Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Click aici pentru a afla mai multe detalii. ascunde mesajul
Site-ul sporturilor din România
Sporturi extreme
Alpinism: Alex Găvan va ataca vârful himalayan Lhotse fără oxigen suplimentarAndreea Alexandru / Mediafax Foto
31 Mar 2015

Alpinism: Alex Găvan va ataca vârful himalayan Lhotse fără oxigen suplimentar

Alpinistul Alex Găvan va pleca miercuri 1 aprilie într-o nouă expediție în munții Himalaya, pentru a escalada vârful Lhotse (8.516 m) fără oxigen suplimentar și fără porteri de altitudine, potrivit unui comunicat remis AGERPRES.

Expediția va dura aproximativ două luni de zile, iar ascensiunea se va face pe partea nepaleză a muntelui. Lhotse este al patrulea munte ca înălțime din lume, după Everest, K2 și Kangchenjunga, fiind situat la granița dintre Tibet și Nepal. Vârful său este legat de Everest prin șaua sudică, la peste 8.000 m altitudine.

''Este cea de-a treia întâlnire a mea cu Lhotse. Este un munte de la care am învățat foarte multe, tocmai pentru că nu am reușit să îl urc încă. Lhotse mi-a arătat cum este să ajungi la 8.000 m și să decizi să te retragi, fără ca retragerea să însemne renunțare la vis. Este o lecție despre cât de onest poți fi cu tine însuți și cu ceilalți, ca alpinist și ca om, precum și despre determinare. De aceea mă întorc cu bucurie pe Lhotse'', a declarat Alex Găvan, înainte de plecare.

În 2012, alpinistul a mai avut două tentative de a urca pe Lhotse. Prima dată, în sezonul de primăvară, Alex s-a retras de la altitudinea de 7.600 m, ca urmare a unei infecții pulmonare dobândite în tabăra de bază. A doua oară, în sezonul de toamnă, Alex Găvan și partenerul său, rusul Alexei Bolotov, s-au retras din cauza condițiilor de pe munte, în noaptea ascensiunii finale, după ce au atins altitudinea de 8.000 de metri.

Alpinistul Alex Găvan este unul din performerii de top ai României la altitudine extremă și un promotor al urcării celor mai înalte vârfuri din lume ''prin mijloace corecte''. El a urcat până acum șase vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya, fără să utilizeze oxigen suplimentar și porteri de altitudine.

Găvan a escaladat trei dintre cele șase vârfuri în premieră pentru România: Shisha Pagma (8.027 m) în 2013, Makalu (8.463 m) în 2008, Gasherbrum 1 (8.068 m) în 2007. Pe Broad Peak (8.047 m), în 2014, Manaslu (8.156 m), în 2011, și Cho Oyu (8.201 m), în 2006, Alex a realizat cea de-a doua ascensiune românească. A fost și a rămas până în acest moment cel mai tânăr român care a ajuns pe un optmiar, Cho Oyu, în 2006, la 24 de ani, precizează comunicatul.

 

sursa: agerpres.ro

Alte știri din Sporturi extreme