Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Click aici pentru a afla mai multe detalii. ascunde mesajul
Site-ul sporturilor din România
Sporturi de iarnă
Respect, Eva Tofalvi!Illyés Tibor / Mediafax Foto
17 Feb 2014

Respect, Eva Tofalvi!

Jocurile Olimpice de la Soci, ediţia 2014, reprezintă pentru biatlonista Eva Tofalvi mandatul final de performer în sport, fiind la a cincea prezenţă olimpică, după ani şi ani de antrenamente, de competiţii, de viaţă pe pârtii şi între destinaţii diverse.

Românca a oferit colegilor de sport şi publicului admirator un model de ambiţie, pasiune, devotament, perseverenţă, învingând de multe ori nu neapărat alte concurente din probele de individual, sprint, urmărire sau ştafetă, ci propriile ei limite umane, imaginea deformată din ochii altora, slăbiciunile financiare ale sistemului sportiv.

Eva Tofalvi a intrat şi astăzi în concursul de biatlon feminin, proba de 12,5 km Mass Start cu acelaşi ideal al purtătorului de drapel, să arate lumii întregi că există bucurie în ochii unui sportiv, chiar dacă se clasează în a doua jumătate sau printre ultimii.

Eva a tras bine cu puşca în poligon, având câte un foc ratat la prima oprire.şi la ultima. A trebuit să schieze două ture de penalizare, care s-au adăugat la timpul total. După cei 12,5 km pe schiuri, românca a oprit cronometrul oficial la 37:50,9 minute. În clasamentul probei, a ieşit pe locul 21.

Pentru a da învingătoarelor ce-i al lor, să notăm că medaliile olimpice au ajuns la:

1. Medalia de Aur: Darya Domracheva (Belarus), timp 35:25,6; tir 0+0+0+1.

2. Medalia de Argint: Gabriela Soukalova (Cehia), timp 35:45,8; tir 0+0+0+1.

3. Medalia de Bronz: Tiril Eckhoff (Norvegia), timp 35:52,7; tir 0+1+0+0.

 

Chiar dacă ne dorim să lăudăm cât mai mult victoriile majore, de la mondiale, europene sau olimpiade, chiar dacă ne place să criticăm rezultatele „sub medie”, vine o vreme când putem primi lecţia adevărată din sport: unii îl practică cu toată inima, sacrificând aproape totul, iar alţii doar il povestesc, sacrificând de amorul artei jurnalistice celebrul ideal al lui Pierre de Coubertin:

„Cel mai important lucru la Jocurile Olimpice nu este să câștigi, ci să participi, așa cum în viață nu contează triumful, ci lupta. Esențial nu e să cucerești, ci să lupți bine. ”

Respect Olimpic, Eva Tofalvi!

Alte știri din Sporturi de iarnă