și de amânarea la plată a chiriei pentru imobilul cu destinație de sediu social și de sedii secundare, pentru federațiile sportive naționale și cluburile sportive care dețin certificat de identitate sportivă și a căror activitate este afectată direct prin măsurile dispuse de autoritățile publice pentru prevenirea si combaterea COVID19.

Apreciem așadar că în acest context cluburile beneficiază de toată protecția necesară pentru perioada de fața și nimic nu justifică orice alte tipuri de măsuri pe care acestea ar intenționa să le ia. Consideram că orice altă soluție față de cele prezentate mai sus, cum ar fi măsuri unilaterale de suspendare sau încetare a contractelor, exced cadrului legal și regulamentar și vor trebui sancționate ca atare.  

 

sursa: afan.ro

Alte știri din Fotbal