Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Click aici pentru a afla mai multe detalii. ascunde mesajul
Site-ul sporturilor din România
Alin Petrache - noul președinte al COSRAlexandru Hojda / Mediafax Foto
29 Mai 2014

Alin Petrache - noul președinte al COSR

Fostul internațional de rugby Alin Petrache a fost ales azi în funcția de președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român. Ședința în care membrii afiliați au oferit votul s-a desfășurat la sediul instituției olimpice din București, iar la alegeri au participat, în afara învingătorului, Elisabeta Lipă, președintele Federației Române de Canotaj, dar și antrenorul de gimnastică Octavian Belu.

Alin Petrache a întrunit 143 din cele 201 de sufragii, el fiind de altfel singurul dintre candidați care a venit cu o platformă program în fața alegătorilor. Elisabeta Lipă și Octavian Belu s-au bazat prea mult pe charisma lor de sportivi sau antrenori, în timp ce Alin Petrache a fost recomandat de performanțele manageriale ale Federației Române de Rugby, for al cărui președinte este încă.

Votarea la COSR are o structură unicat, foarte interesantă. Federațiile care au adus României medalii la Jocurile Olimpice au avut votul multiplicat cu patru, în timp ce alte federații sportive reprezentate la Jocurile Olimpice, dar necâștigătoare de medalii, au avut paritatea trei pe votul lor. Federațiile sportive neolimpice, dar recunoscute de către Comitetul Olimpic Internațional, au avut un vot înmulțit cu doi, iar alte federații sportive naționale, agreate de COSR, au beneficiat de un vot. Au mai votat mari personalități olimpice românești, care au intrat în sistemul COSR, dar și instituții asociate Comitetului, cum ar fi televiziunea publică, radioul public ori Asociația Presei Sportive. 

Procedural, Alin Petrache urmează să își dea demisia din funcția de președinte al Federației Române de Rugby, pentru a evita incompatibilitatea cu noua funcție. Alin Petrache va beneficia de o fracțiune de mandat, timp de doi ani, pentru că în 2016 se vor organiza alte alegeri pentru funcția olimpică supremă. 

Alte știri din