Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Click aici pentru a afla mai multe detalii. ascunde mesajul
Site-ul sporturilor din România
Gimnastică
powered by Artimex
Câștigătorii titlurilor naționaleAleksandar Djorovic / Mediafax Foto
04 Iul 2016

Câștigătorii titlurilor naționale

În Sala Polivalentă din Cluj s-au încheiat evoluțiile din cadrul celei de a 69-a ediții a Campionatului Național Individual Open și Campionatului Național al Reprezentativelor de Club. Cele 10 titluri (feminin și masculin) au fost împărțite între 7 gimnaști și gimnaste, Cătălina Ponor (bârnă, sol), Marian Drăgulescu (sol, sărituri) și Andrei Muntean (paralele, inele) fiind cei mai titrați, cu câte două, alături de Larisa Iordache (paralele), Denisa Golgotă (sărituri), Cristian Bățagă (cal) și Andrei Groza (bară). Titlurile la individual compus au revenit Larisei Iordache și lui Andrei Muntean.

 

Masculin - Sol

Așa cum era de așteptat, Marian Drăgulescu, pe fondul unei determinări și al unui tonus de concurs remarcabil, și-a mai adăugat un titlu în palmares la acest aparat, cel de al 12-lea, după ce întâia oară s-a impus în 1999, el dovedindu-se a fi, indiscutabil, numărul 1, indiferent de strădaniile celorlalți de a-l întrece. Referindu-se la întreaga sa participare la campionatul clujean (s-a impus, după cum se știe și la sărituri), Marian Drăgulescu a declarat: ”A fost o ultimă verificare înaintea Jocurilor Olimpice. Mi-am droit foarte mult să trec prin acest concurs, pentru a un plus de încredere, pentru a testa unele elemente. Sunt mulțumit că ceea ce mi-am propus am și realizat aici. Fizic și psihic mă simt foarte bine. Imediat ce voi ajunge acasă voi intra în pregătire completă. Sunt pe drumul cel bun, precum și de ceea ce am reușit aici, la Cluj. La Festivitatea de premiere mi s-a urat ca aurul national să reușesc al transforma în aur olimpic la Rio. Deie Domnul să fie așa!”.

 

Masculin - Cal

A fost cel mai ”nărăvaș” aparat, cu 7 din cei 8 finaliști jos din șa, singurul care a reușit să termine fără ratare fiind Vlad Cotuna, dar a cedat în fața lui Cristian Bățagă, care, cu toată ratarea, a avut nota la dificultate mai mare, astfel că a revenit pe locul 1, părăsit în 2014. Să mai notăm că, din 2012, Cristian Bățagă s-a aflat mereu pe podium. Campionul ediției trecute, Andrei Ursache, n-a revenit în finală cu o evoluție mai bună decît a făcut-o în ziua precedentă, terminând pe locul 5.

 

Masculin - Inele

Nicio schimbare în fruntea ierarhiei la acest aparat, cel puțin în ceea ce îi privește pe primii doi clasați, Andrei Muntean și Cristian Bățagă, cel dintâi având un avans de 0.500, astfel că Andrei Muntean a câștigat cel de al 4-lea titlu consecutiv (după 2013, 2014, 2015), cum, de asemenea, Cristian Bățagă – învingătorul din 2011 și 2012 – a fost mereu pe treapta a doua în acești ani.

 

Masculin - Sărituri

Nimic nou nici la acest aparat, Marian Drăgulescu a prezentat două sărituri bine executate, cu dificultate, și cu gândul la confruntarea olimpică, mult mai exigentă și cu adversari puternici. Dacă anul trecut consemnam revenirea, după un deceniu, în fruntea ierarhiei, acum notăm un al doilea titlu consecutiv, ceea ce ne reamintește de seria victoriilor din perioada 2001 – 2005, dar și de faptul că Marian Drăgulescu, la aproape 36 de ani, devine un veritabil ”fenomen” în gimnastica de top. În perspectiva unei prezențe integrale la Rio, Andrei Muntean a oferit o solidă bază și la acest aparat.

 

Masculin - Paralele

În absența lui Marius Berbecar (accidentat), Andrei Muntean, locul 5 la recentele Campionate Europene de la Berna, a obținut al doilea titlu consecutiv din cele 3 câte are în palmares, la 0.200 de Vlad Cotuna, care a revenit pe locul secund după o pauză de 4 ani. Andrei Muntean este principalul candidat în a-l însoți pe Marian Drăgulescu la Rio 2016, știut fiind faptul că gimnastica noastră masculină va participa cu doi gimnaști la competiția olimpică. La finalul concursului declara: ”Am decis să fac un exercițiu bun la paralele, deoarece dacă doresc să prind o finală trebuie să faci o execuție foarte bună. În rest, trebuie să fiu foarte atent la toate, dacă va fi să fac individualul. Mai sunt trei săptămâni până la Rio, perioadă în care trebuie să lucrez mult pe execuție, un aspect foarte important în evaluarea arbitrilor. Sigur, îmi doresc foarte mult să câștig, dar mai este foarte mult de muncă… De altfel, pentru asta mă antrenez…

 

Masculin - Bară

Un campion în premieră la bară, dinamovistul Andrei Groza, la Cluj cu o prezență tot mai consistentă, el reușind să-l învingă convingător pe Vlad Cotuna, campionul edițiilor 2011 – 2014, care a fost nevoit să se mulțumească cu poziția secundă.

 

Feminin - Sărituri

Campioană surpriză anul trecut, medaliată cu argint la Campionatele Europene de la Berna anul acesta, junioara Denisa Golgotă a devenit o certitudine, confirmând la Cluj că poate deveni o o reală ”specialistă” a acestui aparat pentru care dovedește reale aptitudini (să nu uităm, totuși, și solul) și o reală plăcere interioară de a concura.

 

Feminin - Paralele

Fără a fi în forma cunoscută și încă resimțindu-se după perioada dificilă anterioară, Larisa Iordache a obținut singurul ei titlu în finalele pe aparate, la paralele, rămânând pe același prim loc ocupat din 2013, pe fondul unei constatări care devine un fel de ”cântec de jale” referitor la faptul că paralelele sunt în continuare o sperietoare. De notat că aceeași atitudine este de observat și la nivelul junioarelor, concluzia venind de la sine.

 

Feminin - Bârnă și sol

Cele două finale au avut un numitor comun: Cătălina Ponor, o altă Cătălina Ponor de această dată, comparativ cu zilele precedente când prestațiile i-au fost serios afectate de acea enterocolită, o Cătălina Ponor determinată, precisă, elegantă, cu o evoluție rafinată, ceea ce a adus-o pe treapta de sus a podiumului după 12 ani!, la sol, și 9 la bârnă, ea demonstrând, la 26 de ani, o capacitate remarcabilă. Larisa Iordache, nerefăcută, a renunțat în a mai intra în finala de la sol, pentru a face o bârnă curată, dar, să recunoaștem, fără a avea consistența cunoscută, motivațiile fiind știute. Campioana europeană a junioarelor la sol, Denisa Golgotă a primit sufragiile publicului și ale juriului, dovedind încă o data că solul este, de asemenea, unul din favoritele sale, dar s-a lovit de Cătălina Ponor, experința și știința lucrului bine făcut prelevând în fața încă a ”diamantului” mai puțin șlefuit. O finală la sol echilibrată, dovadă că pe locul al 3-lea au urcat tot atâtea gimnaste.

 

sursa: romgym.ro

Alte știri din Gimnastică