Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Click aici pentru a afla mai multe detalii. ascunde mesajul
Site-ul sporturilor din România
Tenis de câmp
powered by BenQ
Australian Open: La jumătatea drumuluiAFP / Mediafax Foto
25 Ian 2015

Australian Open: La jumătatea drumului

Prima săptămână a turneului de la Melbourne s-a scurs. Ce avem până în prezent? În primele 7 zile s-au disputat 116 meciuri de simplu masculin, 116 partide de simplu feminin, 51 întâlniri de dublu masculin, 53 la feminin și 16 confruntări la dublu mixt. Toate pe tablourile principale ale competiției cu fonduri totale de 40.000.000 de dolari australieni. Din totalul de 352 de partide, 24 i-au avut ca protagoniști pe jucătorii români. La intrarea în a doua jumătate a competiției, aruncăm o privire asupra evoluției lor și a șanselor celor rămași în concurs.

 

Simplu feminin: Simona, în parametri

Simona Halep este numele cel mai vehiculat la această oră. Autoare a patru victorii în minim de seturi, Simona a răspuns așteptărilor fanilor și specialiștilor în modul în care ne-a obișnuit: cu seriozitate și concentrare în teren, cu declarații corecte vizavi de adversarele sale și dând dovadă că are un psihic bine pus la punct. Au fost momente în meciurile cu Mattek-Sands și Wickmayer în care a arătat că poate reveni în plină forță după ce a marcat momente de joc pe un ritm mai redus. În față îi stă rusoaica Ekaterina Makarova, locul 11 WTA, pe care Simona a învins-o în singura partidă disputată, în sferturile turneului de la New Haven din 2013, în parcursul său către trofeul acelei ediții. Meciul s-a disputat tot pe hard, victoria fiind adjudecată în minim de seturi. Victimele Makarovei în acest turneu se numesc An-Sophie Mestach (Belgia, 102 WTA), Roberta Vinci (Italia, 45 WTA), Karolina Pliskova (Cehia, 20 WTA), Julia Goerges (Germania, 73 WTA), toate victoriile fiind repurtate în două seturi. O victorie a Simonei asupra rusoaicei ar propulsa-o în semifinală, acolo unde ar urma să o întâlnească pe învingătoarea blockbuster-ului Maria Sharapova (Rusia, 2 WTA) – Eugenie Bouchard (Canada, 7 WTA). Parcursul solid al Simonei ne îndreptățește să credem că după victoria de la Singapore asupra Serenei Williams, ea va alunga încă un demon în semifinala cu Sharapova.

Irina Begu și-a depășit la această ediție cea mai bună performanță a sa la un turneu de mare șlem, și implicit la Australian Open. Urmând a ocupa și cea mai bună poziție a sa în clasamentul WTA, locul 37, Irina a arătat în cele patru meciuri disputate că a intrat într-o perioadă fastă, pe care împreună cu echipa sa tehnică suntem siguri că o va exploata corespunzător. După victoria de senzație asupra jucătoarei germane Angelique Kerber (9 WTA), în care a revenit fulminant după un 0-6 în setul 2, Irina a trecut de cehoaica Katerina Siniakova (81 WTA) și o altă nemțoaică, Carina Witthoeft (104 WTA), ambele meciuri în minim de seturi. Setul secund al meciului pierdut cu Bouchard ne-a arătat că Irina poate juca de la egal la egal cu adversare din top 10, iar acest câștig va fi folosit pentru a-și calibra etapele de pregătire și abordarea turneelor viitoare.

Monica Niculescu, Alexandra Dulgheru și Sorana Cîrstea au pierdut în primul tur, toate trei fiind învinse în două seturi. Monica, locul 49 WTA, a cedat în fața favoritei publicului australian Samantha Stosur (20 WTA), Alexandra (87 WTA) a fost învinsă de o altă australiancă, Jarmila Gajdosova (62 WTA), iar Sorana, revenită în prima sută pe locul 97 WTA, a pierdut la rusoaica Alexandra Panova (150 WTA).

 

Simplu masculin: Copil, încă o surpriză plăcută

Intrat în trombă pe tabloul principal după ce a câștigat turneul de calificări, Marius Copil (194 ATP) a debutat cu o victorie asupra spaniolului Pablo Andujar (43 ATP) și a făcut un meci mare în compania favoritului 4, elvețianul Stan Wawrinka. Calificat pentru prima oară în carieră în turul 2 al unui turneu de mare șlem, Marius rămâne în amintirea publicului de la Melbourne și a fanilor săi cu serviciul de 242 km/h, record al competiției, dar și cu diferența minimă de puncte cu care a cedat în trei seturi partida cu campionul elvețian. Copil va urca până pe locul 157 ATP și a obținut o doză consistentă de moral pentru acest sezon, pe care sperăm că o va împărtăși și publicului român care îl va susține la întâlnirea de Cupa Davis ce va avea loc la începutul lunii martie la Sibiu contra echipei Israelului.

 

Dublu feminin: Performanțe limitate

Raluca Olaru, locul 54 WTA dublu, a jucat un singur meci pe tabloul de dublu feminin, parteneriatul său cu germanca Tatjana Maria rezumându-se la partida pierdută în două seturi contra perechii Bethanie Mattek-Sands (SUA) / Lucie Safarova (Cehia). Un parcurs mai lung l-au avut Monica Niculescu și Irina Begu, amândouă eliminate în turul secund al competiției. După un meci câștigat în decisiv în runda inaugurală, Monica și rusoaica Vitalia Diatchenko au fost depășite la 5 în tiebreak-ul setului 3 de favoritele 5 ale competiției, americancele Raquel Kops-Jones și Abigail Spears. Locul 44 în ierarhia de dublu a WTA, Monica a atins performanța de anul trecut la Australian Open. În schimb, față de același reper, Irina a făcut un pas înainte alături de spanioloaica Lara Arruabarrena, fiind eliminate în actul secund al competiției de perechea cap de serie 14 formată din Yung-Jan Chan (Taiwan) și Jie Zheng (China).

 

Dublu masculin: Horia și Florin, cu toată viteza înainte!

Horia Tecău și Florin Mergea fac parte din 2 dintre cele 16 perechi calificate în turul 3 al tabloului de dublu. Ambele perechi din care fac parte și-au respectat statutul de capi de serie și au trecut de adversari mai slab cotați decât ei. În optimi, Florin va avea o sarcină mult mai dificilă decât Horia, deoarece alături de britanicul Dominic Inglot îi va înfrunta pe marii favoriți ai competiției, frații Bob și Mike Bryan, liderii ierarhiei de dublu. Horia și olandezul Jean-Julien Rojer, favoriții numărul 6, vor avea și ei un meci complicat împotriva americanului Eric Butorac și australianului Sam Groth, capii de serie numărul 12. Atât Horia cât și Florin și-au depășit performanța de anul trecut, când au fost eliminați în turul 2 al turneului de la Melbourne.

 

Dublu mixt: Mergea ține steagul sus

După ce anul trecut a fost finalist alături de indianca Sania Mirza, Horia Tecău s-a oprit anul acesta după primul tur al tabloului de dublu mixt. Colaborarea cu cehoaica Lucie Hradecka a fost de scurtă durată, însă în competiție a rămas Florin Mergea, victorios în primul tur alături de olandeza Michaella Krajicek. Cei doi urmează să întâlnească perechea cotată cu a treia șansă la câștigarea trofeului, formată din franțuzoaica Kristina Mladenovic și canadianul Daniel Nestor.

 

Ce ne așteaptă?

Așadar, 6 fete și 3 băieți au intrat în competiție, dintre care o fată și doi băieți își continuă aventura la Antipozi. Ce ne așteaptă? Simona și-a egalat rezultatul de anul trecut și ”provocarea Makarova” îi stă la îndemână pentru a-și procura biletele pentru semifinală, iar Horia are resurse pentru a trece în sferturile competițiilor de dublu. În cele două competiții în care este angrenat, Florin vine cu șansa a doua, însă olteanul este un luptător adevărat care a demonstrat că îi place și știe să își joace cartea oferită de statutul de outsider.

Alte știri din Tenis de câmp