Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Click aici pentru a afla mai multe detalii. ascunde mesajul
Site-ul sporturilor din România
Cupa Mondială 2014
powered by Panini
CM Brazilia 2014: Costa Rica, o lecție de ambiție și devotamentAFP / Mediafax Foto
30 Iun 2014

CM Brazilia 2014: Costa Rica, o lecție de ambiție și devotament

Pe Arena Pernambuco din Recife și-au dat întâlnire două revelații ale acestui turneu final, Costa Rica și Grecia. ”Demolând” miturile Italiei și Uruguayului, ținând la respect Anglia, costaricanii și-au câștigat respectul și admirația tuturor (sau aproape tuturor) fanilor de pe mapamond. Grecii au luptat (mai mult sau mai puțin) până în ultimele secunde ale meciurilor din grupe, smulgând in extremis calificarea. Un meci interesant din prisma unei întâlniri între o defensivă cu puține goluri primite – unul Costa Rica – și o ofensivă fragilă – două goluri Grecia, ambele într-un singur meci.

Prima repriză a însemnat o luptă surdă, fără veleități tehnice și, uneori, chiar cu faze în care s-au văzut limitările pe care le au cele două formații în faza ofensivă. Singurii care au condimentat primele 45 de minute au fost grecii, cu faza din minutul 38, când Salpingidis a reluat din interiorul careului o centrare bună a lui Holebas, dar Navas a scos cu genunchiul.

Echilibrul se rupe după pauză, în minutul 53, la o fază care nu anunța nimic deosebit. După o pasă de pe stânga de la Bolanos, Bryan Ruiz marchează cu un șut din prima, cu latul, trimis de la marginea careului mare, surprinzându-l pe Karnezis. Golul îi descătușează pe americani și cade greu pentru moralul grecilor, care se apără la limita regulamentului. Arbitrul australian Benjamin Williams nu a văzut un henț făcut în careu de Torosidis în încercarea disperată de a-l bloca pe Bolanos. Costaricanii reușesc să-și facă singuri viața grea în minutul 66 când Duarte face un fault inutil la 40 de metri și ia al doilea cartonaș galben, lăsându-și coechipierii în 10. Grecii nu se lasă invitați prea mult și, profitând de retragerea în defensivă a costaricanilor, încep asaltul porții lui Navas, dar faptul că sunt superiori numeric nu este echivalent cu a fi superiori în joc. Costaricanii sunt cantonați la 25-30 de metri și resping în continuu atacurile elene, însă Papastathopoulos aduce egalitatea în primul minut de prelungiri reluând în plasă mingea respinsă de Navas la șutul lui Gekas. Grecii sunt aproape de a reda scenariul olandez după ce eroul costarican Navas respinge de sub transversală lovitura de cap trimisă de Mitroglou.

Timpul regulamentar se încheie și Grecia intră în prelungiri cu ascendent moral și avantaj fizic pe teren. În cele 30 de minute nu s-a marcat, deși au fost ocazii la ambele porți, și s-a trecut la executarea penalty-urilor.

Borges deschide seria cu o execuție impecabilă, iar Mitroglou aduce egalarea. Ruiz face 2-1 cu un șut imparabil care ne face să ne întrebăm cum pot să-și păstreze sângele rece jucătorii după 120 de minute de joc. Christodoulopoulos egalează, iar Gonzalez aduce Costa Rica în avantaj cu scorul de 3-2 la penalty-uri. Holebas aduce egalitatea și Campbell păcălește din nou portarul. Gekas nu îl bate pe Navas, iar decizia stă pe gheata lui Umana. Fundașul costarican transformă și Costa Rica intră în primele 8 națiuni din lume!

Se încheie Costa Rica – Grecia 6-5 (0-0, 1-1), iar sfertul de finală cu Olanda va fi încă un examen pe care americanii îl vor da pentru a duce mai departe o frumoasă istorie de campionat mondial.

 

Costa Rica (antrenor Jorge Luis Pinto): Navas – Gamboa (min. 77 Acosta), Duarte, Gonzalez, Umana, Diaz - Ruiz, Borges, Tejeda (min. 66 Cubero), Bolanos (min. 83 Brenes) - Campbell

Grecia (antrenor Fernando Santos): Karnezis - Torosidis, Manolas, Papastathopoulos, Holebas - Karagounis, Samaris (min. 58 Mitroglou), Maniatis (min. 78 Katsouranis) - Christodoulopoulos, Salpingidis (min. 69 Gekas), Samaras

Alte știri din Cupa Mondială 2014