Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Click aici pentru a afla mai multe detalii. ascunde mesajul
Site-ul sporturilor din România
Fotbal
Cât pot câștiga cluburile participante în cupele europeneCosmin Iftode / SportPictures.eu
01 Sep 2016

Cât pot câștiga cluburile participante în cupele europene

Steaua și Astra sunt la începutul unui parcurs european ce le poate suplimenta consistent bugetul în funcție de rezultatele obținute în faza grupelor Europa League. Toată lumea face calcule și estimări, UEFA venind în ajutorul celor nerăbdători să afle sumele ce pot fi câștigate publicând pe site-ul uniunii estimarea fondului de premiere (care încă nu este definitiv) și o serie de criterii de alocare a acestora către actorii principali ai pieselor de succes ale show-ului fotbalistic continental. Site-ul forului continental a anunțat volumul total al veniturilor financiare pentru actuala ediție a UEFA Europa League și modul în care se distribuie echipelor participante pe tot parcursul competiției, de la faza tururilor preliminare până la marea finală. Suma împărțită este de 399,8 milioane EUR, din care 60%, adică 239,8 milioane EUR reprezintă sume fixe, iar 40% (160 milioane EUR) reprezintă sumele variabile, așa-numitul market pool.

Suma fixă de 239,8 milioane EUR este distribuită astfel:

-          Fiecare echipă calificată în faza grupelor: 2,6 milioane EUR

-          Bonus de performanță pentru victorie în faza grupelor: 360.000 EUR

-          Bonus de performanță pentru remiză în faza grupelor: 120.000 EUR

-          Suma de 120.000 EUR rămasă nedistribuită în cazul remizelor va fi reportată și redistribuită echipelor din faza grupelor proporțional cu numărul victoriilor obținute de fiecare

-          Bonusul câștigătoarei grupei: 600.000 EUR

-          Bonusul echipei clasate pe locul 2: 300.000 EUR

-          Echipa participantă în șaisprezecimile de finală ale competiției: 500.000 EUR

-          Echipa participantă în optimile de finală ale competiției: 750.000 EUR

-          Echipa participantă în sferturile de finală ale competiției: 1 milion EUR

-          Echipa participantă în semifinale: 1,6 milioane EUR

Câștigătoarea UEFA Europa League va primi 6,5 milioane EUR, în timp ce finalista va încasa 3,5 milioane EUR, inclusiv partea din volumul de încasări din vânzarea de bilete la finală. Suma maximă pe care ar putea să o câștige un club pe parcursul ideal până la câștigarea trofeului este de 15,71 milioane EUR, fără a lua în calcul sumele obținute din market pool.

Cele 160 milioane EUR reprezentând market pool vor fi distribuite în conformitate cu valoarea proporțională a piețelor de televiziune reprezentate de cluburile ce iau parte începând cu faza grupelor și împărțite de cluburile dintr-o anumită asociație.

Jumătate din întregul market pool (80 milioane EUR) va fi împărțit în atâtea părți câte federații naționale sunt reprezentate de cel puțin un club în faza grupelor. Fiecare parte, proporțional cu valoarea pieței drepturilor media, va fi împărțită între cluburi în baza performanțelor obținute în competițiile interne din sezonul anterior. Modalitatea de împărțire va fi următoarea:

-          În cazul în care câștigătoarea Cupei nu se califică în faza grupelor, distribuirea market pool-ului se va face egal pentru celelalte reprezentante ale respectivei federații

-          Câștigătoarele Cupei eliminate din calificările UEFA Champions League și intrate în UEFA Europa League vor fi considerate ca atare în planul de distribuție al sumelor.

Cealaltă jumătate de 80 milioane EUR a sumei din market pool se va împărți proporțional pe fiecare fază a competiției, astfel:

-          Faza grupelor (40%) - 32 milioane EUR

-          Șaisprezecimi (20%) - 16 milioane EUR

-          Optimi de finală (16%) – 12,8 milioane EUR

-          Sferturi de finală (12%) – 9,6 milioane EUR

-          Semifinale (8%) – 6,4 milioane EUR

-          Finală (4%) – 3,2 milioane EUR

Fiecare dintre aceste procente va fi împărțit la numărul de federații naționale reprezentate de cel puțin un club în respectiva fază, proporțional cu valoarea pieței drepturilor media. Cota fiecărei federații naționale se va împărți în mod egal între cluburile respectivei federații participante în acea fază. Sumele totale distribuite cluburilor dintr-o federație pot fi confirmate doar după ce vor fi confirmate toate contractele și nu mai devreme de finalul competiției.

De asemenea, în noul sistem de distribuire suma alocată cluburilor participante în fazele preliminare ale UEFA Champions League și UEFA Europa League va fi egală cu 3,5% din venitul brut global al celor două competiții. Luând ca bază de calcul cele 2,35 miliarde EUR estimate ca venituri globale, 82,2 milioane EUR vor fi distribuite cluburilor din ambele competiții, echipele eliminate în tururile preliminare ale UEFA Europa League urmând să primească următoarele sume:

-          Primul tur preliminar – 215.000 EUR

-          Al doilea tur preliminar – 225.000 EUR

-          Al treilea tur preliminar – 235.000 EUR

-          Play-off – 245.000 EUR (numai echipele eliminate)

Astfel, CSM Politehnica Iași va primi din partea forului continental 225.000 EUR, în timp ce beneficiul celor de la Viitorul Constanța și Pandurii Târgu Jiu va fi de 235.000 EUR.

Alte știri din Fotbal