Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Click aici pentru a afla mai multe detalii. ascunde mesajul
Site-ul sporturilor din România
Tenis de câmp
powered by BenQ
BRD NTT: Copil și Ungur, noii campioni la dubluCosmin Iftode / SportPictures.eu
26 Apr 2015

BRD NTT: Copil și Ungur, noii campioni la dublu

Ultima zi a BRD Năstase Țiriac Trophy a oferit ceea ce a fost mai frumos în această ediție aniversară a turneului: două finale disputate pe muchie de cuțit, cu cea care ne-a interesat în principal având deznodământul dorit de publicul spectator.

Primul meci, finala de dublu, i-a adus pe zgura încinsă de soarele generos pe Adrian Ungur și Marius Copil, cei care au intrat pe tabloul principal cu un wild-card oferit de organizatori. Adversari le-au fost Nicholas Monroe, un american de 33 de ani clasat pe locul 67 ATP dublu, și Artem Sitak, neozeelandez de origine rusă în vârstă de 29 de ani ocupant al locului 49 ATP dublu. În fața unor jucători cu experiență superioară în jocul de dublu – ambii având câte două titluri de dublu în palmares – Adrian și Marius au fost nevoiți să apeleze la atuurile specifice jucătorilor de simplu pentru a înclina balanța în favoarea lor: schimburi scurte pe propriul serviciu și retur cât mai incomod pentru a evita raliurile lungi și venirile la fileu ale adversarilor.

Monroe și Sitak au folosit eficient reflexele și plasamentul la fileu pentru a câștiga primul set, intuiția specifică unui jucător de dublu spunându-și cuvântul în câteva rânduri. De asemenea, serviciul la T pentru Marius Copil a constituit o problemă pentru jucătorul nostru, care și-a reglat mai greu și lungimea loviturilor în debutul meciului.

După dezamăgirea pierderii primului set, publicul a căpătat încredere într-o victorie românească când Adrian și Marius s-au detașat la 3-0 cu un break în setul secund, însă situația a fost remediată de Monroe și Sitak. Perechea americano-neozeelandeză a clacat, însă, în ghemul 12, în care băieții noștri au condus cu 0-40, dar au reușit să fructifice a treia minge de set.

Cu doza de încredere injectată de  egalarea situației la seturi, Marius și Adrian au intrat în forță în supertiebreak și s-au detașat la 4-1, apoi la 8-5 după ce adversarii au egalat la 4 și au avut prima minge de meci la 9-7. În aer se simțea deja aproape palpabilă tensiunea acumulată în tribune. Cea din teren s-a văzut mult mai simplu și după ce au anulat 5 mingi de meci ale adversarilor, românii au reușit să închidă meciul la a patra minge de meci. După 100 de minute de joc tribuna explodează! 3-6, 7-5, 17-15, un scor care spune totul despre echilibrul din teren. Tradiția se respectă, trofeul de dublu rămâne în România!

Finala de simplu a fost la rândul ei o epopee în care doi baseliner-i au purtat schimburi lungi de mingi și, asemănător luptelor de sumo, au încercat să se dezechilibreze reciproc. Spaniolul Guillermo Garcia-Lopez, 31 de ani, locul 45 ATP, finalist în urmă cu doi ani la București, a demarat mai bine în debutul partidei și a pus un break în față pentru 3-0. Adversarul său, Jiri Vesely, 21 de ani, locul 46 ATP, a recuperat handicapul și a egalat la 4, apoi a câștigat din nou pe serviciul spaniolului la 5-5. Garcia-Lopez are stofă de campion și anulează două mingi de set pentru a duce decizia în tiebreak, iar aici spaniolul întoarce de la 3-5 și cu patru puncte consecutive trage linie într-un set plin de întorsături. Raliurile lungi care l-au istovit ieri pe Gael Monfils au fost în continuare în meniul finalei de astăzi și cu un break-rebreak în primele ghemuri totul a curs liniar către același deznodământ cu cel al primului set. În acest al doilea tiebreak cehul luptă exemplar și îi anulează cinci mingi de meci lui Garcia-Lopez, dar nu reușește același lucru cu a șasea. Brațe ridicate în sus, victorie pentru Guillermo Garcia-Lopez! A doua finală la București, primul titlu la BRD Năstase Țiriac Trophy! Într-o săptămână în care s-a jucat și la Barcelona, un spaniol câștigă la București după un meci ce a durat două ore și un sfert, tabela indicând scorul 7-6(5), 7-6(11).

Aceasta a fost istoria ediției cu numărul 20 a BRD Năstase Țiriac Trophy, o ediție în care jucătorii tricolori au fost printre protagoniști și au păstrat satisfacția victoriei intactă pentru publicul român iubitor al sportului alb.

Alte știri din Tenis de câmp