Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Click aici pentru a afla mai multe detalii. ascunde mesajul
Site-ul sporturilor din România
Fotbal
Comunicat AFAN: Solidaritate doar la nivel declarativ
31 Mar 2020

Comunicat AFAN: Solidaritate doar la nivel declarativ

Avand in vedere actele normative emise, precum si faptul ca nu exista o abordare unitara a situatiei din partea cluburilor de fotbal din Romania, ASOCIATIA FOTBALISTILOR AMATORI SI NONAMATORI din ROMANIA a facut urmatoarele precizari prin intermediul unui comunicat:

"AFAN a solicitat inca de la inceputul starii de urgenta deschiderea unui proces de consultare si negociere impreuna cu cluburile, cu FRF si LPF, astfel incat sa se gaseasca o modalitate echitabila pentru impartirea costurilor generate de suspendarea competitiei, cat si pentru a se asigura sportivilor, jucatorilor, acoperirea, intr-o cat mai mare masura, a drepturilor financiare pentru aceasta perioada. Din pacate in ciuda unor declaratii comune asumate de FRF, LPF si AFAN, nu au existat demersuri concrete care sa poata sa fie aplicate unitar la nivelul fiecarui esalon fotbalistic. Ne-am vazut in situatia de a ne asuma singuri demersuri catre Guvern!! In urma mai multor discutii purtate cu Prim-Ministrul, Ludovic Orban, cat si cu Ministrul Tineretului si Sportului, Ionut Stroe si Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, s-a identificat un anumit tip de solutii care au fost descrise succesiv in OUG 30/2020, cat si in OUG 32/2020.

A fost necesar a fi facute modificari in OUG30/2020 pentru a veni cu o solutie legala in vederea protejarii celor care activeaza sub acoperirea contractelor de activitate sportiva, acest « mutant » juridic care a scos sportivii de sub acoperirea sistemului de securitate sociala.

Cu aceasta ocazie se dovedeste inca o data, daca mai era nevoie, asa cum s-a intamplat si in cazul situatiilor de insolventa, ca solutia contractului de activitate sportiva a fost una cel putin neinspirata, discriminatorie fata de alte categorii de salariati din Romania, solutia corecta fiind, asa cum am sustinut permanent si cum recomanda de altfel si FIFA, aceea a reglementarii pentru sportivi a unui contract de munca de tip special, care sa tina cont de particularitatile izvorate din activitatea sportiva si din regulamentele sportive in vigoare.

Prin modificarea adusa prin OUG 32/2020 s-a clarificat o data in plus ca indemnizatia acordata de la bugetul de stat, in valoare de 75% din valoarea contractului de activitate sportiva (dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe economie – pana la aproximativ 800 EURO), nu este altceva decat un sprijin suplimentar acordat de lege sportivilor aflati in dificultate, cluburile fiind responsabile doar cu intocmirea documentelor necesare pentru accesarea banilor de catre sportivi !!!

Modificarea adusa prin OUG 32/2020 recunoaste posibilitatea cluburilor de a acorda o indemnizatie de sprijin primita de la stat si recomanda in mod explicit cluburilor sa negocieze cu sportivii si alte sume in completarea veniturilor acestora astfel incat costurile acestei perioade sa fie distribuite responsabil intre cluburile angajatoare, sportivi si stat. AFAN apreciaza ca nu este firesc ca intregul cost al acestei crize sa fie suportat doar de sportive si de stat, solutia echitabila fiind aceea ca, in urma unui proces de negociere, sa se gaseasca o solutie de echilibru in suportarea costurilor intre cluburi, sportivi si stat.

Din pacate, am luat act de comportamentul unor cluburi care au aruncat la cosul de gunoi scenariile care implicau buna-credinta in gestionarea prezentei situatii. Ne confruntam cu tot felul de spete, unele mai aiuritoare decat altele, in care, din pacate, costurile sunt suportate doar de stat si nu in ultimul rand de sportivi, unii dintre acestia alegandu-se cu reducerea brutala a drepturilor contractuale pana la sfarsitul anului 2021!!!

Constatam cu amaraciune (fara surprindere, in unele cazuri) faptul ca anumite cluburi asteptau cu nerabdare o astfel de conjunctura pentru a-si ascunde incompetenta manageriala sub umbrela unor ipotetice pierderi suferite prin intreruperea campionatului!! Incompetenta manageriala care se traduce prin incapacitatea de atragere, printr-un marketing bine structurat, de fonduri suplimentare. Observam cu tristete ca, in unele cazuri nu se incearca doar minimizarea pierderilor proprii aferente perioadei actuale ci se doreste extinderea (cu 6 luni, 1 an sau chiar mai mult) perioadei in care veniturile jucatorilor sa fie diminuate!! In ritmul acesta sa nu mire pe nimeni daca unele cluburi vor incerca diminuarea veniturilor sportivilor pana la nivelul « veniturilor » unui sportiv amator. Singura explicatie pentru un astfel de tip de comportament este doar «amatorismul» care bantuie prin birourile acestor cluburi.

Solidaritatea pentru traversarea mai usoara a acestei perioade a ramas doar la nivel declarativ !!! Nu intelegem pasivitatea LPF si FRF in conditiile in care acestea ar fi trebuit sa fie cele care macar sa recomande un pachet de masuri echitabile menite sa regleze prezenta situatie in sensul impartirii costurilor acestei perioade. Dar, probabil, este mult mai «rentabila» o tacere care are drept consecinta aruncarea exclusiva a pierderilor in spinarea statului roman si a jucatorilor decat recomandarea ca o parte din costuri sa fie suportata de catre membrii electori (cluburile sportive).

AFAN isi sfatuieste membrii urmatoarele :

In cazul in care vi se propun, in aceasta perioada, acte aditionale sau va sunt prezentate diverse documente, pentru a lua la cunostinta si pentru a fi semnate, va rugam sa contactati Departamentul Juridic al AFAN, in vederea clarificarii continutului si consecintelor documentelor respective. Va rugam sa nu semnati astfel de documente fara a obtine in prealabil informatii cu privire la implicatiile semnarii documentului respectiv !!!

Avand in vedere faptul ca o parte dintre cluburi au apelat deja la metoda suspendarii contractelor, in vederea obtinerii indemnizatiei de la stat, in cazul in care aveti dubii cu privire la suma neta pe care ar urma sa o incasati cu titlul de indemnizatie, aveti posibilitatea de a contacta Departamentul Financiar-Contabil al AFAN,  pentru a obtine informatii in acest sens.
Prezicam ca OUG 32/2020 prevede la art. IV, alin. (2) ca – Pentru sportivii/antrenorii care au incheiat contracte de activitate sportiva, în vederea acordării sumelor necesare plății indemnizației, structurile sportive cu care au încheiate contracte de activitate sportivă au obligatia sa depuna, prin poșta electronică, la agențiile teritoriale în raza cărora își au sediul social, o cerere semnată și datată de reprezentantul legal, însoțită de o declarație pe propria răspundere, la care se atașează lista cu participanții la activitatea sportivă cărora le-a fost suspendată activitatea.

Multumim reprezentatilor Guvernului pentru intelegere si sprijinul acordat si de asemenea apreciem pozitia asumata prin declaratii si fapte a unor conducatori de cluburi de fotbal, care au inteles sa respecte personalul angajat al cluburilor, cat si jucatorii pe care ii au sub contract !!!!"

 

sursa: afan.ro

Alte știri din Fotbal