Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Click aici pentru a afla mai multe detalii. ascunde mesajul
Site-ul sporturilor din România
Rugby
powered by Samurai Sports
Cifrele ediției 2015 a SuperLigii CEC BankRăzvan Păsărică / SportPictures.eu
08 Dec 2015

Cifrele ediției 2015 a SuperLigii CEC Bank

S-a încheiat cea de-a cincea ediție a SuperLigii CEC Bank, una în care raportul de forțe a rămas neschimbat, Timișoara Saracens devenind cea mai titrată echipă de când primul eșalon valoric se dispută în actualul format, iar CSM Olimpia București câștigătoare, în premieră, a medaliilor de bronz.

A fost un sezon dominat de Timisoara Saracens, alaturi de care vorbesc nu numai evolutiile ci si rezultatele, respectiv statistica: o singura infrangere, echipa cu cele mai multe eserui marcate si cele mai putine primite, iar Valentin Calafeteanu si Tangimana Fonovai, liderii in clasamentul eficientei.Mai mult chiar trupa lui Heikell Grainger a invins principala adversara in lupta pentru titlul de campiona, Stiinta Baia Mare, de trei ori, doua succese fiind obtinute in fieful zimbrilor, una intrerupand invincibilitatea acestora timp de sapte ani pe propriul teren, cealalta in meciul cu miza maxima, finala competitiei.

Stiinta Baia Mare a obtinut chiar si in aceste conditii un loc secund, care parea sa fie tot mai departe dupa infrangerea suferita pentru prima data in SuperLiga CEC Bank, in fata lui Dinamo Bucuresti, resimtind accidentarea uverturii Michael Wiringi, plecarea unui jucator emblematic, Csaba Gal, lipsa eficientei de altadata a lui Luke Samoa, si in general a unui lider de echipa.

Surpriza placuta a editiei 2015 a fost CSM Olimpia Bucuresti care in mod paradoxal a inceput sezonul ezitant, avand totusi in lot nume grele, pentru ca apoi sa reuseasca ocuparea pozitiei a treia, primele medalii pentru tigrii care ar fi putut sa fie mai valoroase daca Danie de Villiers dispunea etapa de etapa de XV-le ideal.

George Sava a resuscitat-o pe Steaua Bucuresti si a acordat incredere unor tineri precum Alexandru Porojan sau Sabin Stratila alaturi de veterenul Danut Dumbrava, militarii insa nu au reusit sa se adune in cel mai important meci al stagiunii, semifinala cu Stiinta Bia Mare si astfel au ratat sansa unei finale, pe care din prisma aspectului general al evolutiei, poate ar fi meritat-o.

Ca si in sezonul precedent Universitatea Cluj a ocupat pozitia a cincea, elevii lui Bogdan Cantor reusind astfel sa nu coboare sub stacheta ridicata anul trecut cand au fost campionii Play-Out-ului. In evolutiile lor un rol important l-a avut Csaba Gal si uvertura care se anunta o solutie de viitor pentru Stejari, Ovidiu Melniciuc.

Dinamo Bucuresti a facut un pas in spate, iar daca anul trecut alb-rosii terminau pe pozitia a patra de acesta data s-au clasat ultimii in ierarhia primului esalon valoric. Chiar daca evolutiile acestora au fost in multe randuri peste imaginea din clasamentul final, infrangerea dramatica din barajul semifinalelor a demoralizat trupa lui Stefan Demici, care va fi nevoita ca de atatea ori sa o ia de la capat.

 

In editia 2015 a SuperLigii CEC Bank s-au disputat un total de 38 de partide iar daca ordinea prezentarii participantelor de mai sus reflecta ordinea in clasament, acesta s-a configurat pe baza statisticii care urmeaza.

Eseuri:
- S-au marcat in total 198 de eseuri, adica o medie de 5,21 incercari , dintre care 79 au venit prin aportul inaintarii, iar 112 cu cel al liniilor dinapoi alaturi de sapte eseuri de penalizare.

- In functie de posturile ocupate repartitia marcatorilor de eseuri arata astfel: Pilieri - 11, Taloneri - 7, Linia a doua - 12, Flankeri - 33, Inchizatori - 16, Mijlocasi la gramada - 11, Mijlocasi la deschidere - 7, Centri - 34, Aripi - 47, Fundasi - 13

Clasamentul in functie de numarul eseurilor marcate:
1. Timisoara Saracens - 46 (14 inaintarea, 30 liniile dinapoi, 2 eseuri de penalizare)
2. Steaua Bucuresti - 39 (17 inaintarea,22 liniile dinapoi)
3. Stiinta Baia Mare - 37 (18 inaintarea,17 liniile dinapoi,2 eseuri de penalizare)
4. CSM Olimpia Bucuresti - 28 (5 inaintarea,21 liniile dinapoi, 2 eseuri de penalizare)
5. Dinamo Bucuresti - 26 (15 inaintarea, 11 liniile dinapoi)
6. Universitatea Cluj - 22 (11 inaintarea, 10 liniile dinapoi, 1 eseu de penalizare)

Clasamentul in functie de numarul eseurilor primite:
1. Timisoara Saracens - 18
2. Stiinta Baia Mare - 25
3. CSM Olimpia Bucuresti - 27
4. Steaua Bucuresti - 28
5. Dinamo Bucuresti - 42
6. Universitatea Cluj - 56

Clasamentul celor mai eficienti marcatori de eseuri:
1. Tangimana Fonovai (Timisoara Saracens) - 8 reusite
2. Siaosi Kata (Dinamo Bucuresti) - 7 reusite
3. Stelian Burcea si Steaphen Shennan (ambii Timisoara Saracens) - cate 6 reusite

Cei mai eficienti marcatori de eseuri din fiecare echipa au fost:
Timisoara Saracens - Tangimana Fonovai - 8 reusite
Stiinta Baia Mare - Constantin Ene - 5 reusite
CSM Olimpia Bucuresti - Atelea Okati - 5 reusite
Steaua Bucuresti - Tupou Petelo - 5 reusite
Universitatea Cluj - Levan Genebashvili si Cristian Murgoc - cate 3 reusite
Dinamo Bucuresti - Siaosi Kata - 7 reusite

Podiumul celor mai eficienti marcatori de puncte arata astfel:
1. Valentin Calafeteanu (Timisoara Saracens) - 121 (1e, 25tr, 21lp, 1dg)
2. Luke Samoa (Stiinta Baia Mare) - 113 (2e,20tr,21lp)
3. Florin Vlaicu (CSM Olimpia Bucuresti) - 98 (16tr,22lp)

In functie de procentajul tentativelor de tinta reusite, clasamentul arata astfel:
1. Tudorel Bratu (Dinamo Bucuresti) - 80%
2. Valentin Calafeteanu (Timisoara Saracens) si Ovidiu Melniciuc (Universitatea Cluj) - 73%
3. Florin Vlaicu (CSM Olimpia Bucuresti) - 71%
4. Luke Samoa (Stiinta Baia Mare) si Danut Dumbrava (Steaua Bucuresti) - 68%

Cel mai eficient marcatori din fiecare echipa a fost:
Timisoara Saracens - Valentin Calafeteanu - 121 (1e,25tr,21lp,1dg)
Stiinta Baia Mare - Luke Samoa - 113 (2e,20tr,21lp)
CSM Olimpia Bucuresti - Florin Vlaicu - 98 (16tr,22lp)
Steaua Bucuresti - Danut Dumbrava - 93 (1e,17tr,17lp,1dg)
Universitatea Cluj - Ovidiu Melniciuc - 34 (1e,4tr,7lp)
Dinamo Bucuresti - Tudorel Bratu - 52 (8tr,12lp)

In editia 2015 a SuperLigii CEC Bank s-au aratat in total 71 de cartonase galbene si trei rosii o statistica a capitolului indisciplina aratand astfel:

1. Timisoara Saracens - 24 cartonase galbene, unul rosu (cel mai avertizat jucator Tangimana Fonovai - 6 cartonase galbene)
2. CSM Olimpia Bucuresti - 16 cartonase galbene si doua rosii (cel mai avertizat jucator Alexandru Mitu - 3 cartonase galbene)
3. Stiinta Baia Mare - 9 cartonase galbene
4. Steaua Bucuresti si Universitatea Cluj - cate 8 cartonase galbene
6. Dinamo Bucuresti - 6 cartonase galbene.

De-a lungul intregii editii 70 de jucatori straini au evoluat in SuperLiga CEC Bank editia 2015. In functie de tara de origine acestia provin din:

Tonga - 25, Fiji - 10, Noua Zeelanda - 9, Australia-6, Moldova - 5, Africa de Sud ,Georgia si Namibia - 3, Franta - 2, Anglia, Samoa, Statele Unite si Serbia-cate unul.

 

sursa: super-liga.ro

Alte știri din Rugby